Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina je oblíbenou součástí celé řady jídel, kterým dodává barevnost, výbornou chuť a také důležité živiny. Zeleninu si dopřáváme syrovou, vařenou, zapékanou nebo smaženou v trojobalu. Ale používáte také restovanou zeleninu? Pokud ne, podívejte se, jak ji připravit.

Restovaná zelenina dá našim pokrmům nové chuťové rozměry. Krátce připravená zelenina na tuku (někdy i bez tuku) chutná báječně a zachová si křehkost, svěžest a krásné barvy. Nepotřebuje již další kuchyňskou úpravu a můžeme ji hned servírovat. Také ji můžeme použít jako výtečný základ některých tepelně upravených jídel. Např. restovaná cibule je důležitým základem gulášů, některých polévek, omáček nebo např. karbanátků.

Jak restovat zeleninu

Postup restování je rychlý a poměrně šetrný. K restování se hodí především čerstvá zelenina, ale v nouzi použijeme i mraženou.

  • Zeleninu nejprve očistíme, omyjeme a osušíme. Je-li třeba, tak také oloupeme nebo okrájíme. 
  • Poté zeleninu nakrájíme na podobně velké kousky, případně nudličky nebo kroužky (paprika). Při různé velikosti by potřebovaly k tepelné úpravě odlišně dlouhou dobu.
  • Připravíme si pánev s trochou tuku (případně tukem jen vytřenou) a po rozehřátí na ni dáme zeleninu, pouze v nízké vrstvě na pokrytí pánve.
  • Pokud restujeme více druhů většího množství zeleniny, je vhodnější jednotlivé druhy restovat postupně, každý zvlášť.
  • Jinou možností je začít restováním tvrdších druhů a měkčí postupně přidávat.
  • Během restování (opékání) zeleninu opatrně mícháme nebo spíš jen šetrně přehazujeme, aby si kousky zachovaly pěkný tvar. Restování trvá jen několik minut.
  • Správně orestovaná zelenina je sice uvnitř změklá, ale přesto křupavá. 
  • Hotovou zeleninu osolíme, případně dochutíme kořením a bylinkami
  • Pokud restujeme zcela bez tuku, trochu tuku přidáme až do hotové orestované zeleniny.
  • Tip: Vyzkoušejte restované proužky kapií a podávejte je k chlebu s máslem nebo s čerstvou topinkou. I když se jedná o velmi jednoduché jídlo, pochutnáte si.
Orestovanou (lehce opečenou) zeleninu připravujeme k těstovinám, rýži, bramborám, i k masu nebo ke grilovaným jídlům. Je výborná do pomazánek nebo salátů. Můžeme k ní podávat sýry (např. balkánský sýr). Příklady vhodných kombinací najdete v receptech našich čtenářů. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více