Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Zdroj: se souhlasem společnosti Nestlé

Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček nebo baněk i jedlé ozdoby? Čokoládové figurky z kolekcí jsou již takovou klasikou, v některých domácnostech ale zdobily a dodnes zdobí stromečky i Arabesky. Želé bonbony zbožňují hlavně ti, kteří nemusí čokoládu, i když ani na opačný tábor se nezapomíná. Ty uspokojí třeba verze polomáčená.

Arabesky nebo kolekce? 

Arabesky byly a dodnes jsou pro některé jedním ze symbolů Vánoc, tedy hlavně pro ty, kteří toužili po tom mít „jedlý“ stromeček – takový, z něhož mohou uzobávat ozdoby. Tyto želé bonbony byly takovou alternativou ke kolekcím, salonkám či krémovým figurkám. V oblibě je měli hlavně milovníci želatinových bonbonů a svěžích ovocných chutí.

Hvězdičky, zvonečky či kolečka se daly zavěsit na stromeček nebo jste jimi mohli provléknout šňůrku a použít je místo barevného řetězu, který ovšem málokdy vydržel do Štědrého dne.

Podle některých průzkumů dokonce Arabesky v současnosti vyhrávají pomyslný souboj mezi vánočními cukrovinkami a jsou tak populární, že se jich každý rok sní v českých a slovenských domácnostech až 108 tun.

Želé mnoha barev

Arabesky často doplňovaly i mísy s cukrovím. Dělaly se totiž nejen v několik barvách a ovocných příchutích, ale i polomáčené v čokoládě nebo dokonce úplně zalité čokoládou a navíc ozdobené barevnými posypkami.

Málokdo ty čokoládové jedl rovnou celé, cílem bylo čokoládu nejprve olízat a zjistit, jaký bonbon se pod ní skrývá. Nejatraktivnější barvy byly červená a zelená, ale stejně většinou byly v krabičce nejčastěji bonbony žluté a oranžové. 

Arabesky z Děčína

Navzdory jejich popularitě toho o Arabeskách moc známo není. Zatímco dnes se prodávají pod značkou Orion a spadají pod Nestlé, původně je vyráběly v čokoládovnách Diana v Děčíně, jejichž historie sahá do roku 1893, kdy byla v severočeském městě založena pobočka drážďanské továrny na cukrovinky Hartwig a Vogel.

Značka s logem, na něm byla vyobrazená římská bohyně lovu, zůstala populární i v dobách socialismu, kdy se tu vyráběly nejen tabulkové čokolády (pamatujete třeba tu s červenou Karkulkou?), ale i třeba oblíbené čokoládové tyčinky, např. s oříškovou náplní.

Logo s lovící bohyní

Později se továrna stala součástí národního podniku Čokoládovny. Koncem 50. let se v Děčíně začaly vyrábět sladkosti další známé společnosti Lidka a došlo i k rozsáhlé modernizaci továrny. Ta se tak stala čtvrtou největší čokoládovnou a byla označována za jeden z největších a nejlépe vybavených podniků tohoto druhu v tuzemsku i v celé Evropě.

Tehdy se tu vyráběla nejen kvalitní čtvercová čokoláda Lidka, ale třeba i bonbony do kolekcí nebo právě arabesky, které se pak prodávaly v baleních o váze 250–1000 gramů. Pamětníci dodnes vzpomínají, že když se zrovna Arabesky vyráběly, vonělo to jimi po celé ulici.

Podle dobových krabic však nebyla Diana jedinou značkou, která Arabesky dělala. Zřejmě ještě dříve bylo možné koupit Arabesky, zabalené v obyčejné bílé krabici bez obrázků, i z továrny Albis založené již roku 1911 v Opatovicích nad Labem. 

Už nejsou jako dřív

I když se arabesky vyrábějí dodnes, mnozí tvrdí, že těm původním se nemohou vyrovnat, neboť ty současné chutnají uměle.

Dřív prý byly mnohem víc ovocnější, lepší a poctivější a také mnohem šťavnatější. Otázka je, zda to nejsou jen zkreslené vzpomínky na dětství, kdy všechny sladkosti chutnaly tak nějak lépe. Ostatně bez ohledu na chuť ten stromek jimi můžete ozdobit stále. 

Náš tip: Máte-li rádi sladkosti s ovocem, vyzkoušejte jako vánoční cukroví třeba florentýnky, které připravíte podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Nestlé.cz: Každý 4. vánoční stromeček v Česku je ozdobený Orion kolekcí
Vanocnibetlem.cz: Betlém továrny na cukrovinky ALBIS
Vyletnik.cz: Retro muzeum Praha ukazuje, jak se slavily Vánoce v Československu 70. a 80. let
Ozubavci-decane.webnode.cz: Čokoládovny v Děčíně
Wikipedia.org: Hartwig & Vogel

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více