Rohlíky upečete snadno i doma a není to ani těžké. Když jsou ještě krásně křupavé, chutnají úplně nejlépe
11. 1. 2024 Vaření
Narazit na čerstvé rohlíky není nijak snadné, pokud tedy nechcete nad ránem postávat před pekárnou. Řešením je upéct si je doma sami. Když použijete těsto s omládkem, budou krásně nadýchané a vydrží vám déle čerstvé. K takovým už vám bude bohatě stačit jen máslo.
Aby rohlíky krásně křupaly
Domácí chléb si dnes peče už kdekdo, napadlo vás ale si udělat vlastnoručně i rohlíky? Ty z obchodu jsou často gumové a ty krásně křupavé zase obvykle seženete jen v malých rodinných pekárnách.
Klasické tukové rohlíky, které budou chutnat mnohem lépe než ty ze supermarketu si ovšem poměrně snadno upečete i doma. A stačí vám na to jen pár základních ingrediencí, a sice mouka, voda, droždí a tuk.
Nejlepší je sádlo, to dodá rohlíkům tu správnou chuť a vydrží díky němu krásně čerstvé, měkké a vláčné. Pokud byste toužili v rohlících po máslové chuti, můžete dát máslo a sádlo v poměru 1:1.
Mohlo by vás zajímat
Těsto s kváskem nebo s droždím
Na rohlíky potřebujete kynuté těsto a i když se můžete pustit do kváskových, z žitného či pšeničného kvásku, které pak jsou, jako veškeré kváskové pečivo, lépe stravitelné, klidně si vystačíte i s klasickým droždím.
Pečivo s droždím má sice kratší trvanlivost a po nějak době rohlíky gumovatí jako ty kupované, zato ale těsto vykyne mnohem rychleji a celý proces přípravy rohlíků je mnohem rychlejší a celkově snazší.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct nadýchané rohlíky?
A jak tedy při přípravě rohlíků postupovat, aby byly krásně křupavé a nadýchané jako obláček?
- Z droždí si můžete připravit klasický kvásek tak, že si do misky rozdrobíte kvasnice, přidáte lžičku cukru, trochu vlažného mléka a promícháte. Poté vše přikryjete utěrkou a necháte vzejít kvásek.
- Mnohem nadýchanější a chutnější budou rohlíky s tzv. omládkem. Tak se nazývá řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnky nebo sladovitu). Díky němu je možné v receptu použít menší množství kvasnic. Těsto s omládkem lépe kyne, není cítit droždím a i druhý den je pečivo chuťově mnohem lepší.
- A jak omládek připravíte? Obecně platí, že na výrobu omládku se použije asi 40 % tekutin surovin z receptu a kromě droždí a sladidla (medu nebo sladového výtažku - sladěnky) ještě asi 25 % mouky z celkového množství. Všechny suroviny se pak už jen smíchají na hladké těstíčko, které se zakryje a nechá 45-60 minut kynout. K hotovému omládku už jen přidáte zbylé suroviny a uhnětete těsto. S ním už pracujete jako s klasickým kynutým těstem. Obvykle se nechává kynout cca 1-1,5 hodiny.
- Rohlíky se pak tvarují z vykynutého těsta. Vykynuté těsto na vále propracujte a rozdělte na 12 stejných dílů (platí pro těsto z cca půl kila mouky, z menšího množství těsta připravíte dílků méně). Z jednotlivých kousků vytvarujte bulky a nechte je na stole zakryté utěrkou asi 5-7 minut odpočinout. Poté každý bochánek rozválejte malým válečkem do tvaru trojúhelníku a ten od širší strany sviňte směrem ke špici. Snažte se jednotlivé vrstvy pevněji utahovat. Jednou rukou rolujte a druhou popotahujte cíp, aby bylo vrstev těsta co nejvíc.
- Hotové rohlíky ještě rukou rozválejte na tenčí a delší. Pak je přeneste na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte vodou, aby neoschly a nechte kynout ještě asi 20 minut.
- Rohlíky můžete navíc posypat solí, kmínem, mákem nebo třeba i nasekanými škvarky. Pak už je stačí jen upéct pěkně dozlatova při teplotě 200-220 °C.
Recept na domácí rohlíky s omládlém
Pokud jsme vás na domácí rohlíky nalákali, můžete se rovnou pustit do pečení podle našeho ověřeného receptu. Jak na to?
Na omládek budete potřebovat: 100 ml vlažné vody, 1 lžičku včelího medu (nebo sladěnky), 10 g droždí, 125 g hladké mouky. Dále si připravte: 5 g cukru, 140 ml vody, 1,5 lžičky soli, 355 g hladké mouky, 25 g tuku (sádla nebo másla, případně i Hery).
- Suroviny na omládek dobře promíchejte, pak v míse zakryjte a nechte 35–45 minut kynout. Přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto, které nechte v teplém prostředí dobře nakynout. Během kynutí je nejméně jednou propracujte a nechte znova vykynout.
- Vykynuté těsto opět propracujte, rozdělte na dílky a vytvarujte rohlíky (12 menších nebo 8–10 velkých). Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly), je nechte dobře nakynout. Potřené vodou je pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 220–230 °C po dobu 10–13 minut.
Náš tip: Při přípravě rohlíků můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak peče rohlíky Josef Maršálek? Těsto podle něj nesmí při kynutí oschnout a prozradil trik, díky kterému budou nádherně křupavé
Jak dlouho péct rohlíky v troubě? Kratší dobu, při vyšší teplotě a s párou
Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 4 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 17 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 18 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12