Zelňačku podle Péti z MasterChefa pochválil i Jan Punčochář: Je od mojí prababičky, svěřil se soutěžící
27. 10. 2023 Vaření
Pod pojmem street food do misky si představíme ledacos. Soutěžící Péťa z MasterChef Česko 2023 například typickou českou polévku - zelňačku. Přestože přidal několik nezvyklých ingrediencí, vyčaroval pokrm, který svérázně ohodnotil i jeden z porotců.
Tradice vs. nová doba
Zelňačka je tradiční polévka, známá nejen na území České republiky, ale také v sousedním Slovensku. Jedná se o výživný a hřejivý pokrm, který je oblíbený hlavně v chladnějších měsících.
Vyrábí se primárně z kysaného zelí, klobásy, brambor a koření. Jak ovšem ukázal Petr Slíva, účastník kuchařské soutěže MasterChef Česko 2023, při výběru dalších ingrediencí se meze nekladou. Sušené houby nebo smažené zelí se tak ukázaly jako skvělé „přídavky“.
Mohlo by vás zajímat
Silná slova Punčocháře
Šéfkuchař Jan Punčochář při hodnocení dokonce pronesl, že proti takovéto zelňačce by nikdo nemohl říct ani „pr*“.
Zelňačka, která je často podávána jako součást českého vánočního menu, tak Petra poslala do souboje o nejlepší bagetu, kterou zákazníkům nabídne Bageterie Boulevard. Přestože v této výzvě nevyhrál, stále usiluje o celkové vítězství v populární televizní show.
Street food zelňačka
Na přípravu tradiční polévky podle soutěžícího MasterChef Česko 2023 Péti budete potřebovat: 1 cibuli, sádlo nebo olej, 1 balení kysaného zelí, 2 klobásky (čabajkové či nějaké lehce pikantní), 2 větší brambory, 1 l silného hovězího vývaru, 1 lžičku kmínu, 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného, 1 lžičku uzené papriky, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a 1 balení sušených hub. Na jíšku: 1 lžíci másla a 1 lžíci hladké mouky. Na servis: osušené kysané zelí (smažené v oleji do zlatova), zakysanou smetanu (s nadrobno na oleji vysmaženými chipsy z čabajkové klobásy) a petržel.
Jak na to?
- Brambory si oloupejte, nakrájejte na podobně velké kostičky a dejte vařit do menšího rendlíku v lehce osolené vodě s kmínem. Jakmile budou brambory měkké, stáhněte je ze sporáku a nechte je ve vodě „odpočívat“.
- Sceďte kysané zelí, dejte ho na prkénko a nakrájejte na zhruba centimetrové kousky. Zelí pak dejte do hrnce a přidejte do sítka vložený tymián, bobkový list, nové koření a pepř. Zelí zalijte vývarem a nechte asi 30 minut vařit.
- Mezitím dejte do misky sušené houby, které zalijte horkou vodou, aby „nabobtnaly“.
- Nakrájejte cibuli nadrobno a klobásu na půlkolečka. Na suché pánvi začněte restovat klobásu, když pustí tuk a začne „chytat barvu“, přidejte cibulku. Pokud je třeba, přidejte trochu sádla nebo oleje, aby se cibule nepřipalovala.
- Poprašte uzenou paprikou a nechte provonět. Výsledkem by měla být zlatavá, ale ne křupavá cibulka a pěkně vypečená klobása.
- Když je zelí změklé, vyjměte sítko s kořením. Do zelí přidejte osmaženou klobásu a uvařené brambory. Vodu z brambor zatím dejte stranou. Celou polévku nechte pět minut společně povařit, aby se chutě propojily. Nezapomeňte přidat houby i s vodou, v níž byly.
- Na pánvi od klobásy si připravte jíšku. Na středním nebo nižším plameni rozehřejte máslo. Když se objeví bublinky a mléčná pěna, nasypte mouku a zamíchejte. Až jíška přestane pěnit, stáhněte ji z ohně. Ve chvíli, kdy je polévka provařená, zahustěte ji domácí jíškou. Polévku dochuťte solí a pepřem, popřípadě drceným kmínem a uzenou paprikou.
- Servírujte v misce, polévku dozdobte zakysanou smetanou, vysmaženou klobáskou a osmaženým zelím, které si připravíte na lžičce oleje v malém rendlíku.
Na fotografie z Petrova vaření i soukromí se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete vytvořit zelňačku i z hlávkového zelí:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více