Jak nahradit víno při vaření? Nejlepší je použít vinný ocet nebo ovocný džus, výraznou chuť zajistí i worcesterská omáčka
29. 9. 2023 Vaření
Chystáte se vařit nějaký pokrm, do kterého se dává bílé nebo červené víno? Pokud se ho do jídla dává víc, není co řešit. Co ale když potřebujete do pokrmu přilít jen deci či dvě a vám se kvůli tomu nechce otvírat celá láhev? Naštěstí existují alternativy, které vám víno aspoň trochu nahradí.
Víno zvýrazní chuť jídla
Víno je důležitou ingrediencí v mnoha pokrmech, převážně francouzské a italské kuchyně. Prim hraje v jídlech, jako jsou hovězí po burgundsku nebo kohoutek na víně, neobejde se bez něj ani pravé italské rizoto nebo slávky na víně. Víno se někdy dává i do českých pokrmů a často i do některých druhů pečiva. Používá se do pokrmu jako tekutina, která zajistí šťávu masu, dodá mu navíc specifickou výraznější chuť, obohatí ho o ovocné tóny, případně mu dodá sladkost či kyselost, komplexnost a barvu (to platí u toho červeného), u pečiva zase zajistí křehkost.
I když se říká, že se během vaření alkohol z vína vypaří, není to tak úplně pravda a část v jídle stále zůstává. Jaké množství se vypaří, to záleží především na době varu. Pokud tedy někdo alkohol odmítá nebo připravuje jídlo dětem, je pro něj určitě lepší ho při vaření vynechat a vyměnit ho za jiné tekutiny. Chuť vína sice v plném rozsahu nenahradíte, přesto jsou určité možnosti, které tento nápoj v jídle aspoň trochu zastoupí. Jaké to jsou?
Mohlo by vás zajímat
Ocet – asi nejlepší možnou náhražkou vína je ocet, který dodá jídlu chuť nejvíc podobnou vínu. Samozřejmě musíte sáhnout po octu vinném, který se vyrábí ze stejné výchozí suroviny, tedy z vinných hroznů. Vzhledem k jeho kyselosti ho samozřejmě musíte přidávat v menším množství. Než ho vmícháte do jídla, je proto třeba jej naředit vodou nebo vývarem minimálně v poměru 1:1. Pokud se tedy má do jídla použít třeba 2 dl vína, smíchejte 1 dl vody a 1 dl octa. Místo bílého vína lze použít i rýžový nebo jablečný ocet.
Mohlo by vás zajímat
Ovocný džus – jde-li vám hlavně o dodání barvy, je možné sáhnout po výraznějších ovocných džusech. V případě bílého vína je to jablečný, u červeného zase přijde vhod džus brusinkový nebo z granátového jablka. I džusy dodají pokrmům kyselost a ovocné tóny. Samozřejmě můžete využít i nealkoholický vinný mošt nebo víno bez alkoholu.
Rajčatový džus – i tento džus lze přidat do jídla místo červeného vína, především do dušených masových jídel, a to hlavně pro jeho podobnou barvu a kyselost. Jídlu totiž dodá mírně sladkou a pikantní chuť. Džus přidávejte hned na začátku vaření, množství může být stejné jako v případě vína.
Worcesterská omáčka – pokud připravujete masové ragú s červeným vínem, můžete v tomto případě víno snadno nahradit právě touto tmavou omáčkou. Masu dodá podobnou umami chuť, a to bez obsahu alkoholu. Chcete-li ji použít, stačí přidat jednu nebo dvě lžíce worcesterské omáčky. Začněte s menším množstvím, pak ochutnejte a případně přidejte. Počítejte ale s tím, že omáčka dodá masu o trochu tmavší odstín.
Sójová omáčka – i tato omáčka asijské kuchyně dodá jídlům výraznou chuť umami. Lze ji použít do jídla místo červeného vína, třeba hovězímu masu dodá výjimečnou hloubku. Omáčku přidávejte hned na začátku vaření a samozřejmě stačí jen pár lžiček. Případně ji nařeďte vodou.
Ginger Ale – oblíbenou zázvorovou limonádu si možná spíš představíme v míchaných koktejlech, dá se s ní ale i vařit. Díky své barvě snadno zastoupí bílé víno, myslete ale na to, abyste ji použili v receptech, kam se hodí i zázvor. Díky své kyselosti působí skvěle i jako změkčovač masa.
Náš tip: Asi nejslavnější pokrm, do něhož se přidává víno, hovězí po burgundsku, si můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více