Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pod pojmem street food do misky si představíme ledacos. Soutěžící Péťa z MasterChef Česko 2023 například typickou českou polévku - zelňačku. Přestože přidal několik nezvyklých ingrediencí, vyčaroval pokrm, který svérázně ohodnotil i jeden z porotců.

Tradice vs. nová doba

Zelňačka je tradiční polévka, známá nejen na území České republiky, ale také v sousedním Slovensku. Jedná se o výživný a hřejivý pokrm, který je oblíbený hlavně v chladnějších měsících.

Vyrábí se primárně z kysaného zelí, klobásy, brambor a koření. Jak ovšem ukázal Petr Slíva, účastník kuchařské soutěže MasterChef Česko 2023, při výběru dalších ingrediencí se meze nekladou. Sušené houby nebo smažené zelí se tak ukázaly jako skvělé „přídavky“.

Silná slova Punčocháře

Šéfkuchař Jan Punčochář při hodnocení dokonce pronesl, že proti takovéto zelňačce by nikdo nemohl říct ani „pr*“.

Zelňačka, která je často podávána jako součást českého vánočního menu, tak Petra poslala do souboje o nejlepší bagetu, kterou zákazníkům nabídne Bageterie Boulevard. Přestože v této výzvě nevyhrál, stále usiluje o celkové vítězství v populární televizní show.

Street food zelňačka

Na přípravu tradiční polévky podle soutěžícího MasterChef Česko 2023 Péti budete potřebovat: 1 cibuli, sádlo nebo olej, 1 balení kysaného zelí, 2 klobásky (čabajkové či nějaké lehce pikantní), 2 větší brambory, 1 l silného hovězího vývaru, 1 lžičku kmínu, 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného, 1 lžičku uzené papriky, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a 1 balení sušených hub. Na jíšku: 1 lžíci másla a 1 lžíci hladké mouky. Na servis: osušené kysané zelí (smažené v oleji do zlatova), zakysanou smetanu (s nadrobno na oleji vysmaženými chipsy z čabajkové klobásy) a petržel.

Jak na to?

  1. Brambory si oloupejte, nakrájejte na podobně velké kostičky a dejte vařit do menšího rendlíku v lehce osolené vodě s kmínem. Jakmile budou brambory měkké, stáhněte je ze sporáku a nechte je ve vodě „odpočívat“. 
  2. Sceďte kysané zelí, dejte ho na prkénko a nakrájejte na zhruba centimetrové kousky. Zelí pak dejte do hrnce a přidejte do sítka vložený tymián, bobkový list, nové koření a pepř. Zelí zalijte vývarem a nechte asi 30 minut vařit. 
  3. Mezitím dejte do misky sušené houby, které zalijte horkou vodou, aby „nabobtnaly“.
  4. Nakrájejte cibuli nadrobno a klobásu na půlkolečka. Na suché pánvi začněte restovat klobásu, když pustí tuk a začne „chytat barvu“, přidejte cibulku. Pokud je třeba, přidejte trochu sádla nebo oleje, aby se cibule nepřipalovala.
  5. Poprašte uzenou paprikou a nechte provonět. Výsledkem by měla být zlatavá, ale ne křupavá cibulka a pěkně vypečená klobása.
  6. Když je zelí změklé, vyjměte sítko s kořením. Do zelí přidejte osmaženou klobásu a uvařené brambory. Vodu z brambor zatím dejte stranou. Celou polévku nechte pět minut společně povařit, aby se chutě propojily. Nezapomeňte přidat houby i s vodou, v níž byly.
  7. Na pánvi od klobásy si připravte jíšku. Na středním nebo nižším plameni rozehřejte máslo. Když se objeví bublinky a mléčná pěna, nasypte mouku a zamíchejte. Až jíška přestane pěnit, stáhněte ji z ohně. Ve chvíli, kdy je polévka provařená, zahustěte ji domácí jíškou. Polévku dochuťte solí a pepřem, popřípadě drceným kmínem a uzenou paprikou. 
  8. Servírujte v misce, polévku dozdobte zakysanou smetanou, vysmaženou klobáskou a osmaženým zelím, které si připravíte na lžičce oleje v malém rendlíku.

Na fotografie z Petrova vaření i soukromí se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023: Péťa

Ukázat 28 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete vytvořit zelňačku i z hlávkového zelí:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více