Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Někdy nám při vaření nebo pečení zůstanou přebytečné žloutky, i když většinou zbývají bílky.
Pak přemýšlíme, jak je chytře upotřebit, abychom neplýtvali. Žloutky můžeme zamrazit s cukrem a pak je využít při pečení náročnějších zákusků.
- Můžeme upéct žloutkové cukroví, které je trvanlivé.
- Také žloutkové řezy strávníci přijmou vděčně.
- Totéž platí o žloutkových věnečcích z odpalovaného těsta.
- Před Vánocemi a Velikonocemi nesmíme zapomenout na oblíbený vaječný likér.
- Žloutky zlepší a přibarví jakékoliv těsto, ať už bramborové, linecké, kynuté třené nebo na palačinky, lívance či vafle.
- Jeden žloutek utřený s cukrem patřil k občasným svátečním mlsotám našeho dětství, dodával nám energii zdravěji než dnešní cukrovinky plné chemie.
- Žloutek, který vetřeme do mokrých vlasů, necháme chvíli působit a pak opláchneme vlažnou vodou, působí na vlasy regeneračně.
Co se zbylými bílky, popisuje náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 51 minutami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 10 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct nejlepší palačinky. Vyzkoušejte deset osvědčených triků a vaše palačinky budou mít skvělou chuť
Jak se připravuje vaječný likér? Kromě základní verze vyzkoušejte i karamelovou, vanilkovou či kávovou příchuť
Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
Komentáře
13. 12. 2023 15:32
23. 11. 2023 11:00
23. 11. 2023 10:08