Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ani lednička nedokáže zachránit všechny potraviny.
Zdroj: freepik

Skladování potravin je obzvlášť ve vedrech, která poslední týdny zasáhla i naši zemi, diskutovaným tématem. Přitom existuje mnoho babských rad, které dokazují, že se dá vyzrát i nad vadnutím bylinek a zachránit se může i čerstvost rajčat.

Bylinky zachrání papír

Influencerka Chantel Mila se o své tipy podělila na Instagramu, kde pravidelně publikuje příspěvky s úklidovými triky. Tentokrát se ovšem zaměřila na uchovávání potravin. Několik z jejích praktických rad určitě stojí za vyzkoušení.

Například čerstvé bylinky radí Chantel zamrazit s olivovým olejem. Jejich trvanlivost tak prodloužíte mnohonásobně. Pokud se vám ovšem nechce si zabírat místo v mrazáku, můžete bylinky ze zahrádky či koupené ve vaničce v obchodě, obalit navlhčenou papírovou utěrkou a umístit do lednice. Přidáte jim tak několik dní čerstvosti navíc.

Trik se zamrazením můžete použít i u vajíček. Do formy na led jednoduše vyklepněte zvlášť bílek a žloutek a máte hotovo. Zhruba na měsíc a půl můžete udělat „led“ i z mléka. Do mrazáku mnoho lidí dává také pečivo, které po rozmrznutí chutná jako čerstvé.

Brambory chtějí soukromí

Pokud máte problémy se skladováním brambor, myslete na to, že nejlepší je pro ně nejen chlad a tma, ale také „samota“. Pokud totiž na stejném místě necháte brambory a například jablka, můžete si být jisti tím, že vám začnou brambory klíčit. Tento druh ovoce, stejně jako třeba banány, totiž vylučuje ethylén, který klíčení podporuje. Naopak levandule či čerstvá máta tento proces dokáží zpomalit. Přidejte tedy trochu bylinek k oblíbené přílohové zelenině a máte klid.

Postavené na „hlavu“

Máte v lednici moc jogurtů nebo hodně kelímků se zakysanou smetanou a bojíte se, že je nestihnete spotřebovat do data uvedeného na obalu? Jednoduše tyto výrobky dejte dnem vzhůru. Zabráníte tak totiž tvorbě bakterií a mléčné výrobky zůstanou déle čerstvé. Přesto dbejte na datum spotřeby. Zbytečný zdravotní problém nikdy nepotěší.

Rajčata do mrazáku, na salát utěrku

Influencerka si ví rady i se zeleninou. Třeba rajčata doporučuje skladovat stopkou dolů. Nejen, že tak mají šanci dozrát, ale také vydrží déle čerstvá. Pokud máte rajčat přebytek a víte, že je použijete do vaření, můžete je klidně zmrazit. Jen nezapomeňte odstranit stopky.

Zabránit vadnutí salátu zase můžete pomocí papírových utěrek. Ty položte na zeleninu, utěrky absorbují přebytečnou vlhkost a zabrání zhnědnutí.

Konec s moly

A pokud ve vaší spíži řádi moli, má pro vás Chantel také jeden tip. Do mouky přidejte bobkový list. Stačí jeden do každé nádoby, kde mouku skladujete. Pokud chcete „ochránit“ celou spíž, rozmístěte bobkový list poblíž potravin, moli se jim poté vyhnou.

Náš tip: Pokud máte rajčat skutečně velké zásoby, uvařte si podle našeho videoreceptu rajskou omáčku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více