Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladkokyselá omáčka na způsob Uncle Ben's
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Sezóna cuket, rajčat a paprik vyzývá ke zpracování úrody, ze které se můžete těšit ještě několik měsíců. Sladkokyselou omáčku, podobnou té od značky Uncle Ben's, využijete k těstovinám, rýži i do masových směsí.

Kdy je pravý čas na výrobu omáčky à la Uncle Ben's?

Ideální čas na vytvoření zásob omáčky na způsob Uncle Ben's je v létě, v době dozrávání cuket, rajčat a paprik. Zelenina je kvalitnější a správné načasování se odrazí také na chuti a ceně.

Z kupované zeleniny si oblíbenou sladkokyselou omáčku samozřejmě můžete vyrobit v jakékoli roční období. Kvalita zeleniny však během roku kolísá podle sezóny a také vás od podzimu do léta vyjde o mnoho dráž.

Ingredience na sladkokyselou omáčku

Ze zeleniny do omáčky à la Uncle Ben's patří cukety, rajčata, červené a zelené papriky, cibule, mrkev, případně také kousek celeru. Nechcete-li v omáčce slupky od rajčat, které mohou zkazit zážitek, je dobré je před samotnou přípravou lehce naříznout do kříže, spařit vroucí vodou a následně snadno oloupat.

Krájení zeleniny záleží na preferencích každého. Kdo má rád jemnější omáčku bez větších kousků, nakrájí všechnu zeleninu nadrobno a mrkev nastrouhá. Naopak kdo dává přednost křupavým kouskům zeleniny v omáčce, nakrájí cibuli, papriku i mrkev na proužky. Rajčata se v omáčce částečně rozvaří, u nich tedy na velikosti kousků příliš nezáleží.

Co dělá tuto sladkokyselou omáčku výjimečnou od ostatních podobných směsí zeleniny, jsou kousky ananasu, které dodají skvělou chuť. Ideální je použít konzervovaný ananas, ze kterého lze do omáčky přidat i sladký nálev pro finální dochucení.

Pro správnou konzistenci omáčky se přidává rajčatový protlak, který se dá nahradit rajčatovým pyré nebo i kečupem.

Chybí už jen suroviny pro doladění chuti, kterými jsou cukr, sůl, ocet, kvalitní sójová a worcesterová omáčka.

Recept na sladkokyselou omáčku na způsob Uncle Ben's

Jak už jsme zmínili, sladkokyselá omáčka ze sezónní zeleniny je prudce jedlá a určitě neuděláte chybu, když si ji uchováte i na pár dalších pokrmů. Podle tohoto receptu získáte objem omáčky odpovídající přibližně 3 zavařovacím sklenicím o standardním objemu 390 ml a můžete jej znásobit dle libosti.

Na uvedené množství budete potřebovat: 250 g cukety bez slupky (mladé cukety je možné použít i se slupkou), 150 g rajčat, 125 g červené papriky, 125 g zelené papriky, 180 g cibule, 150 g mrkve, 100-150 g rajského protlaku (nebo 200-300 g rajčatového pyré či kečupu), 100 g ananasového kompotu, ½ lžičky soli, ½-1 lžičku cukru (nebo sladkou šťávu z ananasu), 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worcesterové omáčky, trochu octa a oleje. Jak na to?

  • Rajčata zlehka nařízněte do kříže, zalijte vroucí vodou a po chvilce půjde slupka snadno odstranit. Vyjměte také „bubáky“ a rajčata nakrájejte na menší kousky.

  • Cukety nakrájejte na menší kostičky, papriku a mrkev na tenké proužky, cibuli nadrobno nebo také na proužky.

  • Cibuli nechte zesklovatět na pánvi s trochou oleje, přidejte cuketu, papriky, mrkev, rajčata, osolte a poduste 20-25 minut podle velikosti kousků zeleniny.

  • Přidejte ananas nakrájený na stejné kostičky jako u cukety, sójovou a worcesterovou omáčku, protlak, pár kapek octa a společně poduste asi 10 minut.

  • Na závěr dochuťte cukrem nebo ananasovou šťávou, solí a octem a už je krátce provařte.

Zavařování a skladování Uncle Ben's omáčky

Chcete-li sladkokyselou omáčku uchovat na pozdější konzumaci, ještě horkou ji přemístěte do sterilizovaných zavařovacích sklenic, zavíčkujte a zavařte při 180 °C asi 20 minut.

Správně zavíčkovaná a zavařená omáčka vydrží na chladném temném místě až do další sezóny.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více