Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Herec Antonio Banderas má svou restauraci s příznivými cenami, kde vaří i klasickou španělskou paellu
Zdroj: Wikimedia Commons, Petr Novák, CC BY-SA 3.0, a Freepik, freepik/koláž Toprecepty.cz

Ačkoli většinu života prožil mimo Španělsko, do rodné Malagy se často vrací. Herec Antonio Banderas, který 10. srpna slaví třiašedesáté narozeniny, svůj původ nezapře ani ve svém jídelníčku.

Španělská kuchyně vede

Na středomořskou stravu nedá Antonio Banderas dopustit a španělská kuchyně převládala i v jeho domě v Americe během osmnáctiletého manželství s herečkou Melanií Griffithovou. Jejich dcera Stella si španělská jídla zamilovala a ráda doma připravovala například typicky španělskou omeletu s brambory.

Banderas podniká v gastronomii

Herec dnes žije ve Velké Británii, odkud často létá do Malagy. A kromě návštěv u početného příbuzenstva jsou důvody veskrze kulinární. Banderas totiž koupil padesátiprocentní podíl ve vinařství, které dnes nese jeho jméno – Anta Banderas.

Zdá se, že herec je zdatný obchodník. Kromě vinařství se zabývá i gastronomií. Letos v červenci otevřel v Malaze vlastní restauraci La Pérgola del Mediterráneo. Jídelníček nabízí převážně středomořskou kuchyni za ceny běžné v podobných španělských stravovacích zařízení.

Ryby a mořské plody si můžete dopřát za cenu kolem 20 eur, paella začíná na 17 eurech. Za hamburger host zaplatí 12 eur, nejdražší hovězí steak je pak za 38 eur, levnější telecí stojí 26 eur a vepřový pak 22.

Oblíbená paella

Když si Antonio může vybrat jídlo, většinou zvolí paellu. Ačkoli se zdá, že na přípravu jde o složitý a finančně náročný pokrm, opak je pravdou. Na tohle „rizoto“ má každá španělská rodina svůj recept a ingredience se mohou různě obměňovat. Mořské plody nejsou nutností.

Na paellu budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 200 g klobásy chorizo, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 červenou papriku, 1 rajče, 300 g kuřecích prsních řízků (pokud chcete paellu šťavnatější, zvolte řízky stehenní), 300 g rýže na rizoto, 900 ml kuřecího vývaru,1 balení šafránu (cca 0,12 g), 1 hrst fazolových lusků, 1 hrst hladkolisté petrželky a 400 krevet (nemusí být). 

  1. Chorizo nakrájejte na kolečka, cibuli nadrobno, česnek rozmačkejte, papriku a rajče nakrájejte na malé kousky. Maso nakrájejte na nudličky.
  2. V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte na kolečka nakrájenou klobásu chorizo. Po opečení ji vyjměte z pánve a dejte stranou Přidejte další lžíci oleje a krátce orestujte cibuli a česnek.
  3. Přidejte k cibuli, nakrájenou červenou papriku a rajče. Chvíli opékejte a púřidejte kuřecí maso. Opékejte dalších 5 minut. Pak nasypejte rýži a promíchejte. Vraťte do pánve klobásu, pár koleček si nechte na závěrečné zdobení.
  4. Do pánve přilijte kuřecí vývar a přidejte šafrán. Za stálého míchání duste zprudka 3 minuty. Poté plamen stáhněte a dalších 10 minut vařte bez míchání. Nechte jen jednoduše lehce probublávat, dokud se nevstřebá vývar.
  5. Pak do rýže pak doslova vmáčkněte fazolové lusky (a případně i očištěné krevety) a nechte ještě 7 až 10 minut dusit 7 minut. Servírujte zdobené kolečky choriza a posypané petrželkou.

Náš tip: Výborné rizoto s cuketou si můžete připravit podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

hola.com: Paella, pan con tomate and more: Antonio Banderas’ daughter Stella pays homage to heritage with iconic dishes

decanter.com: Antonio Banderas launches Ribera wine

diariosur.es: Abre La Pérgola del Mediterráneo, el nuevo restaurante de Antonio Banderas

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více