Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodová polévka
Zdroj: Toprecepty, mysulka

V horkých dnech přijde vhod každé osvěžení a studená ovocná polévka je ideální volbou, zejména přemýšlíte-li, co ještě vymyslet z přebytků úrody. Je hotová během chvilky a stačí ji jen pořádně vychladit.

Ovocné polévky nejsou v Evropě rarita

Studená polévka, ve které hraje hlavní roli ovoce, se připravuje v mnoha zemích po celém světě. Nejde však o chod, na který jsme zvyklí v našich končinách, tedy pokrm podávaný před hlavním jídlem, ale spíše o dezert nebo osvěžení na svačinu.

V Evropě specialisty na studené polévky, které si získaly světový věhlas, najdeme například ve Skandinávii nebo Španělsku, kde jde zejména o různé variace na slavnou studenou zeleninovou polévku gazpacho [gaspačo]. Také Maďaři dali světu recept na výbornou višňovou polévku hideg meggyleves, která se podává zjemněná a ochucená zakysanou nebo sladkou smetanou.

U nás můžeme využít tuzemské i zralé exotické ovoce, které se na studenou polévku skvěle hodí, a zpestřit si tak horké dny příjemným osvěžením plným vitamínů.

Ovoce vhodné na studenou polévku

Na ovocnou polévku se hodí většina druhů, některé je však nutné předtím déle povařit do změknutí a roli hraje i kombinování se smetanou, díky které se docílí krémové konzistence i jemné chuti.

Ze snadno dostupného ovoce je ideální použít jahody, borůvky, ostružiny, maliny, zralé meruňky, broskve, banány nebo mango, které nemusí projít delší tepelnou úpravou. Skvělá je i polévka ze žlutého melounu, která se dá připravit i naslano v kombinaci s parmskou šunkou a mozzarellou.

Z ovoce, které je třeba povařit trochu déle, jsou na polévku vhodné višně, třešně, jablka, hrušky nebo švestky. Ve Skandinávii se používá i sušené ovoce, to je ale spíše vhodnější pro zimní měsíce, kdy není dostatek toho čerstvého.

Pro dochucení se mohou přidat také citrusové plody, které dodají potřebnou kyselost sladšímu ovoci.

Jak připravit jednoduchou letní polévku?

Základem je tedy ovoce, které omyjte, podle potřeby nakrájejte, případně vypeckujte. Povařte je s trochou citronové šťávy, vodou a surovinami k dochucení. Pro intenzivnější chuť ovoce můžete místo vody použít ovocný džus. A jaká ochucovadla se hodí do ovocné polévky?

S jahodami a drobným lesním ovocem ladí například máta nebo meduňka, jablka, hrušky nebo švestky si dobře rozumí se skořicí, hřebíčkem a badyánem. K mangu a dalším exotickým plodům můžete přidat trochu kokosu, zázvoru a i špetka chilli se postará o výbornou chuť. Ke všem zmíněným druhům je výbornou volbou vanilkový lusk, ze kterého použijete samostatně vyškrábnutá semínka, a v polévce povaříte i samotný lusk, jenž se na závěr vyjme.

Kyselejší druhy ovoce je třeba dosladit třtinovým cukrem nebo medem, ale pomoci může i přidaný banán.

Zahustit ovocnou polévku lze samotným ovocem, pokud použijete méně vody, chcete-li ale získat větší objem, dejte vody více a povařte v polévce škrob rozmíchaný ve vodě. Místo škrobu se dá také přidat lžíce ovocného nebo vanilkového pudinku v prášku.

Na samotný závěr se ovocná polévka může zjemnit smetanou, a to jak sladkou, tak zakysanou podle individuálních chutí. Dá se ovšem přidat i hustý bílý jogurt, který už by se neměl v polévce na rozdíl od smetany dále povařit. Variantou pro zjemnění může být i použití mléka nebo kefíru místo vody.

Recept na svěží jahodovou polévku

Tu nejjednodušší verzi jahodové polévky si můžete připravit i bez vaření. Stačí jednoduše rozmixovat jahody s trochou vody, citronové šťávy, cukrem a smetanou, případně mátou a vanilkovým extraktem. Chcete-li však zvětšit objem a získat dokonale krémovou konzistenci, vyzkoušejte i recept zahrnující tepelnou úpravu a následné vychlazení.

Na 4 porce jahodové polévky budete potřebovat 600 g jahod, 150-200 g třtinového cukru nebo med na oslazení, šťávu z ½ citronu, 4-5 lístků máty, 1 vanilkový lusk (nebo pár kapek vanilkového extraktu), 1 lžíci kukuřičného škrobu a 100 ml smetany ke šlehání. Jak na to?

Omyté jahody zbavené stopky nakrájejte na menší kousky, v hrnci posypte cukrem, přidejte vnitřek vanilky i lusk, citronovou šťávu, nasekanou mátu, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, a při střední teplotě povařte asi 5 minut. Podle potřeby přilijte vodu do požadovaného množství a vyjměte vanilkový lusk.

Škrob smíchejte s vodou, přidejte k jahodám a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Na závěr zjemněte smetanou, podle chuti doslaďte a už jen krátce provařte.

Jahodovou polévku nechte vychladnout a následně dobře vychladit v lednici.

Zdroje informací:

micasarevista.com: Recetas de gazpacho
cuerpomente.com: Receta de gazpacho: el tradicional más 11 variantes deliciosas
allrecipes.com: 8 Refreshing Strawberry Soup Recipes

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více