Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovníkové koule: Miniatury oblíbeného dortu s vůní medu se rozplývají na jazyku a překvapí svou vláčností
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Milujete medovník? Nemusíte chystat tento dezert. Medovníkové koule jsou na sváteční uzobávání mnohem praktičtější a krásně doplní další vánoční cukroví. Uvidíte, jak budou ze stolu hned mizet.

Co je medovník

Medovník je dort poskládaný z plátů medového těsta pospojovaných máslovým krémem. Za zemi původu bývá označována Gruzie, ale také Rusko. Ovšem dezert s názvem Medovník je českým produktem, který se u nás prodává od roku 1997.

Medovník si můžeme přichystat doma, ale také si udělat miniverzi v podobě kuliček, které krásně doplní slavnostní stůl o svátcích. 

Kdy připravit těsto na medovníkové koule

Těsto na medovníkové koule si můžeme připravit a upéct i týden předem.  Výsledkem je tvrdší perníkové těsto. Necháme ho vychladnout, a pak ho skladujeme v igelitovém sáčku. 

V těstu se využívá karamelové Salko. Salko si můžeme přichystat sami, a pak ho nechat zkaramelizovat. Zkaramelizovat v plechovce povařením můžeme také klasické Salko. Provedeme to tak, že zavřenou plechovku dáme do hrnce s vodou a zalijeme ji vodou i přes víčko. Musí být ponořená. Na hrnec dáme pokličku a vaříme 2-3 hodiny. Voda musí být stále nad víčko plechovky. Po dovaření vodu slijeme a plechovku necháme vychladnout. Až pak ji otevřeme.
Variantou bez karamelizování je přidání lžíce medu.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit medovníkové koule

Na zhruba 60 kuliček budete potřebovat: na těsto: 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g rozpuštěného másla, 4 lžíce medu a 200 g cukru moučka. Na krém: 1 karamelové Salko, 250 g změklého másla a oloupané mandle nebo rozinky namočené v rumu.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte všechny suroviny na těsto. Zpracujte ho a rozválejte. Placku dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pak plech vložte do trouby a pečte, dokud povrch nezmění barvu dozlatova. Po upečení nechte placku vychladnout a po částech ji rozmixujte nebo nastrouhejte. Menší část nechte stranou. Využijete ji na obalování kuliček.

Máslo nechte změknout. Do misky dejte karamelové Salko a máslo a utřete do hladkého krému. Do krému vmíchejte nastrouhané těsto na potřebnou hustotu a nechte dvě hodiny ztuhnout v lednici ztuhnout. Kuličky pak půjdou lépe tvarovat. Ze ztuhlého těsta tvarujte kuličky.

Do kuliček můžete vložit rozinky namočené v rumu nebo oloupané mandle. Nakonec kuličky obalte v nastrouhané nebo rozmixované části těsta, kterou jste si dali stranou.

Náš tip: Připravte si medovníkové koule podle tohoto videoreceptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více