Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makarony se sýrem jsou populární nejen v USA. Jde totiž o jednoduchý a sytý produkt s výbornou sýrovou chutí.
Zdroj: timolina / freepik

Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha českých domácnostech. Není ovšem potřeba si pokaždé na těstoviny dávat omáčku z taveného sýra. Americká klasika mac and cheese totiž chutná daleko lépe, protože v ní ucítíte skvělý čedar a navíc skvěle zasytí v mrazivých dnech, které nás stále neopouštějí.

V jednoduchosti je síla

Macaroni and cheese, často zkráceně označované jako „mac and cheese“, jsou pokrmem, který si získal srdce mnoha lidí po celém světě, zvláště pak v Severní Americe. Jeho historie sahá až do 18. století, kdy byly v Anglii objeveny první známé recepty na dnes populární jídlo. Tento jednoduchý, avšak chutný pokrm, se původně skládal pouze z vařených těstovin smíchaných s rozpuštěným sýrem.

Americký prezident populizátorem

Jednou z klíčových postav, která přispěla k popularizaci mac and cheese v Americe, byl třetí prezident USA Thomas Jefferson. Během svého pobytu v Evropě se totiž Jefferson setkal s tímto jídlem a byl natolik ohromen, že si při návratu do Ameriky pořídil stroj na výrobu těstovin. Později pak podával v Bílém domě mac and cheese jako luxusní pokrm při různých příležitostech.

Krabičková verze

Rozvoj průmyslové revoluce měl také svůj vliv na rozšíření tohoto pokrmu. Díky masové produkci se těstoviny a sýr staly cenově dostupnými pro široké vrstvy obyvatelstva, což vedlo k dalšímu zvýšení popularity sytého pokrmu. Významným mezníkem v historii mac and cheese bylo uvedení produktu „Kraft Macaroni & Cheese“ společností Kraft Foods v roce 1937. Tento produkt, tedy těstoviny se sýrem v krabičce, přišel v období hospodářské krize, a díky své cenové dostupnosti a snadné přípravě se rychle stal oblíbeným jídlem v mnoha amerických domácnostech.

Jaký sýr zvolit

Mac and cheese dnes můžeme najít v nejrůznějších variantách, od jednoduchých krabičkových verzí až po gurmánské kreace s různými druhy sýrů a přísad. Tradiční sýrový pokrm je obvykle připravován s čedarem, známým pro svou výraznou chuť a schopnost se dobře rozpustit. Pro zpestření chuti se však může použít i široká paleta dalších sýrů.

Mezi populární volby patří gouda, Monterey Jack, colby, fontina, gruyère a parmezán, který se často přidává na posypání, aby jídlu dodal křupavost a intenzivnější chuť. Aby se těstoviny dobře „natahovaly“, je možné použít také mozzarellu. V některých receptech najdete i smetanové nebo tavené sýry, které zajišťují krémovější texturu. Napoprvé je ovšem nejlepší vyzkoušet klasický recept, a pak se teprve pouštět do experimentů.

Mac and cheese - Makarony se sýrem

Na přípravu sytého a chutného pokrmu budete potřebovat: 280 g klasických kolínek, 150 g čedaru, 80 g parmezánu, 1,5 lžíce másla, 40 g hladké mouky, 320 ml mléka, špetku muškátového květu, sůl a pepř.

Jak na to?
 

  1. Před servírováním můžeme ještě pokrm na pár minut vložit do trouby, aby na povrchu vznikla tenká sýrová krusta.

Náš tip: Podle našeho receptu si můžete připravit i klasické těstoviny se sýrovou omáčkou:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více