Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
15. 11. 2023 V kuchyni s VIP
Majonéza patří do základní „výbavy“ v každé kuchyni. Ať už jde o tu kupovanou, nebo domácí. Pro někoho je sice její výroba složitým procesem, ale jak upozorňuje Jan Punčochář, není tomu tak. Populární porotce soutěže MasterChef Česko pro web Toprecepty prozradil, jak majonézu připravit a také, na co si dát pozor.
Odkud se vzala
Majonéza má své kořeny v Evropě, konkrétně ve Španělsku nebo Francii, ačkoli přesný původ je stále předmětem diskuse. Jedna z nejčastějších teorií je, že majonéza byla poprvé vytvořena na ostrově Menorca v 18. století. V té době byl tento ostrov pod kontrolou Francie, což může vysvětlovat, proč se majonéza stala tak populární ve francouzské kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Výběr surovin
Oblíbená je ovšem i v naší kuchyni, obzvlášť, když je doma vyrobená. Podle šéfkuchaře restaurace U Matěje je však velmi důležité, abychom si na domácí majonézu pořídili kvalitní suroviny. „Na to lidé často zapomínají a snaží se trochu ušetřit. Věřte tomu, že výsledek nebude stát za to,“ sdělil webu Toprecepty.cz Jan Punčochář.
Vejce a olej
Dalším problémem, který může u přípravy domácí majonézy nastat, je to, že špatně zvolíme teplotu ingrediencí. „Na to si musíme dát skutečně pozor. Teplota žloutku musí být stejná jako teplota oleje. Jinak se nám nespojí dohromady,“ vysvětluje oblíbený šéfkuchař. Také varuje před přílišnou dávkou oleje, která by mohla udělat mastnou hmotu, jež nebude mít s majonézou mnoho společného.
Do salátu jinak
Konzistence není jasně daná a může si ji každý určit dle své chuti. Třeba do bramborového salátu radí Jan Punčochář připravit majonézu řidší, protože brambory ji do sebe „natáhnou“.
Jak ovšem správně tu pravou majonézu připravit? Porotce kuchařské show MasterChef Česko to pro Toprecepty.cz prozradil.
Majonéza podle Jana Punčocháře
Na přípravu jedné porce majonézy, jak ji vyrábí známý šéfkuchař, budete potřebovat: 1 žloutek, 1 lžičku hořčice, zhruba 125–150 ml rostlinného oleje, sůl, pepř, cukr a ocet.
Jak na to?
- Vaječný žloutek prošleháme spolu s hořčicí a špetkou soli, pepře a cukru.
- Přidáme pár kapek octa.
- Poté do směsi postupně zašleháme olej – nejprve po kapkách, po chvíli už ho můžeme přilévat tenkým pramínkem.
- Hotovou majonézu necháme vychladit v lednici.
Zdroj informací:
slate.com - A Brief History of Mayonnaise
Náš tip: Domácí majonézu si můžete zkusit vytvořit i podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Holka u plotny radí: Jak na čokoládou polévané linecké ve tvaru čajových sáčků? S přípravou pomůže foto návod
Jak oddělit žloutky od bílků bez nehody? S videonávodem to zvládnete hravě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit těsta na cukroví: Dejte si pozor, jak zpracováváte ořechy i máslo, říká Míša Landová z Peče celá země
Zelňačku podle Péti z MasterChefa pochválil i Jan Punčochář: Je od mojí prababičky, svěřil se soutěžící
Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice