Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
Zdroj: Freepik, jigsawstocker

Rozproudit organismus je za chladných teplot nezbytné. Výrazně nám v tom pomáhají různé pokrmy, především polévky, ale i některé potraviny. Ideální je například kurkuma. V zimě prohřeje a prospěje i zdraví.

Co je kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je vlastně sušený mletý oddenek z kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Čerstvý oddenek vypadá podobně jako zázvor, jen má žlutější barvu. Má nahořklou, zemitou, podobu, podobnou hořčici. Využívá se jako koření a jednou z hlavních složek je žluté barvivo zvané kurkumin

Jaký vliv má kurkuma na zdraví

Kurkuma se v přírodní medicíně využívá od nepaměti. Různé odborné studie uvádějí řadu jejích prospěšných vlastností. Především jde o  antioxidační a protizánětlivé účinky.  Studie z roku 2017 popisuje možnosti využití kurkumy při zánětlivých stavech, artritidě, ale i úzkosti. Nápomocná je také kurkuma (a hlavně její složka kurkumin) při bolesti namáhaných svalů. U fyzicky aktivních jedinců zlepšuje výkon i regeneraci. 

Zmíněná studie upozorňuje i na to, že pro lepší vstřebatelnost kurkuminu je vhodné konzumovat také složku piperin. Ta je obsažena třeba v černém pepři. A právě černý pepř a kurkuma se často společně používají k ochucení jídla.

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Jak se využívá kurkuma

Oddenek rostliny se suší a rozemletím se z něj dělá prášek. Kurkuma je hlavní složkou kari koření. Jako koření se hodně využívá v indické, pákistánské, thajské i perské kuchyni. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů. Kurkuma se dá koupit samotná, ale právě i v podobě směsi koření zvané kari. 

Do jakých pokrmů použít kurkumu

Rádi byste kurkumu v rozumné míře zařadili do jídelníčku? Můžete ji využít samotnou i ve zmíněné směsi koření

  • Kurkumu, černý pepř a tuk (másla, sádla i třeba v podobě kokosového mléka) můžete přidat do vydatných polévek s luštěninami, bramborami a další zeleninou.
  • Mletý a sušený oddenek rostliny využijte v nápoji zvaném zlaté mléko, který kombinuje sílu kurkumy a zázvoru.
  • Sílu kurkuminu můžete uplatnit i v celerové pomazánce či salátu a získat tak ještě mnohem větší nálož cenných látek. To ovšem není ve studené kuchyni vše. Zkuste toto prohřívací koření využít i v dalších jídlech, třeba v kombinaci s hořčicí. Vhodnou variantou je i například vaječná tlačenka
  • Pokud obvykle chystáte bílou rýži, dodejte jí žlutý náboj pomocí kurkumy. Kromě barvy získá i příjemnější chuť. 
  • Kurkuma se hodí do dipů i pomazánek, můžete ji ale přidat třeba do fritatty a různých omelet. 
  • Zajímavou možností je využití kurkumy třeba v různém pečivu, ale také na hranolkách, na pečené zelenině. Všem těmto potravinám tak dodáte mírně pikantní nádech a výraznější barvu.

Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov: Curcumin: A Review of Its' Effects on Human Health 
healthline.com: 10 Health Benefits of Tumeric and Curcumin

Náš tip: Připravte si cizrnovo mrkvovou polévku s kurkumou podle tohoto videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více