Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Biskupský beránek: Vláčný moučník voní ovocem a čokoládou a podle našeho receptu ho připraví i pekařští začátečníci bez zkušeností
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Letos nemusíte péct jen klasického piškotového beránka. Udělejte změnu, a upečte si biskupského beránka plného kandovaného ovoce, ořechů a rozinek. Není to nic složitého a s výbornou čokoládovou polevou je dokonalý. Už jen stačí uvázat mu mašli!

Proč si dát o Velikonocích biskupský chlebíček

Velikonoční beránek spolu s mazancem, obarvenými vajíčky a nádivkou patří mezi klasické ozdoby velikonočního stolu. Tradičně většinou připravujeme piškotového beránka, případně kynutého nebo tvarohového. A proč nevyzkoušet těsto na biskupský chlebíček?

Biskupský chlebíček nemusíme péct pouze o vánočních svátcích, dobrá příležitost se najde kdykoliv během roku. A Velikonoce jsou k tomu ideální, oblíbený moučník pak může mít podobu beránka. Ozdobí velikonoční stůl a ještě si pochutnáme.

Co patří do biskupského beránka

Biskupský beránek je nadýchaný díky sněhu z bílků a voňavý po másle a ovoci, případně ořeších. Nechybí mléko, někdy i žloutky, hladká mouka a prášek do pečiva, který směs při pečení krásně nadlehčí. Zapomenout nesmíme ani na typické suroviny pro biskupský chlebíček, a to na sušené nebo ještě lépe kandované ovoce. Díky tomu bude beránek báječně šťavnatý a sladký.

Voňavý hřebíček nebo rozpůlená a oloupaná mandlička vytvoří oko. A na závěr vybereme slušivou mašli.

Jak má vypadat poleva na biskupského beránka

K biskupskému chlebíčku patří čokoládová poleva. To samé platí i u biskupského beránka. Abychom tímto závěrečným krokem pečení nezkazili, je třeba hlídat kvalitu čokolády. Vybírejte jen takovou hořkou čokoládu, která obsahuje pouze kakao, kakaové boby, kakaové máslo a cukr. V případě mléčné čokolády  ještě sušené mléko. Ve složení čokolády se může objevit i lecitin, případně pravá vanilka.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak správně zacházet s keramickou formou na pečení

Před pečením keramickou formu zhruba na hodinu namočte do vody a pak důkladně osušte. Důkladné vymažte tukem všechny záhyby pomocí prstů nebo mašlovačky. Protože se beránek může snadno připálit v oblasti očí a uší, doporučuje se tyto části formy pečlivě obalit několika vrstvami alobalu. Při nalévání těsta do formy ho mírně nahrňte ke krajům, aby uprostřed nevznikl hřbet. Po vyndání beránka z trouby zabalte formu na chvíli do vlhké utěrky a nechte vychladnout, aby šel snadno vyklopit.

Jak upéct biskupského beránka

Na přípravu velkého beránka do dvoudílné keramické formy budete potřebovat: 130 g cukru moučka, 200 g másla, 4 žloutky, 260 g nasekaných vlašských ořechů, rozinky, kandované ovoce, 7 bílků, 130 g cukru, 360 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, trochu másla a hrubé mouky na vymazání a vysypání formy, na polevu 100 g čokolády na vaření a 1 lžíci kokosového tuku.

Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Žloutky, máslo a cukr moučku v míse utřete do světlé pěny. Vyšlehejte do lesklé pevné hmoty bílky a postupně přidávejte cukr. Kandované ovoce smíchejte s moukou a práškem do pečiva a postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Za závěr opatrně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do hlubší části formy, přiklopte druhou stranu a pečte asi 10 minut, pak teplotu snižte na 180170 °C a pečte dalších 65 minut.

Po upečení zabalte formu do vlhké utěrky a počkejte, až vystydne. Pak beránka vyklopte a nechte vystydnout. 

Na zcela vychladlého beránka připravte čokoládovou polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vezměte si dva do sebe zapadající hrnce. Do spodního nalijte zhruba 1 centimetr horké, ale ne vařící vody. Čokoládu dejte do horního hrnce, přidejte kokosový tuk a nechte rozehřát. Vzniklou polevou přelijte vychladlého beránka a polevu nechte ztuhnout.

Náš tip: Pokud přece jen zatoužíte po tradičním piškotovém beránku vonícím po citronu, můžete si ho připravit podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku