Zdobení perníčků dřevěným dekorem: Stačí jen párátko, kakao a voda a perníčky budou jako malované
1. 12. 2023 Vaření
Plánujete péct perníčky a chcete tentokrát něco neuvěřitelně jednoduchého a přitom krásného? Zjistěte, jak ozdobit perníčky dřevěným dekorem. Máme pro vás snadný postup a také názorný videonávod.
Jak se dají zdobit perníčky
Perníčky jsou naším snad nejtradičnějším cukrovím. Jedná se o sladké pečivo tmavě hnědé barvy. Původně bylo z medu, mouky a pepře. Dnes se využívá skořice, hřebíček, muškátový oříšek a anýz.
Někdy v perníkovém koření bývá i zázvor, kardamom či levandule. Těsto vyrobené podle nejlepšího receptu na perníčky vykrajujeme různými vykrajovátky zvířátek, ale třeba i vánočních symbolů.
Perníčky po upečení většinou zdobíme bílkovou, případně citronovou polevou, méně často pak čokoládou. A právě zdobení bývá pro někoho velmi komplikované. Pro někoho, kdo není úplně zručný, to může být dokonce nepřekonatelná překážka. Perníčky pak zůstávají bez ozdoby.
V poslední době je velmi populární dekor dřeva. Máme pro vás tip, jak vyzkoušet ozdobit perníčky jednoduše a přitom velmi zajímavě. Až budou perníčky na svátečním stole, budou se všichni ptát, jak jste tuhle krásu vytvořili.
Výhodou je to, že nepotřebujete žádné speciální ingredience, o pomůckách ani nemluvě. I s málem se dají vytvořit skvělé věci. Přesvědčte se o tom. Pokud budete chtít, aby hezky vynikl dřevěný dekor, nedávejte do těsta na perníčky kakao, budou světlejší a ozdobný vzor výraznější.
Mohlo by vás zajímat
Jak ozdobit perníčky dřevěným dekorem
Nejedná se o nic složitého a potřebujete kromě vykrájených neupečených perníčků už jen čtyři věci: párátko, kakao, vodu a štětec. A netrvá to dlouho. Jak vytvořit perníčky s dřevěným dekorem?
Jak na to? Připravte si těsto na dobré perníčky a vykrájejte tvary. Pak si vezměte obyčejné párátko a do vykrojených tvarů s jeho pomocí tvořte čárky, které naznačí dekor dřeva. Můžete i trošku přitlačit, vzor díky tomu lépe vystoupí na povrch.
Smíchejte vodu s kakaem a štětcem nanášejte směs na perníčky. Můžete vyzkoušet i různě tmavé perníčky. Pro ten případ celý proces zopakujte (klidně vícekrát).
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/311-200-100.jpg)
Co udělat po nazdobení perníčků dekorem dřeva
Pak už jen perníčky dejte do dobře vyhřáté trouby a upečte. Upečené perníčky nechte vychladnout a máte hotovo. Aby perníčky změkly, skladujte dokonale vychladlé perníčky zabalené do pečicího papíru v papírové krabici. Pokud jsou měkké, mohou i do plechové krabice.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více