Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O německé gastronomii koluje mnoho mýtů a velká část Čechů si dokonce myslí, že naši západní sousedé neumí vařit, ani se kvalitně stravovat. Jak ovšem potvrzuje Nikita Rybová, žijící již tři roky v Berlíně, vůbec tomu tak není. Naopak, v Německu se dají najít chuťovky, které u nás známe jen z vyprávění.

Cesta za dobrodružstvím

Nikita se do Německa přestěhovala s manželem. „Chtěli jsme si zkusit žít venku, mimo naši komfortní zónu a prostředí, které jsme do té doby znali. Prostě zažít nějaké dobrodružství,“ říká pro Toprecepty.cz marketinkgová manažerka. Jelikož pár neměl žádné závazky, děti nebo hypotéku, přišlo jim, že nastal ideální čas.

Vliv obyvatel ze zahraničí

Aklimatizace prý proběhla velmi rychle a ani s místním stravováním nespatřovali manželé žádný problém. „Německá kuchyně má přece jen velmi blízko k té české. Pro mě by byl zásadní spíš výběr, jelikož jsem předtím žila v Praze. Tedy, bylo by to asi něco jiného, pokud bychom přicházeli z malého města či vesnice a museli se stravovat jen německými knedlíky a omáčkami,“ vysvětluje Nikita. Jelikož však podle jejích slov metropole jako Berlín lákají spousty migrantů z různých zemí, ti ovlivňují i místní nabídku restaurací.

V Berlíně si vybere každý

„Výběr je tu neskutečný a pokud mám chuť jíst venku, můžu si vybírat z nespočtu různých kuchyní od etiopské po tibetskou. Vedle tradičních „knajp“, kde na menu nikdy nechybí dokřupava smažený řízek přes celý talíř, tu na každém rohu natrefíte na stánky s kebabem, falafelem a dalšími blízkovýchodními pochoutkami,“ popisuje mladá Pražačka. Připomíná také, že konkrétně Berlín je velmi vyhlášený svou vegetariánskou nebo veganskou nabídkou.

Maso a pivo jako základ

Přesto prim hrají jídla z masa. Podle Nikity patří mezi oblíbené pokrmy bratwurst, kořeněná klobása, která se běžně griluje a seženete ji v každém supermarketu, sauerbraten, marinovaná pečeně s pikantní sladkokyselou omáčkou a neposlední řadě vídeňský řízek, nejčastěji z telecího nebo vepřového masa.

„Němci mají v oblibě také Kartoffelsalat, neboli bramborový salát, který je oproti tomu našemu bez majonézy a s lehčí zálivkou, dále kvašené zelí, a pak také currywurst. To je berlínská ikona, která hezky poukazuje na vliv arabské kuchyně na německou,“ vysvětluje Rybová.

Mezi další oblíbené pochoutky patří preclíky, bramborová polévka Kartoffelsuppe a sladký jablečný závin. „Němci jsou velmi hrdí na svou pivní kulturu a pochutnávají si na různých druzích piva, včetně plzeňského a weizenbier. I obyčejné sámošky proto prodávají alespoň dvacet druhů piv,“ říká Nikita.

Chléb či piškoty v obchodech nehledejte 

Klasické „české vaření“ není v Německu problém. Většina surovin se totiž podle mladé manažerky dá v obchodech sehnat. Občas ovšem sama narazí na to, že přeci jen něco chybí.

Například chléb s kmínem, rakvičky, věnečky či piškoty byste sháněli zbytečně, zakysanou smetanu či podmáslí najdete pouze od jednoho výrobce. Není však ojedinělé, že je neseženete vůbec.

Samotní Němci si nejraději pochutnávají na klasických hutných jídlech. „Já se obecně stravuji lehce a zdravě, takže si tu opravdovou, německou kuchyni málokdy dám. Když už na ni dostanu chuť, objednám si v restauraci malé pivo a k tomu řízek nebo polévku, třeba tu kapustovou mám moc ráda,“ říká Nikita pro Toprecepty.cz. 

„Dále bych doporučila tzv. Käsekuchen, tvarohový koláč, který bývá přelitý ovocným rozvarem, v poslední době jsem si oblíbila i preclíky. Jsou křupavé na povrchu, ale vláčné uprostřed,“ dodává.

Na „doma“ si nakupte spoustu věcí

Na cestu zpátky si mají podle české manažerky našinci přibalit mnoho potravin. „Řekla bych, že kromě vyhlášených klasik typu ementál, sýr Limburger, Schwarzwaldská šunka, bílá klobása nebo Ryzlink rýnský, mají v Německu velký výběr kyselých okurek, druhů hořčic a již zmíněného piva plzeňského nebo pšeničného typu,“ doporučuje Nikita Rybová.

„My s sebou domů nejčastěji vozíme různé druhy limonád (třeba rebarborovou), ale také datle (v tureckých obchodech mají několik druhů a ty nejkvalitnější jsou velmi vláčné), arabské koření nebo baklavu,“ dodává.

Podívejte se do naší fotogalerie, abyste zjistili, na čem si pochutnáte v Německu:

Chcete si přenést trochu německé kuchyně i do vaší domácnosti? Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu skvělý koláč:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více