Které potraviny nedávat do mikrovlnky? Nebezpečí hrozí nejen u ohřívaných hub, ohrozit zdraví může i špenát nebo celer
28. 8. 2023 Ostatní
Práce s mikrovlnnou troubou patří už dlouho ke zcela běžným úkonům, které používáme při přípravě pokrmů. Věděli jste však, že některé potraviny vůbec do mikrovlnky nepatří? Mohou dokonce ohrozit vaše zdraví.
Alobal zná každý
Některé zásady ohřívání pokrmů v mikrovlnce jsou všeobecně známy, takže se málokdy někomu podaří do ní vložit třeba alobal, kovové nádobí nebo talíř s pozlaceným okrajem. Pokud jde o jídlo, některé informace možná překvapí.
Prvotní nadšení z funkcí mikrovlnné trouby, která dokáže ohřát včerejší oběd, aniž bychom špinili hrnec či pánev, jsou tatam. Postupně se totiž zjistilo, že to, co ušetříme na čase stráveném přípravou jídla, obětujeme na jeho chuti. Není to tak u všech pokrmů, ale například kuřecí maso dostává v mikrovlnce pěkně zabrat.
Mohlo by vás zajímat
Víno zničí mikrovlnku, špenát ohrozí člověka
Existují ovšem potraviny, které nejen nechutnají dobře, pokud projdou ohřevem v mikrovlnce, ale i takové, které poté nejsou bezpečné. To se týká například hroznového vína. Jak upozorňuje web obchodního řetězce Tesco, při ohřívání se vytvoří pára, a protože nemá kam unikat, hrozí výbuch. Ten sice nemusí ohrozit přímo osobu, která ovoce ohřívá, ale především může zcela vyřadit z provozu mikrovlnku.
Pro člověka je nebezpečný spíše špenát, řepa či celer. Tyto druhy zeleniny totiž obsahují dusičnany, které se mohou v mikrovlnce přeměnit na karcinogenní dusíkaté látky. Co se týká ostatních druhů zeleniny a ovoce, ty „pouze“ ztratí vitaminy, které jsou v nich obsažené.
Houby do mikrovlnky nepatří
Jestli jste si udělali smaženici z hub, které jste našli při procházce v lese, zapomeňte na to, že si kousek necháte „na později“ a ohřejete v mikrovlnce. Při ohřívání hub se totiž mění složení jejich bílkovin, což může způsobit nepříjemné zažívací potíže. Nevztahuje se to ovšem pouze na smaženici, ale na všechna jídla, v nichž houby najdete. Zapovězené je tedy ohřívání bramboračky, rizota či kuby.
Chilli může ohrozit zrak
Pokud máte rádi pálivé, patrně občas do jídla přidáte i čerstvou chilli papričku. Když ovšem pokrm s touto pikantní přísadou budete ohřívat, zvolte vždy sporák. V mikrovlnné troubě se totiž z papriček uvolňuje kapsaicin – látka, která způsobuje jejich pálivost. Když potom otevřete dvířka trouby, zasáhne váš obličej, což by se dalo přirovnat k pocitu, který zažijete, pokud na vás někdo stříkne pepřový sprej.
Mražené maso dejte do vody
Nezapomínejte ani na to, že rozmrazovaní masa v mikrovlnce je již částí jeho vaření. Proto raději zvolte jiný způsob, třeba ho z mrazáku nejprve přendejte do lednice, posléze do pokojové teploty. Variantou je také zmrazené maso dát do nádoby s vlažnou vodou.
Zdroje informací:
itesco.cz - Co nedávat do mikrovlnky?
twistedfood.co.uk - What foods should not be microwaved?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více