Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Zdroj: Pixabay

Někdy nám při vaření nebo pečení zůstanou přebytečné žloutky, i když většinou zbývají bílky.

Pak přemýšlíme, jak je chytře upotřebit, abychom neplýtvali. Žloutky můžeme zamrazit s cukrem a pak je využít při pečení náročnějších zákusků.

  • Můžeme upéct žloutkové cukroví, které je trvanlivé.
  • Také žloutkové řezy strávníci přijmou vděčně.
  • Totéž platí o žloutkových věnečcíchodpalovaného těsta.
  • Před Vánocemi a Velikonocemi nesmíme zapomenout na oblíbený vaječný likér.
  • Žloutky zlepší a přibarví jakékoliv těsto, ať už bramborové, linecké, kynuté třené nebo na palačinky, lívance či vafle.
  • Jeden žloutek utřený s cukrem patřil k občasným svátečním mlsotám našeho dětství, dodával nám energii zdravěji než dnešní cukrovinky plné chemie.
  • Žloutek, který vetřeme do mokrých vlasů, necháme chvíli působit a pak opláchneme vlažnou vodou, působí na vlasy regeneračně.

Co se zbylými bílky, popisuje náš další článek.

Komentáře

Artea Artea

13. 12. 2023 15:32

Gregusa: Tak to je vidět, že moc nevaříte… Mně jich třeba po vyšlehání bílků do sněhu zbylo v lednici 6, takže super, že jsou recepty na jejich využití:-)

zizala zizala

23. 11. 2023 11:00

Gregusa: No vidíte, a několika desítkám lidí to jako "blbost" nepřišlo, když ohodnotili článek jako užitečný ;-) Vaří s námi i úplní začátečníci a ti nevědí všechno. Hezký den.

Gregusa Gregusa

23. 11. 2023 10:08

To je pěkná blbost! 8-( Za ta léta co vařím se se mi nestalo, že by mi zbyl žloutek, ale naopak, vždy my zůstaly bílky.:-(

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více