Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plánujete péct perníčky a chcete tentokrát něco neuvěřitelně jednoduchého a přitom krásného? Zjistěte, jak ozdobit perníčky dřevěným dekorem. Máme pro vás snadný postup a také názorný videonávod.

Jak se dají zdobit perníčky

Perníčky jsou naším snad nejtradičnějším cukrovím. Jedná se o sladké pečivo tmavě hnědé barvy. Původně bylo z medu, mouky a pepře. Dnes se využívá skořice, hřebíček, muškátový oříšek a anýz.

Někdy v perníkovém koření bývá i zázvor, kardamom či levandule. Těsto vyrobené podle nejlepšího receptu na perníčky vykrajujeme různými vykrajovátky zvířátek, ale třeba i vánočních symbolů.

Perníčky po upečení většinou zdobíme bílkovou, případně citronovou polevou, méně často pak čokoládou. A právě zdobení bývá pro někoho velmi komplikované. Pro někoho, kdo není úplně zručný, to může být dokonce nepřekonatelná překážka. Perníčky pak zůstávají bez ozdoby. 

V poslední době je velmi populární dekor dřeva. Máme pro vás tip, jak vyzkoušet ozdobit perníčky jednoduše a přitom velmi zajímavě. Až budou perníčky na svátečním stole, budou se všichni ptát, jak jste tuhle krásu vytvořili.

Výhodou je to, že nepotřebujete žádné speciální ingredience, o pomůckách ani nemluvě. I s málem se dají vytvořit skvělé věci. Přesvědčte se o tom. Pokud budete chtít, aby hezky vynikl dřevěný dekor, nedávejte do těsta na perníčky kakao, budou světlejší a ozdobný vzor výraznější.

Jak ozdobit perníčky dřevěným dekorem

Nejedná se o nic složitého a potřebujete kromě vykrájených neupečených perníčkůjen čtyři věci: párátko, kakao, vodu a štětec. A netrvá to dlouho. Jak vytvořit perníčky s dřevěným dekorem?

Jak na to? Připravte si těsto na dobré perníčky a vykrájejte tvary. Pak si vezměte obyčejné párátko a do vykrojených tvarů s jeho pomocí tvořte čárky, které naznačí dekor dřeva. Můžete i trošku přitlačit, vzor díky tomu lépe vystoupí na povrch.

Smíchejte vodu s kakaem a štětcem nanášejte směs na perníčky. Můžete vyzkoušet i různě tmavé perníčky. Pro ten případ celý proces zopakujte (klidně vícekrát). 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Co udělat po nazdobení perníčků dekorem dřeva

Pak už jen perníčky dejte do dobře vyhřáté trouby a upečte. Upečené perníčky nechte vychladnout a máte hotovo. Aby perníčky změkly, skladujte dokonale vychladlé perníčky zabalené do pečicího papíru v papírové krabici. Pokud jsou měkké, mohou i do plechové krabice. 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více