Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patří k nejslavnějším italským dezertům, na její domácí přípravu si ale málokdo troufne. A přitom panna cotta není nijak složitá, jak dokázal Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu. Tento smetanový krémový zázrak navíc můžete udělat i z kokosového mléka, které jej obohatí o další chuť. 

Panna cotta - dokonaly smetanový dezert

Panna cotta je nejen jednou z populárních italských sladkých delikates, ale i jedním z nejslavnějších dezertů světa. Krémová pochoutka neobsahuje žádné těsto, jde pouze o jemný krém, který budí dojem zdánlivě lehoučkého dezertu. Hlavní ingrediencí panna cotty je ovšem tučná smetana, která je vyvážena nakyslým ovocem nebo omáčkou, jíž se hotový dezert zdobí. V každém případě tak vzniká dokonalá harmonie chutí. 

Italská klasika

Slavný italský dezert pochází z oblasti Piemontu a zřejmě jde o poměrně nový dezert, název panna cotta se v kuchařkách objevuje až od 60. let minulého století. Již předtím ale existoval podobný dezert označovaný jako latte inglese (anglické mléko), do něhož se ale dávaly žloutky. Původně se ovšem panna cotta připravovala tak, že se jen smíchala smetana s cukrem a pak se vše vařilo a redukovalo do zhoustnutí. Právě z toho je odvozen název dezertu, který znamená „vařená smetana“.

Nejdůležitější je želatina

Panna cotta tak trochu připomíná pudink, v současnosti jí ale typickou pevnou konzistenci nedodávají žloutky jako u pudinku, ale želatina, která se smíchá se smetanou a pak se nechá ztuhnout. Poté se směs nalije do formiček, následně vyklopí, takže vzniknou malé bílé bábovičky, které se nakonec přelijí ovocnou omáčkou. Dá se ovšem udělat i o trochu jednodušší varianta do skleničky, u níž nemusíte řešit vyklápění. Panna cotta se obvykle dochucuje jen vanilkou, občas se objevují i ochucené verze, třeba karamelová, banánová, čokoládová nebo kávová. 

Panna cotta Josefa Maršálka

Pokud vás láká si panna cottu vyzkoušet doma, můžete udělat rovnou tu podle cukráře Josefa Maršálka z pořadu Buchty po ránu. Jde o méně obvyklou variantu, neboť se do ní kromě normální smetany dává ještě kokosové mléko, jež jí dodá příjemnou lehkou příchuť kokosu. A jak tedy panna cottu připravíte?

Budete potřebovat: 300 g kokosového mléka, 10 g vanilkového cukru, 160 g bílé čokolády, 15 g želatiny v plátcích, 50 g limetkové šťávy a 300 g smetany ke šlehání. Na sirup si připravte: 50 g limetkové šťávy, 50 g cukru krupice a 10 g vanilkového cukru. Nakonec: lesní ovoce na ozdobu.

  1. Nejprve si namočte želatinu do studené vody a nechte ji nabobtnat. Do hrnce nalijte kokosové mléko, přidejte vanilkový cukr a společně za stálého míchání přiveďte k varu.
  2. Želatinu nechte okapat, raději ji nemačkejte, mohla by se rozdrobit na kousky, které by mohly napadat zpátky do vody. Pak želatinu dejte k teplé smetaně a nechte ji rozpustit. Přidejte čokoládu, která ve směsi působí jako pojidlo, jak říká Josef Maršálek, a nechte ji rozpustit. Pak přilijte limetkovou šťávu. 
  3. Koláčovou formu vymažte olejem. Do kokosové směsi nejprve dejte třetinu ušlehané smetany, zamíchejte a pak přidejte zbytek. Opět zamíchejte, až vznikne hustá směs. Tu pak nalijte do formy a nechte v lednici ztuhnout nejlépe přes noc.
  4. Na limetkový sirup dejte všechny ingredience do rendlíku a za stálého promíchávání přiveďte k varu a povařte 1 minutu. Hotovou panna cottu ozdobte lesním ovocem a přelijte limetkovým sirupem. 

Rady Josefa Maršálka k želatině: 

  • Do dezertu lze použít plátkovou želatinu i v granulkách. Podstatné je, že se musí zalít studenou vodou.
  • Pokud používáte želatinu v granulích nebo práškovou, studené vody se dává pětinásobek váhy želatiny – váhu želatiny tedy vynásobte pěti. 
  • Nabobtnalou želatinu je nutné nechat důkladně okapat, aby přebytečná voda zůstala v misce. 
  • Panna cottu lze udělat do malých misek i velké formy. Pokud dáváte krém do sklenice, doporučuje cukrář dát jen polovinu množství želatiny z receptu, aby vznikl jen lehce ztužený krém. 
  • Aby vám šla panna cotta dobře vyklopit, namočte formu nebo formičky do vodní lázně o teplotě 40-45 °C na pár sekund. Díky tomu se odlepí ode dna a snadno půjde z formy ven. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Panna cotta

Na fotografie z přípravy panna cotty v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Panna cotta z kokosového mléka podle Josefa Maršálka: Slavný cukrář poradí, jak zajistit, aby krásně ztuhla

Ukázat 6 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Panna cottu s jahodami si můžete připravit i podle našeho video receptu.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více