Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonézové koláčky bez kynutí: Díky majonéze jsou neskutečně vláčné, skořicová povidla a drobenka z nich dělají skvost
Zdroj: Toprecepty, mika59

Majonézu používáme ve slané kuchyni a kupodivu je možné po ní sáhnout i v té sladké. Připravte si majonézové koláčky bez kynutí. Jsou jednoduché a rychlé. Sázka na netradiční kombinace se tentokrát vyplatila.

Koláče bez kynutí

Koláče z těsta s čerstvým droždím, a přesto bez kynutí? Ano, i tak to jde. Tyto majonézové koláčky jsou rychlejší a výborné. 

Majonéza do sladkého těsta

Vrtá vám hlavou, po které majonéze sáhnout? Určitě se hodí ta, která je neochucená. Pokud pospícháme, jednoduše otevřeme skleničku kupované majonézy a nabereme příslušné množství. Nemusíme zvolit jen tu kupovanou, ale snadno si ji připravíme doma z pár surovin.

Na domácí majonézu stačí žloutky, rostlinný olej, sůl a citronová šťáva. Tedy nic, co by v těstu na koláčky vadilo. Stačí dva žloutky, hrnek rostlinného oleje a dvě lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Žloutky umixujte se solí, pak po kapkách přilévejte olej a šlehejte do zhoustnutí. Pak ji nařeďte lžičkou citronové šťávy a znovu šlehejte. Přilijte olej a střídejte ho s citronovou šťávou a stále šlehejte. Vše se musí dobře propojit. Hustou omáčku pak můžete ochutnat.

Pravidla pro přípravu kvásku z droždí

I v tomto receptu se využívá kvásek. Na ten je potřeba potraviny o pokojové teplotě a vlažné mléko/vodu. Příliš horká tekutina by zabrzdila vzejití kvásku.

Do kvásku je třeba kromě tekutiny a droždí také trocha cukru, díky kterému začne kvásek bublat a nabývat. Vše smícháme a vršek směsi poprášíme z odváženého množství mouky uvedeného v receptu. Hrnek necháme na teplém místě, dokud kvásek nevzejde.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Majonézové koláčky bez kynutí

Na 50 kusů koláčků budete potřebovat: 600 g hladké mouky, 50 g cukru krystal, 1 vejce, 2 žloutky, 4 lžíce majonézy, 250 ml mléka, 200 ml oleje, 100 g čerstvého droždí, citronovou kůru a špetku soli. Na náplň si připravte: 1 kelímek švestkových povidel, cukr moučku dle chuti, 1 lžíci skořice a 1 vejce na potření. Drobenka: 100 g polohrubé mouky, 80 g másla a 80 g cukru. Na pomazání: 50 g másla a 50 ml rumu.

Jak na to? Nechte povolit máslo. Plech vyložte pečicím papírem. V misce připravte drobenku. Smíchejte povolené máslo s cukrem a polohrubou moukou a vytvořte žmolky.

Na náplň smíchejte v misce povidla s cukrem a skořicí. Pokud je potřeba, ještě můžete přidat cukr. Pak si připravte kvásek - do vyšší misky dejte 150 ml vlažného mléka, cukr a droždí. Přidejte 100 g z odváženého množství mouky, vše smíchejte a nechte vzejít kvásek.

Troubu nechte předehřát na 190-200 °C. V míse smíchejte na těsto mouku s kváskem a zbytkem surovin. Hned ho dejte na pomoučený vál a odkrajujte kousky těsta. Z každého kousku udělejte placku. Doprostřed dejte povidlovou náplň a koláček hezky zabalte.  

Koláčky dávejte na plech spojem dolů. Uprostřed koláčku udělejte důlek, potřete vejcem a posype drobenkou. Pečte v předehřáté troubě asi čtvrt hodiny do růžova.

Rozpusťte máslo, smíchejte ho s rumem a touto směsí pokapejte právě vyndané koláčky.

Náš tip: Připravte si nekynuté koláčky ze tří ingrediencí podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více