Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí salko: Vyjde levněji a na jeho výrobu vám stačí pouze 3 ingredience
Zdroj: TopRecepty.cz

V období Vánoc je slazené mléko neboli salko vyhledávanou surovinou. Používá se do různých druhů cukroví i na přípravu vánočních likérů. Poradíme vám, jak si ho můžete vyrobit doma a ušetřit tak nemalé peníze.

Rafaelo kuličky, domácí baileys, medové kuličky nebo vosí hnízda, to je jen malý výčet pochoutek, které se připravují na Vánoce ze slazené mléka. Pokud na salko nenatrefíte v obchodě za akční cenu, může se výroba cukroví prodražit, proto určitě vyzkoušejte náš recept na domácí verzi salka, která vám nezabere mnoho času a chutná naprosto fantasticky.

Jak připravit domácí Salko

Skládá se pouze ze tří surovin, které máte určitě doma. Na jednu dávku, ze které bude zhruba 150 g salka, budete potřebovat 300 ml mléka, 100 g krupicového cukru a 20 g másla.

  • Vezměte si kastrůlek s nepřilnavým povrchem a nalijte do něho mléko, přidejte cukr, máslo a rychle přiveďte k varu.
  • Následně ztlumte plamen a vařte za stálého míchání zhruba 20 minut.
  • Mléko by mělo při rychlejším míchání ke konci pěnit.
  • Pozn.: Může se vám zdát, že salko nemá tu správnou hustotu, ale při krátkém zchlazení je nádherně husté, stejně jako salko z plechovky.
  • Tip: Pokud budete do cukroví potřebovat karamelové salko, nejlépe se vám ho povede zkaramelizovat tak, že uvařené salko přelijete do zavařovací sklenice, uzavřete víčkem a pozvolna vaříte ve vodní lázni zhruba 1,5 hodiny.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

KudrnkaS KudrnkaS (moderátorka)

26. 12. 2023 09:35

vercarozsypalova: Zhoustnout by mělo až po zchlazení .....

vercarozsypalova

18. 12. 2023 18:00

Chuťově se to povedlo ale nezhoustlo mě to, jak je to možné?

finetoxic

16. 12. 2023 10:15

Děkuji,podařilo se😃

finetoxic

16. 12. 2023 10:15

Děkuji,podařilo se😃

Madli Madli

15. 12. 2023 09:27

skvělé, díky:-)

adamos

14. 12. 2023 13:16

:-Q

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více