Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
Zdroj: Toprecepty.cz

Studená kuchyně, připravená důvtipně a efektně, je pro výživu důležitá. Umožňuje připravit zajímavá a barevně i chuťově lákavá jídla s využitím všemožných zbytků surovin vzniklých při vaření.

S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné předem tepelně upravit vařením, dušením nebo pečením. Všechny suroviny, které používáme ve studené kuchyni, musí být zdravotně nezávadné.

Jaké pokrmy studené kuchyně můžeme připravit

Do této kategorie patří různé druhy:

  1. Malá sousta (jednohubky, kanapky, chuťovky): Malá sousta mohou mít různé názvy, ale jedná se často o zmenšeniny obložených chlebíčků. Zajímavé jsou také různé slané minidortíčky. Suroviny spojíme ozdobnými bodýlky.

  2. Nakládané a marinované chuťovkyMnoho z těchto pokrmů připravujeme předem, žádoucí je to u různých marinovaných nebo nakládaných sýrů, řízečků apod. Podáváme je ve sklenicích se servírovacími kleštěmi.

  3. Obložené chlebíčky: Chlebíčky neboli plátek veky či jiného pečiva, s pomazánkou a lákavě ozdobené, jsou klasikou oslav a českou specialitouZnáme jich mnoho druhů.

  4. Obložené mísy: Na obložené mísy můžeme rozložit od každé připravené dobroty něco. Pokud jsou obložené mísy součástí pohoštění na stole, je lépe mít na nich raději od každého druhu dobrot trochu než dvě monotématické (např. sýrovou a masovou), aby na obou koncích stolu hosté měli v dosahu vše potřebné. Každou mísu vždy doplníme ovocem nebo zeleninou, aby byla hezky barevná a lákavá na pohled.

  5. Omáčky a dipy: Většina omáček je na majonézovém nebo kořeněném základu, ke kterému se přidávají suroviny a ty z nich teprve učiní jedinečnou a někdy nejdůležitější složku pokrmu. Podle druhu pokrmu jsou pikantní nebo naopak jemné. Dipy slouží k namáčení pečiva, zeleniny apod.

  6. Paštiky: Paštiky jsou jemné pasty obvykle z masa nebo vnitřností, které ve studené kuchyni podáváme obvykle nakrájené na plátky. Často je doplníme pikantní omáčkou, ovocem, houbami apod.

  7. Pečivo: Ke studenému pohoštění se hodí malé banketky (pečivo malého tvaru = rohlíky, bagetky, houstičky) nebo alespoň krajíčky z velkých kusů pečiva.  Pečeme je z listového nebo kynutého pečiva den předem.

  8. Plněné dobroty: Efektní a oblíbená bývá také různá plněná zelenina, pečivo, uzeniny, vejce nebo sýry.  Plníme je různými pomazánkami. Pak je můžeme krájet na plátky, čímž vynikne hezká mozaika schovaná uvnitř.

  9. Pomazánky: I pomazánky mají svou bohatou kategorii v našem receptáři a byl jim věnován podrobnější článek. Pomazánku lze vyrobit téměř ze všech možných surovin.

  10. Rolády: Z plátu masa naplněného a upečeného můžeme po vychladnutí krájet tenké plátky. Rolády lze ale připravit i ze sýrů nebo uzenin. Také toustový chléb rozválený a naplněný je lákavým pokrmem.

  11. Rosoly, galantiny, aspiky a huspeniny: Různé aspiky a rosoly z masa, ryb, zeleniny apod. neoddělitelně patří k jejich efektnímu zpracování. Jedná se o pod průhledným povrchem umně vyskládané suroviny. Želatina, kterou je zalijeme, prodlouží jejich trvanlivost.

  12. Saláty: Atraktivním salátům je na našem webu věnována celá obsáhlá kategorie. Můžeme vybírat mezi bramborovými, luštěninovými, těstovinovými, zeleninovými, svačinovými i ovocnými.

  13. Slané dorty: Pro toho, kdo neholduje sladkostem, je skvělým řešením slaný dort z pečiva plněný pomazánkami a krásně ozdobený zeleninou, sýry a uzeninami. Nápaditost našich uživatelů si můžete prohlédnout v naší podkategorii.  Slaný dort může být skvělým jedlým dárkem.

  14. Závitky a kornoutky: I nejrůznější závitky a kornoutky z plátků šunky nebo sýrů plněné pikantními pěnami nebo pomazánkami mají mezi studenými předkrmy své stálé místo.

Jak studené předkrmy zdobíme a podáváme  

Konec korunuje dílo, proto by všechny předkládané pokrmy měly být hezky upravené a ozdobené tak, aby konzumace nebyla obtížná.

  • Pokrmy studené kuchyně zdobíme jemně nakrájenou nebo vykrájenou zeleninou (vějířky, květinky, proužky, kornoutky atd.), dílky citronů a vajec, růžičkami nebo hoblinkami z másla, tvary ozdobně nastříkanými z pomazánek nebo majonézy apod.
  • Všechny ozdoby musí být jedlé. Zdobit talíře nebo stoly umělými nebo nejedlými rostlinami se považuje za nevkusné.
  • Při podávání je praktické nabídnout více druhů pokrmů hezky naservírovaných na velkých rovných mísách nebo talířích s kleštěmi a lopatkami tak, aby si mohl každý nabrat.
  • Saláty a pomazánky urovnáme do misek a přidáme lžíci k nabírání.
  • Pečivo naskládáme do košíčků s ubrouskem a lehce zakryjeme proti osychání.  
  • Vedle dobrot připravíme malé talířky, vidličky, košíčky s pečivem, ubrousky a příbory nebo alespoň vidličky.

Ať vašim strávníkům chutná!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky