Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příběh pizzy Havaj: Ananas na placku s rajčaty a šunkou vymyslel kdysi Řek a rozhádal tak celý svět
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Zatímco Italové považují vznik pizzy Havaj za jeden z největších prohřešků spáchaných vůči jejich gastronomii a vlastně i celému národu, jiní na ni nedají dopustit. Hlavně děti tuto neobvyklou pizzu zbožňují. Kombinaci rajčatové omáčky, šunky a sladkého ananasu ale neodolají i mnozí dospělí.

Co je pizza Havaj  

Pizza Havaj neboli Hawaiian je jedním nejkontroverznějších jídel světa. Klasická pizza s rajčatovým základem, šunkou a mozzarellou je totiž předmětem mnoha sporů, a to kvůli jedné, pro pizzu netypické, ingredienci, a sice kostičkám ananasu z konzervy.

Dnes ji najdete v nabídce spousty pizzerií po celém světě, s výjimkou těch, které si zakládají na autentické italské kuchyni. Pro Italy je totiž pizza s ananasem doslova zločinem a většina z nich by ji nikdy nevzala do úst.

Je však třeba podotknout, že pizza Havaj se za šedesát let své existence stala takovým hitem, že ji i v mnohých restauracích přímo v Itálii vzali na milost, aby se zavděčili turistům. 

Cesta pizzy z Itálie do Ameriky 

O pizze Havaj by se dalo říct, že je taková světoběžnice. Speciální verzi italského pokrmu totiž vymyslel Řek. Šlo o jistého Sama Panopoulose, který si v polovině 20. století otevřel se svými bratry v Kanadě ve městě Chatham v Ontariu restauraci, kde nabízel klasické občerstvení v podobě palačinek a hamburgerů.

Na počátku šedesátých let však navštívil italskou Neapol (kolébku pizzy) a rozhodl se ji péct i ve svém podniku. Pizza už v tu dobu frčela, podávala se ovšem obložená žampiony, slaninou nebo feferonkami.

Panopoulos ale rád experimentoval, nabízel třeba i amerikanizované verze čínských jídel, jako je sladkokyselé kuře, jehož součástí je rovněž ananas, rozhodl se proto zariskovat i s pizzou.

A tak v roce 1962 na jednu pizzu přidal společně se šunkou ananas z konzervy. Moc od toho sice nečekal, neobvyklá kombinace sladkého a slaného mu však zachutnala a zákazníkům rovněž, a tak ji zařadil na stálé menu. Podle konzervovaného ananasu značky Hawaiian navíc svou pizzu pojmenoval.

Dodnes budí vášně

Věhlas pizzy Hawaiian (nebo také pizzy Havaii či Havaj) se zakrátko rozkřikl, brzy ji tak začaly nabízet i další restaurace nejen v Kanadě, ale i v USA. Zatímco v Americe pizza slavila úspěch, v Evropě, respektive v Itálii, vyvolala téměř zděšení.

Snad žádné jídlo tolik nerozděluje společnost jako pizza Havaj. Dohadovali se kvůli ní i mnohé významné osobnosti a obhajoval ji dokonce i samotný kanadský premiér Justin Trudeau.

A i když její tvůrce Sam Panopoulos již před šesti lety v požehnaném věku 83 let zemřel, jeho vynález budí vášně stále, a to nejen ve světě, ale i u nás, naposledy třeba v říjnu minulého roku.

Tehdy na pop-upu italské kuchyně nazvaném Pizza! Pizza! jistý stánek vyjádřil svůj odpor pizze Havaj tím, že stanovil její cenu schválně na astronomických 10 000 Kč. Za ni už by si slavnou pizzu objednal jen opravdu hodině velký ctitel. 

Náš tip: Chcete-li si udělat domácí pizzu, možná vám přijde vhod tento video recept

Zdroje informací: 
Bbc.co.uk: It’s the food choice that seems to divide the world
Wikipedia.org: Hawaiian pizza
Gozney.com: Pineapple Pizza - History of the controversial Hawaiian Pizza

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více