Jak restovat zeleninu. Chutná výtečně, je lehce křupavá a plná barev
Zelenina je oblíbenou součástí celé řady jídel, kterým dodává barevnost, výbornou chuť a také důležité živiny. Zeleninu si dopřáváme syrovou, vařenou, zapékanou nebo smaženou v trojobalu. Ale používáte také restovanou zeleninu? Pokud ne, podívejte se, jak ji připravit.
Jak restovat zeleninu
Postup restování je rychlý a poměrně šetrný. K restování se hodí především čerstvá zelenina, ale v nouzi použijeme i mraženou.
- Zeleninu nejprve očistíme, omyjeme a osušíme. Je-li třeba, tak také oloupeme nebo okrájíme.
- Poté zeleninu nakrájíme na podobně velké kousky, případně nudličky nebo kroužky (paprika). Při různé velikosti by potřebovaly k tepelné úpravě odlišně dlouhou dobu.
- Připravíme si pánev s trochou tuku (případně tukem jen vytřenou) a po rozehřátí na ni dáme zeleninu, pouze v nízké vrstvě na pokrytí pánve.
- Pokud restujeme více druhů většího množství zeleniny, je vhodnější jednotlivé druhy restovat postupně, každý zvlášť.
- Jinou možností je začít restováním tvrdších druhů a měkčí postupně přidávat.
- Během restování (opékání) zeleninu opatrně mícháme nebo spíš jen šetrně přehazujeme, aby si kousky zachovaly pěkný tvar. Restování trvá jen několik minut.
- Správně orestovaná zelenina je sice uvnitř změklá, ale přesto křupavá.
- Hotovou zeleninu osolíme, případně dochutíme kořením a bylinkami.
- Pokud restujeme zcela bez tuku, trochu tuku přidáme až do hotové orestované zeleniny.
- Tip: Vyzkoušejte restované proužky kapií a podávejte je k chlebu s máslem nebo s čerstvou topinkou. I když se jedná o velmi jednoduché jídlo, pochutnáte si.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře