Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi oblíbené velikonoční sladkosti patří vedle beránka či mazance také perníčky. I když by se nabízelo vytvořit si jen pár kousků ve tvaru vajíčka nebo zajíce, slavná pekařka Jaroslava Londová nabídla webu Toprecepty.cz svůj vlastní speciální recept na delikatesu, která má s perníkem také hodně společného.

Perníčky nejsou jen vánoční

Perníčky, tradiční české sladké pečivo, mají bohatou historii, která sahá daleko do minulosti. Přestože jsou dnes perníčky spojovány především s vánočními svátky, jejich výroba a konzumace na Velikonoce má také dlouhou tradici. Tento zvyk má kořeny v mnoha evropských kulturách, kde pečení speciálního sladkého pečiva na Velikonoce symbolizuje oslavu jara a nového života.

U nás se tradice pečení perníčků na Velikonoce udržela po staletí a dodnes je součástí mnoha domácností. Moderní velikonoční perníčky jsou často zdobeny veselými barvami, které odrážejí jarní probuzení přírody. Nejoblíbenějšími motivy jsou kromě květin a vajíček také zajíčci, kuřátka a ovečky.

Pečení pro královskou  rodinu

Když se v České republice chce člověk dozvědět o perníčcích něco navíc, měl by se obrátit na odborníka. Proto Toprecepty.cz oslovily Jaroslavu Londovou, vítězku letošní kulinářské olympiády ve Stuttgartu a cukrářku, která chystala velké zdobené perníkové srdce na svatbu britského prince Williama a princezny Kate.

Ještě, než jsme respektovanou odbornici požádali o recept na její oblíbený velikonoční perník, zeptali jsme se, jak se změnila cukrařina za dobu, kterou se jí věnuje. „V době mých začátků jsme se pevně drželi státních norem nebo podnikových kalkulací. Vlastní fantazie šla stranou,“ vzpomíná Londová.

„Vždy mne fascinovala dovednost některých spolupracovníků, kteří si za skromných podmínek dokázali poradit. Dnes už se meze nekladou. Zdokonalily se technologie, popustila se uzda fantazii a kreativitě. Je daleko větší výběr zajímavých surovin,“ dodává.

Tajný recept

Svým následovníkům vzkazuje, aby se učili od nejlepších odborníků. Prohlubovali své získané znalosti a dovednosti samostudiem odborných časopisů a přemýšlely o postupech. „Vyzkoušené novinky, postupy si zapište, nakreslete, jinak si na ně časem nevzpomenete. Můj slogan je: Cukrařina to je dřina, ale sladší, nežli jiná!“ říká pro Toprecepty.cz Jaroslava Londová. Místo receptu na klasické perníčky ovšem pro čtenáře odtajnila oceňovaná cukrářka svou specialitu, báječné kuličky, které si zamilujete.

Nepečené švestkovo-perníčkové kuličky

Na netradiční, ale skvělou velikonoční sladkost budete potřebovat: 350 g sušených vypeckovaných švestek, 200 g mletých vlašských ořechů, 100 g jemné perníkové strouhanky (najemno namletý perník), 100 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 lžičku rumu a čokoládovou polevu.

Jak na to?

  1. Švestky namočíme na 30 minut do studené vody. Poté je vaříme zhruba 3 minuty.
  2. Scedíme a pomeleme v mlýnku. Přidáme cukr, ořechy, jemně prosátý strouhaný perník, žloutky a rum. Ze všech surovin vypracujeme hmotu.
  3. Z té utvoříme váleček, který si nakrájíme na stejné kousky.
  4. Nakrájené části vyválíme v dlani do kuliček, které posléze namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě. Můžeme zvolit kupovanou nebo si ji připravíme podle tohoto receptu.
  5. Zdobení si můžete zvolit libovolné. Fantazii se meze nekladou.
  6. Polevu necháme zatuhnout, kuličky můžeme dát na hodinu do lednice a servírujeme.

Na vítězné olympijské tažení Jaroslavy Londové se můžete podívat do naší fotogalerie:

Náš tip: Pokud máte rádi plněné perníčky, vyzkoušejte ty povidlové z našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více