Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Krémové figurky na stromeček byly dříve hitem. Půl kila stávalo 35 Kčs, dnes dáme za 300 g dvě stovky
Zdroj: se souhlasem společnosti Nestlé

Jsou důležitou sladkou součástí českých vánoc skoro stejně jako cukroví. Ano, řeč je o čokoládových bonbónech zabalených ve třpytivých papírcích, které zdobí v mnoha domácnostech vánoční stromečky. Bývají součástí kolekcí, třeba krémové figurky se ale prodávaly i zvlášť. 

Když se se stromeček věšely kolekce

Vánoční kolekce jsou takovým českým fenoménem, který si mnozí, přestože se prodávají dodnes, propojují s minulostí. Možná i proto, že je často máme spojené s dětstvím, kdy chutnaly tak nějak lépe. Nebo to tak aspoň máme ve své paměti. Při zmínce o kolekcích si většina lidí vybaví duté čokoládové figurky mající podobu šišek, Mikulášů, panenek, houbiček, sněhuláků a kdysi i Dědů Mrázů. 

Nejen duté figurky

Součástí kolekcí však byly i další čokoládové pamlsky. Kromě oblíbených salónek se střapečky, které se tak krásně vyjímaly na vánočním stromku a daly se nenápadně vyzobávat z obalů, tak že nikdo nic nepoznal, byly v kolekcích vždy i krémové figurky.

Šlo vlastně o takové čokoládové pralinky, které měly rovněž tvar rybek, šišek, autíček, šachového koně nebo raků. Byly zabalené v různobarevných staniolech a často byly součástí obalu i šňůrky, aby se daly pověsit na stromeček. Prodávaly se občas v krabici i nebalené, ty jste pak mohli rovnou naaranžovat na mísy s cukrovím. 

Náplň v několika příchutích

Krémové figurky vyráběly kdysi různé čokoládovny, kromě Orionu v Modřanech i třeba olomoucké závody Zora, a to v mléčné i hořké verzi. Uvnitř čokoládového obalu se pak ukrýval lahodný sladký krém, který po kousnutí do bonbonu vytékal ven.

Podobné tvary měly i lanýžové figurky, v nich ale byla náplň lanýžová, tedy delikátní směs čokolády a smetany, která dostala svůj název právě podle podobnosti s lanýži.

Milovníky kolekcí tyto figurky rozdělovaly na dva tábory, neboť někdo miloval ty krémové, druhý zase lanýžové. Když ale byli v rodině zástupci obou skupin, byl to zkrátka ideál. 

Dřív byly dražší než dnes

Krémové figurky byly dokonalým řešením pro ty, kteří klasické duté figurky v kolekcích moc nemuseli a raději dávali přednost právě plněným bonbonům. Dnes je seženete i v příchuti vaječného likéru, citronu a karamelu, dřív ale byly i třeba malinové. A jestlipak si pamatujete, kolik stály?

Balení o váze 500 g jste tehdy pořídili za 35 Kčs, dnes se prodává 330g krabice za cca 200 Kč. Je však třeba přihlédnout k tehdejším platům. Vzhledem k tomu, že třeba v osmdesátých letech byla průměrná mzda asi 3000 Kč a dnes je to přes 40 000 Kč, vyjde vás dnešní balení mnohem levněji, než to kdysi.  

Náš tip: Máte-li rádi čokoládové sladkosti, vyzkoušejte jako vánoční cukroví třeba tyto hvězdičky s kokosovou náplní podle našeho video receptu. 

Petrov, M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více