Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní dršťková polévka: Díky chilli papričce krásně zahřeje a dostatek česneku jí dá ten správný hospodský říz
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pro někoho lahůdka, pro druhého kuchařská výzva. Pikantní dršťková polévka je v každém případě výživná polévka, která v zimě krásně prohřeje. Její příprava dnes už nemusí být komplikovaná. Když seženete předvařené dršťky, jde to snadno.

Jak se dělá dršťková polévka

Pokud máte rádi tradiční pravou, tedy ne její náhražku z hlívy, ale z hovězích drštěk (vepřových i skopových), možná si ji dáváte v restauraci. Dříve bývala její domácí příprava malinko složitější. Dršťky totiž byly potřeba očistit. Potřeme je hrubozrnnou solí. Ta z nich uvolní případné nestrávené zbytky, a pak je důkladně a několikrát opereme ve studené vodě a ještě z nich nožem odřízneme tmavé a tučné části.

Nepříjemné chuti a vůně se zbavíme pomocí dlouhého vaření. Vaříme je vždy zhruba půl hodiny, a to nejméně třikrát. Dršťky dáváme do vlažné vody, přivedeme k varu a od té doby vaříme aspoň čtvrt hodiny. Vodu vždy vyměníme. Poslední vývar může přijít do polévky.

Dršťky se ale dají sehnat již oprané, očištěné a dokonce i předvařené. A to je obrovská pomoc. Jejich příprava není tak zdlouhavá a přijdeme o tu nepříjemnou vůni, která její chystání provází. Tyto dršťky se pak vaří už jen půl hodiny. Když ji budeme vařit, je lepší to provést den předem, protože tato polévka lépe chutná odleželá. 

Čím zahustit dršťkovou polévku

Někomu plně stačí dršťková polévka nezahuštěná. Jiný ji chce hustší. Pokud nechceme použít mouku, necháme rozvařit nastrouhanou bramboru, hodit se může také rozdrobená střídka chleba

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Jak připravit pikantní dršťkovou polévku

Na přípravu této polévky si připravte: 800 g drštěk, 1 morkovou kost, 1 velkou cibuli, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 200 g kořenové zeleniny, červenou mletou papriku, pálivou papriku (podle chuti), chilli papričku, 3-5 stroužků utřeného česneku, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, majoránku, pepř, petrželku a sůl.

Jak na to? Dršťky očistěte a důkladně vyperte ve studené vodě. Dejte je do hrnce, zalijte vodou a vařte asi 15 minut. Pak vodu vylijte. To zopakujte ještě dvakrát. Pak dršťky zalijte studenou vodou. Zeleninu očistěte, nakrájejte na kousky a přidejte k dršťkám, stejně jako nové koření, pepř a morkovou kost. Pokud vaříte v normálním hrnci, potrvá to necelé dvě hodiny, v tlakovém hrnci asi hodinu doměkka.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do polévkového hrnce dejte sádlo, nechte ho rozehřát a přidejte cibuli. Orestujte ji dohněda. Přidejte papriku, chilli a mouku. Uvařené dršťky sceďte do polévkového hrnce a vývarem zalijte restovanou cibuli s moukou a chilli. Přiveďte k varu a vařte asi čtvrt hodiny. Dršťky zatím nakrájejte, a pak je přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut. Nakonec oloupejte česnek a prolisujte ho do polévky a přidejte majoránku. Dochuťte pepřem a solí, přidejte petrželku a dršťkovou polévku podávejte s čerstvým chlebem.

Náš tip: Připravte si dršťkovou polévku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více