Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Créme caramel

Créme caramel je celosvětově známý dezert. Krém je připravený ze žloutků, smetany a cukru. Sekunduje mu jantarově zbarvený karamel, který je nejprve vespod zapékací misky, ale při servírování je ozdobou smetanového kopečku, jelikož jej celý přelije.

Hodnocení receptu je 4,0 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby chlazení

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 863 kJ /
1 162 kcal
Bílkoviny34,72 g
Tuky30,24 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 398 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy187,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme karamel. Do rendlíku vsypeme cukr, zalijeme jej vodou a krouživými pohyby rendlíku necháme rozpustit cukr ve vodě. Je to důležitá část přípravy karamelu. Je potřeba, aby byl cukr zcela rozpuštěný než se začne karamel vařit. Jinak by se v něm tvořily cukrové hrudky. Krok 2: Jakmile začne tekutina vřít, přestaneme s rendlíkem míchat a necháme jej vařit do jantarové barvy (cca 150-155 °C). Krok 3: Do mísy vyklepneme 2 celá vejce a k nim ještě 2 žloutky. Přidáme cukr a ihned prošleháme metličkou. Krok 4: Do hlubšího pekáčku nachystáme zapékací mističky a do nich vlijeme uvařený karamel. Krouživými pohyby rozlijeme karamel po celém dnu mističky. Krok 5: Do rendlíku po karamelu vlijeme smetanu a přivedeme ji k varu. Poté ji stáhneme z ohně a ihned ji vlijeme k rozšlehaným žloutkům s cukrem. Rozmícháme do hladkého krému. Krok 6: Horkou směs nalijeme do mističek na připravený karamel, cca 0,5 cm pod okraj. Krok 7: Do pekáče vlijeme vodu asi do výšky 1 cm (do 1/2 výšky mističek) a dáme péct na horkovzduch, na 150 °C. Pekáček umístíme spíše do spodní části trouby. Pečeme dokud povrch krému neztuhne. Krok 8: Po upečení necháme celý pekáček i s vodou zcela vychladnout, klidně v lednici přes noc. Krok 9: Vychladlý krém jednotlivě vyjmeme z mističek a dozdobíme ovocem.

TIP: Jednoduchý návod jak vyčistit nádobí od karamelu

Zveřejněno 11. 2. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Créme caramel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxl43

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Créme caramel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxl43

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

:-)<3:yes::yes: určitě je to skvělý dezert a krásně i vypadá :-K

Skvělý dezert, znám a je moc dobrý:-K:yes::yes:

Suroviny:
cukr krupice, voda, smetana ke šlehání, cukr krupice, vejce, ovoce

Přidat fotografie receptu