Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masarykovo cukroví voní oříšky a doslova se rozplývá na jazyku. Je přitom jednoduché, jen ořechy je třeba předem připravit
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

K tradičním druhům cukroví vedle rohlíčků, pracen, lineckého a perníčků patří i Masarykovo cukroví. Vždyť název má po našem prvním prezidentovi a s oblibou se peče v mnoha rodinách již po generace. Kromě úžasné chuti je jeho hlavní předností i neskutečně jednoduchá příprava. 

Oblíbené cukroví T. G. Masaryka

O našem prvním prezidentovi bylo známé, že byl velmi skromný, což se projevovalo i v jeho jídelníčku. Jedl poměrně střídmě a zdravě a nejraději měl obyčejná jídla jako od maminky. A přesně tak jednoduché, hlavně na přípravu, je i cukroví, které prý T. G. Masaryk miloval a u Masaryků údajně nikdy nesmělo chybět na mísách s vánočním cukrovím

Jde o tradiční staročeský druh cukroví, který je znám i pod názvem Masarykovy nebo také tatíčkovy (prvnímu československému prezidentovi se totiž přezdívalo „tatíček“ Masaryk) knoflíky. Větší knoflíky na pánském kabátě totiž tato sladká dobrota opravdu připomíná. 

Cukroví, které zvládnou i děti

Masarykovy knoflíky nebo také kolečka byly oblíbeným cukrovím našich babiček. Úžasné je hlavně na nich to, jak snadno je připravíte. Nepotřebujete na ně totiž žádné speciální náčiní, žádné vály, vykrajovátka či formičky. Toto cukroví zkrátka snadno vyrobíte klidně i někde na chalupě, kde nemáte tak vybavenou kuchyň, a snadno a bez většího nepořádku je zvládnou udělat i děti. Během pečení pak provoní domácnost stejně jako třeba vanilkové rohlíčky

Vlašské nebo lískové?

Masarykovo cukroví nadchne hlavně milovníky oříšků. Těch je v této křehké delikatese opravdu spousta, přičemž sáhnout můžete po vlašských nebo lískových. Jedním z nejdůležitějších kroků při přípravě cukroví, je předem namočit ořechy do vody aspoň na hodinu. Klidně to může být i přes noc.

Ořechy totiž musí změknout, abyste si pak na nich po upečení nevylámaly zuby. Do cukroví se totiž dávají celé nebo ve formě větších kousků. Díky namočení pak ale budou měkčí a jen si v křehkém máslovém těstě užijete jejich chuť.  

Chuť vylepší i kakao

A jak tedy vytvoříte kolečka typická pro tento druh cukroví? Velmi snadno. Z vypracovaného těsta, které je samozřejmě třeba nechat odležet v chladu, ideálně přes noc, se totiž vytvaruje váleček, který se pak jednoduše nožem nakrájí na kolečka podobně, jak když krájíte třeba knedlíky.

Kolečka už se pak jen na plechu upečou krásně dorůžova a nakonec se obalí v moučkovém cukru ovoněném vanilkou. Pokud byste si chtěli Masarykovo cukroví ještě vylepšit, můžete do těsta přidat kakao nebo i trochu rumu pro vůni. 

Jak na tradiční Masarykovo cukroví?

Pokud jste ještě Masarykovo cukroví nezkoušeli, určitě se toho letos pusťte a jsme si jisti, že ho zařadíte do svého tradičního repertoáru. A jak na to? 

Budete potřebovat: 180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek. Na obalení si připravte: moučkový a vanilkový cukr.

  1. Ořechy nejméně na 2 hodiny namočte do vody, pak je osušte a nasekejte na hrubší kousky.
  2. Všechny suroviny smíchejte v míse, přidejte nasekané ořechy a vypracujte hladké těsto.
  3. Z těsta vytvarujte válečky s průměrem takovým, jak velká chcete mít kolečka (3-5 cm). Zabalte je do fólie a nechte přes noc ztuhnout v lednici.
  4. Válečky pak nakrájejte na tenká kolečka, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předem vyhřáté na 175 °C dozlatova.
  5. Ještě horká kolečka obalujte ve směsi moučkového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem.

Náš tip: Při přípravě cukroví můžete postupovat i podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více