Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Připravte si čínské placičky, směs masa marinovanou v pikantní směsi. Ať už si k nim dáte hranolky, pečené brambory, nebo třeba domácí chléb, pochutnáte si k obědu či večeři nebo i při oslavě.

Co jsou čínské placičky

Pokrmy à la čínská kuchyně, jsou poměrně oblíbené. Když si je připravujeme doma, snažíme se inspirovat tím, co nám chutnalo v čínské restauraci.

Čínské placičky jsou kousky masa, pokrájené na malé kostky a naložené do směsi pikantních ingrediencí. Jídlo je výborné jen tak s chlebem, s pečenými bramborami nebo s hranolky a oblohou. Hodí se i na oslavy, protože se s nimi dobře popíjí.

Jak naložit maso, aby bylo křehké

Naložení neboli marinování je úprava, díky níž maso bude křehčí a zároveň chutnější. Záleží přitom na druhu masa, směsi, do které je naložené, a samozřejmě na různých chutích.

V klasické marinádě by neměly chybět koření a kyselé složky (třeba ocet, jogurt, víno). Čínu většinou nakládáme do směsi koření určených pro tuto kuchyni (například česnek, paprika, pepř, do některých jídel se přidává i kurkuma, zázvor, citronová kůra). Na zjemnění masa se používá škrob (solamyl). Do marinády se obvykle přidává sójová omáčka.

A jak dlouho marinovat maso na čínu? Záleží na druhu masa. Kuřecímu masu by stačil i kratší čas (1/2 hodina až 5 hodin, delším marinováním mírně mění strukturu), pro vepřové je vhodné tak 12 hodin. 

Čínská

Křupavá a křehká kachna, kuře podivuhodné chuti nebo smažené rýžové nudle - to jsou jídla, která velmi dobře známe z čínských bister a restaurací fungujících v České republice. Pravá čínská kuchyně…

Jak připravit čínské placičky

Na čínské placičky budete potřebovat: 1/2 kg vepřové kýty, 1/2 kg kuřecích prsou (nebo krůtích), 2 cibule, lžičku sladké papriky, lžičku pálivé papriky, worcester, sůl pepř, 1 vejce, solamyl, 3 stroužky česneku a olej.

Jak na to? Maso nakrájejte na jemné kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte hodně najemno, přidejte koření, rozklepněte ke směsi vejce, přidejte sůl, worchester, utřený nebo rozmačkaný česnek a asi 1-2 polévkové lžíce solamylu. Vše pořádně promíchejte a nechte do druhého dne rozležet v lednici.

Druhý den pořádně rozpalte olej, maso se pak bude lépe smažit. Pokud chcete pravidelnější tvary, můžete si na pomoc vzít lívanečník, jinak chystejte masovou směs na pánvičce s horkým olejem.

Maso naberte polévkovou lžící a trochu ho připlácněte druhou lžicí, aby lépe drželo pohromadě. Dejte směs na pánev a doupravte do podoby placičky. Osmažte po jedné straně a tak po dvou minutách placičky obraťte a usmažte i z druhé strany.

Náš tip: Z čínských jídel jsou velmi oblíbené i čínské smažené nudle s kuřecím masem. Přichystejte si je podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3 druhy ryb, a nesmí v ní chybět koření. Podává se v… Číst více

Carpaccio

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné jako list papíru, polité panenským olejem, okořeněné… Číst více

Grundle

Grundle

Grundle jsou malé rybičky, většinou mřenky, které odjakživa patřily k vodě a podávaly se v rybích restauracích. Připravovaly se celé na oleji nebo na… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Kroketa

Kroketa

Kroketa je malý kousek pokrmu, připravený z masa, ryb, ale nejčastěji z brambor. Výchozí surovina je buď drobně nakrájená, nastrouhaná nebo namletá.… Číst více

Sardinky

Sardinky

Sardinka obecná je nejznámější mořská ryba. Má velký hospodářský význam. Sardinky se prodávají v konzervách, nicméně pod obchodním názvem "Sardinky"… Číst více

Surimi

Surimi

Surimi je tradiční japonský pokrm, který se připravuje z ryb. Nejčastěji se dělá z masa tresky a štikozubce obecného, někdy se přidává maso z… Číst více

Ucha

Ucha je tradiční rybí polévka pocházející z Ruska. Připravuje se z mnoha druhů lososovitých nebo treskovitých ryb,přidává se do ní kořenová zelenina,… Číst více

Marie

Nejnovější recepty Více