Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na sametový mrkvový krém se zázvorem a hráškem? Sílu polévce dodá vývar, lehkou pikantnost závor a jemnost smetana
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Tahle polévka je barevná jako podzim! Mrkvový krém se zázvorem a hráškem navíc i výborně chutná malým i velkým. A děti mohou pomáhat při přípravě a projevit i svou kreativitu.

Mrkev v polévce

Právě sklízíme mrkev, svěží a především lokální zeleninu. Přestože většinou je v polévkách součástí známé trojky s celerem a petrželí, skvělou polévku můžeme připravit jen z mrkve. Krém z rozmixované zeleniny s pikantním nádechem díky zázvoru je výbornou volbou, jak mrkev využít třeba právě teď na podzim. 

Co dát do mrkvového krému

Polévka z mrkve je silná díky poctivému vývaru, zahuštěná bramborami a cibulkou, krémová díky smetaně, pikantní díky zázvoru, voňavá po česneku a nakonec i slaďoučká díky hrášku. Pokud bychom chtěli ještě přidat pálivost, můžeme sáhnout po chilli, další rozměr dodá zase kari. 

Mrkvový krém můžete na talíři doplnit o opečené krutonky, které lze připravit ze staršího pokrájeného pečiva opékaného na mírném plameni.  

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Mrkvový krém se zázvorem a hráškem

Na polévku budete potřebovat: 800 g mrkve, 400 g brambor, 40 g másla, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1,5 litru silného masového nebo zeleninového vývaru, 250 ml 33% smetany, pepř, sůl, 200 g mraženého hrášku a opečené krutonky.

Jak na to? Mrkev očistěte a nakrájejte nahrubo. Brambory oloupejte, omyjete a nakrájejte. Cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Do kastrolu dejte máslo, rozehřejte ho a přidejte cibuli. Nechte ji zpěnit. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Přidejte mrkev a brambory, směs osolte, opepřete a vše orestujte.

Zalijte vývarem, přidejte zázvor a vařte doměkka. Pak vše rozmixujte mixérem a přilijte smetanu. Nakonec přidejte hrášek. Polévku osolte, opepřete a prohřejte. Připravte si krutonky, polévku nalijte na talíř a posypejte opečenými krutonky.

Náš tip: Přichystejte si podle tohoto videoreceptu příjemně hřejivou cizrnovo-mrkvovou polévku se zázvorem a kurkumou:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více