Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačkové cukroví: Na tradiční lahodné kousky stačí jen tři suroviny a minimum času na přípravu
Zdroj: Toprecepty, Tereza Blazkova

Máte rádi nadýchané lahodné cukroví? Právě takové je šlehačkové cukroví. Upečte si ho a nechte rozplynout na jazyku. Uvidíte, že ten, kdo ho ochutná, hned sáhne po dalším kousku. Nenáročný a tradiční recept je hotový během chvilky.

Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví patří mezi tradiční vánoční druhy a je naprosto nenáročné na přípravu. Budou nám v základu stačit tři suroviny a chvilka času. Když si chceme vychutnat dobré cukroví a nestrávit u něj hodiny, tohle je výborný tip.

Šlehačkové cukroví je ideální pro ty, kteří s vařením začínají, a přesto si chtějí přichystat chutné vánoční cukroví a provonět byt. Jedná se o cukroví, které můžeme připravit i na poslední chvíli.

Ingredience do šlehačkového cukroví

Do těsta na šlehačkové cukroví patří studená smetana ke šlehání, hladká mouka a máslo. Na obalení potom potřebujeme cukr moučku a vanilku nebo vanilkový cukr. Pokud někomu připadá tento druh méně výrazný, pak do cukru na obalení může přidat trochu skořice (třeba i trošku mletých ořechů pro vůni). 

Pravidla pro výborné šlehačkové cukroví

Pro to, aby se cukroví povedlo, potřebujeme znát dvě základní pravidla. Tím prvním je to, že do těsta se dává právě z lednice vytažená smetana ke šlehání. Druhé pravidlo souvisí se samotným pečením. Při pečení šlehačkového cukroví totiž zásadně nesmíme otevírat troubu.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Příprava šlehačkového cukroví

Těsto je třeba nechat hodinu odležet v lednici. Na přípravu šlehačkového cukroví budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 250 g trochu povoleného másla a 200 ml smetany na šlehání. Na obalování: moučkový cukr a vanilkový cukr.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200-220 °C. Šlehačku vyndejte z lednice těsně před využitím. Musí být co nejchladnější. Do mísy dejte mouku, máslo a tekutou šlehačku a vše zpracujte do těsta. Jde to snadno.

Z těsta pak vyválejte plát silný 3–5 mm, nejlépe to jde v potravinářské fólii bez podsypávání. Těsto pak nabyde, tak je lepší, když není příliš vysoké. Z vyváleného těsta vykrajujte tvary.

Plné plechy dejte do trouby a pečte zhruba 8–10 minut. Ještě teplé cukroví pak obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Náš tip: Připravte si výborné šlehačkové cukroví podle tohoto videoreceptu:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více