Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí radler
Zdroj: Freepik, frimufilms

Radler je velmi oblíbený v horkých dnech. Přestože jde o pivní nápoj, obsah alkoholu je nižší a je velmi osvěžující. Navíc jde s domácím radlerem experimentovat a vytvořit tak drink šitý přímo na míru individuální chuti.

Jak vznikl osvěžující radler?

Historie radleru, který známe v současné podobě, není nijak doložitelná. Existuje však legenda, podle níž je původcem nápadu smíchat pivo s limonádou Němec Franz Xaver Kugler, hostinský v malém městečku Deisenhofen na předměstí Mnichova. Ve 20. letech 20. století, kdy cyklistika zažívala boom, nechal tento podnikatel vybudovat cyklostezku z Mnichova do Deisenhofenu a ta se okamžitě stala vyhledávanou výletní trasou.

A kde jinde by měl cyklista uhasit žízeň, než v hostinci nacházejícím se přímo u cesty. Jak se ale zrodil první radler? Údajně byla jednoho letního dne návštěvnost cyklistů tak velká, že hostinskému začalo docházet pivo. Legenda mluví až o 13 000 hostech během dne.

Franze Xavera Kuglera napadlo naředit pivo citronovou limonádou, které bylo v podniku dostatek, čímž se stal průkopníkem tohoto osvěžujícího a dodnes vyhledávaného nápoje. Servíroval ho hostům pod názvem Radler Maß (cyklistický máz) a v Německu se tehdy uchytila verze z tmavého piva a čiré citronové limonády.

Nekonečné množství verzí radleru

Radler je skutečně velmi variabilní nápoj, což dokazuje množství produktů na trhu, s tím domácím však můžete experimentovat donekonečna. Míchat pivo a limonádu lze v různých poměrech, z různých značek piva i limonády a z různých příchutí. Začátečníci mohou vsadit na osvědčenou klasiku prověřenou v zemi původu a zachovat poměr přibližně 1:1.

V severním Německu je oblíbená kombinace světlého plzeňského piva a pomerančové limonády, v dalších krajích najdete například mix piva s malinovkou, grepovou limonádou nebo dokonce i s colovými nápoji a samozřejmě již zmíněnou citronovou příchutí, kterou může dodat třeba Sprite. Z vlastní zkušenosti bychom pro experimentování s chutěmi určitě doporučili také mandarinkovou limonádu.

Namícháním piva a limonády v poměru 1:1 získáte nápoj se sníženým obsahem alkoholu (přibližně 2 % podle použitého piva) a přidáním jedné či druhé složky takto můžete množství alkoholu regulovat.

Jak namíchat domácí radler?

Jak už bylo zmíněno, radler vznikne smícháním pouhých 2 ingrediencí. Ovlivnit však kromě chuti a množství alkoholu lze také vzhled výsledného nápoje, resp. množství pěny na povrchu. Správným nalitím ve správném pořadí docílíte dokonalosti radleru tak, jak ho máte rádi právě vy.

Dáváte-li si radler v restauraci, obvykle se do sklenice nejdříve nalije limonáda a dočepuje pivem. Je to nejrychlejší postup a v provozu, kde nelze čekat na spadnutí pěny, jistě i nezbytný. Má však jednu zásadní chybu na kráse. Vzhledem k různé hustotě obou nápojů se radler nepromíchá bez dalšího zásahu tak dokonale, jako u opačného pořadí. Varianta pivo-limonáda je tedy lepší pro chuť.

Jak už to obvykle bývá u nás, kde je pivo s pěnou národním pokladem, většina dá přednost i v případě radleru nápoji s pěnou na hladině. A jaký je tedy ideální postup, aby vznikl radler s důkladným propojením chutí i pěnou?
Nejprve do sklenice nalijte pivo asi do poloviny objemu a limonádu dolijte pomalu po skle, přičemž sklenici mírně nakloňte. Tímto způsobem se zachová část pěny, ale chcete-li více, dolijte do sklenice ještě trochu piva shora.

Zdroje informací:

Hopculture.com: The History of the Radler: Your New Favorite Summer Beer
Praxistipps.chip.de: Biermischgetränk: So kam das Radler zu seinem Namen
Trulyexperiences.com: What Is Radler? Simple Radler Recipes To Make At Home This Summer
Focus.de: Erst Bier oder Limo? So geht’s

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více