Jak na sametový mrkvový krém se zázvorem a hráškem? Sílu polévce dodá vývar, lehkou pikantnost závor a jemnost smetana
11. 10. 2023 Vaření
Tahle polévka je barevná jako podzim! Mrkvový krém se zázvorem a hráškem navíc i výborně chutná malým i velkým. A děti mohou pomáhat při přípravě a projevit i svou kreativitu.
Mrkev v polévce
Právě sklízíme mrkev, svěží a především lokální zeleninu. Přestože většinou je v polévkách součástí známé trojky s celerem a petrželí, skvělou polévku můžeme připravit jen z mrkve. Krém z rozmixované zeleniny s pikantním nádechem díky zázvoru je výbornou volbou, jak mrkev využít třeba právě teď na podzim.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do mrkvového krému
Polévka z mrkve je silná díky poctivému vývaru, zahuštěná bramborami a cibulkou, krémová díky smetaně, pikantní díky zázvoru, voňavá po česneku a nakonec i slaďoučká díky hrášku. Pokud bychom chtěli ještě přidat pálivost, můžeme sáhnout po chilli, další rozměr dodá zase kari.
Mrkvový krém můžete na talíři doplnit o opečené krutonky, které lze připravit ze staršího pokrájeného pečiva opékaného na mírném plameni.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Mrkvový krém se zázvorem a hráškem
Na polévku budete potřebovat: 800 g mrkve, 400 g brambor, 40 g másla, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1,5 litru silného masového nebo zeleninového vývaru, 250 ml 33% smetany, pepř, sůl, 200 g mraženého hrášku a opečené krutonky.
Jak na to? Mrkev očistěte a nakrájejte nahrubo. Brambory oloupejte, omyjete a nakrájejte. Cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Do kastrolu dejte máslo, rozehřejte ho a přidejte cibuli. Nechte ji zpěnit. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Přidejte mrkev a brambory, směs osolte, opepřete a vše orestujte.
Zalijte vývarem, přidejte zázvor a vařte doměkka. Pak vše rozmixujte mixérem a přilijte smetanu. Nakonec přidejte hrášek. Polévku osolte, opepřete a prohřejte. Připravte si krutonky, polévku nalijte na talíř a posypejte opečenými krutonky.
Náš tip: Přichystejte si podle tohoto videoreceptu příjemně hřejivou cizrnovo-mrkvovou polévku se zázvorem a kurkumou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 10 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 23 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů