Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších vánočních postaviček, čokoládové pralinky v třpytivých obalech nebo bonbony se střapečky z kolekcí zdobí stromečky v mnoha českých domácnostech. Na rozdíl od baněk, koulí a dalších ozdob mají jednu velkou přednost - můžete je sníst.

Vánoční kolekce - součást českých Vánoc

Vánoční kolekce jsou takovým specifikem českých Vánoc. Bez nich by to pro mnohé nebyly ty pravé svátky a kolekce jsou pro ně stejně důležitou součástí nejkrásnějších svátků v roce jako třeba cukroví nebo smažený kapr s bramborovým salátem.

Čokoládové bonbony nebo duté figurky ve staniolech visí společně s dalšími ozdobami na stromečcích v každé čtvrté domácnosti u nás. Jen roku 2021 se prý v Čechách snědlo jedna a půl tisíce tuny těchto čokoládových dobrot. 

Kolekce se fasovaly

Mnozí si vánoční kolekce spojují s dobou socialismu, kdy byly velkou vzácností. Dnes je koupíte v každém obchodě a v několika variantách, tehdy se fasovaly v práci od ROH, přičemž platilo, že na kolekci měla nárok každá rodina s dětmi. Sehnat další kolekci bylo pro ty, kteří neměli známé na příslušných místech, téměř nemožné.

Když je v menších městech nebo na vesnicích dovezli do místní Jednoty, stály se na ně fronty mnohdy už od rána a na ty později příchozí se většinou už nedostalo. Ti šťastnější si ovšem mohli kolekce koupit v Tuzexu. Kolekce tak tehdy byly nejen oblíbeným dárkem, ale i úplatkem, neboť dostat se k nějaké další byla vzácnost

Kde a kdy vznikla první kolekce?

Čokoládové kolekce si většinou spojujeme s vyhlášenou značkou Orion, jejíž příběh začal již na konci 19. století na pražských Vinohradech, kde manželé František a Albína Maršnerovi založili svou továrnu na čokoládu.

První kolekce však spatřila světlo světa již o pár let dříve, a to roku 1892 ve Velimi v místní továrně na čokoládu a kávové náhražky. První čokoládové figurky byly zabalené v ozdobných secesních obalech s vánočními motivy.

Jedlé ozdoby

Zvyk ozdobit si stromeček něčím dobrým na zub však byl ještě starší a dokonce takovéto sladké ozdoby předcházely těm papírovým, slaměným nebo skleněným. První stromečky se u nás hlavně na venkově zdobily sušeným ovocem, ořechy, figurkami z těsta nebo cukrovím (převážně perníčky).

Čokoládové pochutiny byly na konci 19. a počátku 20. století spíš vzácností, zdobily tak stromečky jen v bohatých měšťanských domácnostech. Běžnějšími se staly až po druhé světové válce, kdy se z nich stal jeden ze symbolů českých Vánoc

Z krabice na stromeček

Čokoládovny Orion začaly vyrábět kolekce záhy po velimské továrně a již v roce 1935 nabízely rovnou pět druhů kolekcí. Duté čokoládové figurky byly nejprve v kolekcích nezabalené a zdobily se ručně polevami, což se odrazilo i v jejich cenách.

Teprve později se začaly balit do barevných staniolů a nakonec se k nim rovnou přidávaly i provázky, aby bylo možné je rovnou zavěsit na stromeček. Kolekce se tak ujaly, že s jejich výrobou začala i další z našich vyhlášených čokoládoven, olomoucká Zora. Kvalitní kolekce pocházely i ze Slovenska z trebišovské čokoládovny Deva známé svým logem s holčičkou s puntíkovaným šátkem.

Duté figurky nebo salonky?

Již kdysi se kolekce vyráběly v mnoha variantách. Ty největší měly i několik pater a bylo v nich více než 200 figurek. Ty už ale stály již ve 30. letech minulého století kolem 100 Kč, takže si je mohli dovolit jen ti nejbohatší.

V té době se dokonce vyvážely i do zahraničí a byli jsme na ně náležitě pyšní. Existovaly samozřejmě i kolekce mnohem skromnější, i jejich předností však byla především různorodost. Ve vánoční kolekci si zkrátka každý našel, co měl nejraději. 

Někteří dávali přednost dutým čokoládovým figurkám, které za minulého režimu často představovaly Dědu Mráze, medvědy, sněhuláky či šišky, později různé andílky nebo Svatou rodinu.

Ty pak doplňovaly krémové či lanýžové figurky ve tvaru rybek, zvonků či šištiček a také bonbony s fondánovou náplní se střapečky, které byly seřazené po obvodu kolekcí.

Od bohatosti kolekce se odvíjela i cena. Ty největší stály za minulého režimu kolem 90 Kčs. Obyčejnou jednopatrovou figurkovou jste v 80. letech pořídili za 48 Kčs.

Náš tip: Máte-li rádi čokoládu, můžete vyzkoušet tyto čokoládové špičky podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Orion (čokoládovna)
Wikipedia.org: Zora (závod)
Nestle.cz: Každý 4. vánoční stromeček v Česku je ozdobený Orion kolekcí
Zakrasnejsivimperk.cz: STARÁ ŠUMAVA: O vánočních kolekcích

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více