Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční perníčky: Aby byly ihned krásně měkké a vláčné, část medu je lepší nahradit cukrem a těsto správně vyválet
Zdroj: Toprecepty

Perníčky si obvykle spojujeme s vánočními svátky, v posledních letech se ale často pečou i na Velikonoce. Stačí jen zvolit jiné vykrajovátko a místo bílé polevy vsadit na barvičky a máte jarní perníčky jako vyšité. A pokud zvolíte ten správný recept, budete si na nich moci pochutnávat hned po upečení.

Perníčky - starodávná pochoutka

Perníčky jsou sladkost, která se peče již dlouhá staletí. Jak jsme psali v našem starším článku, známé byly zřejmě již ve středověku, a to i na našem území. Už tehdy šlo o pečivo vonící medem a kořením, ostatně pepř, který se do nich kdysi rovněž přidával, dal perníčkům jméno. V minulosti se perníčky pekly během celého roku a dokonce byly považovány za lék na trávicí potíže. Díky obsahu vzácného koření si je však nemohl dovolit každý, a proto byly jen pro ty nejbohatší. 

Nejen vánoční, ale i pouťové

V dávných dobách byly perníčky nejen typickým vánočním pečivem, které se věšelo jako ozdoba na stromeček, ale i oblíbeným dárkem z pouti. Pouťové perníčky se pekly v různých tvarech. Nejoblíbenějším perníkářským motivem bylo srdce jako symbol lásky, dalšími tradičními tvary byl třeba koník, jelen, ptáček, kohoutek, pes, ryba, miminko v zavinovačce nebo destička s abecedou. A protože byly perníčky považovány za sváteční pečivo začaly se později dělat i na Velikonoce

Jarně laděné perníčky

Pro velikonoční perníčky jsou typické jarní motivy, jako jsou kuřátka, ovečky, zajíci nebo samozřejmě vajíčka. Na ta ostatně nepotřebujete ani nějaké speciální vykrajovátko. Stačí si udělat šablonu ve tvaru vajíčka na papír a pak podle ní vyřezat perníčky. Tato perníková vajíčka nakonec můžete pomocí barevných polev vyzdobit jako klasické kraslice. Dosáhnete toho tak, že perníková vejce nejprve potáhnete barevnou cukrářskou polevou, tzv. royal icing a nakonec je klasicky pomalujete bílou bílkovou polevou na perníčky.  

Barvičky se ostatně hodí i na další figurky. Barevně namalované perníčky jsou pak hezkou ozdobou velikonočního stolu, netradičním dárkem pro koledníky a můžete je i na špejli zapíchnout do osení. Na ozdobu perníkových vajíček se hodí také různé tvary vykrojené z marcipánu, čokoládová poleva a poté kupované barevné cukrové zdobení nebo lyofilizované ovoce.

Jak na ihned měkké perníčky

Receptů na perníčky existuje celá řada, k nejoblíbenějším však patří ty, které není nutné nechávat dlouze odležet, ale jsou měkké hned po upečení, takže se dají rovnou jíst. Toho se dá docílit pomocí několika triků. Do těsta je hlavně nutné použít dostatek vajíček, díky nimž budou perníčky vláčnější. Část medu je vhodné nahradit cukrem. Měkčích perníčků dosáhnete i tehdy, když do nich použijete tuk, nejlépe sádlo.

Těsto by se rovněž nemělo vyválet příliš dotenka, a hlavně se nesmí perníčky příliš přepéct. Správně upečený perníček poznáte tak, že se vám do něj neproboří prst, když se ho po upečení dotknete, a neohýbá se poté, co jej nadzvednete z plechu. Nesmí však být úplně tvrdý a musí být dopečený. 

Recept na velikonoční perníčky

Chcete-li mít perníčky ihned měkké, můžete si je upéct podle našeho ověřeného receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 g trochu povoleného másla, 4 lžíce polotekutého medu, 1 lžičku sody a 2 lžičky perníkového koření. Na polevu si připravte: 1 vejce, 1 bílek a 180 g moučkového cukru. 

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujete hladké těsto. To zabalte a dejte do lednice minimálně na 24 hodin odležet. 
  2. Potom těsto vyválejte na plát silný cca 5 mm. Těst je lepší válet mezi dvěma fóliemi, nemělo by se příliš podsypávat moukou (i to způsobí tvrdé perníčky). Pak z těsta vykrajujte tvary a ty klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 8 minut. 
  3. Upečené perníčky vyndejte i s plechem z trouby a perníčky ihned je potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Nechte je zcela vychladnout a dle své fantazie zdobte polevou. 
  4. Na polevu ručně utřete bílek s prosátým moučkovým cukrem dohladka. Polevu pak obarvěte gelovými potravinářskými barvami. Vzniklou polevu dejte do zdobicího sáčku a perníčky jí nazdobte. Nechte zcela zaschnout.

Náš tip: Bílkovou polevu na perníčky si můžete připravit podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více