Jak na domácí směs Uncle Ben's? Vynikající čalamádu z cuket, rajčat a paprik snadno připravíte i doma
31. 7. 2024 Vaření
O prázdninách občas přijde vhod mít po ruce nějaký polotovar, s jehož pomocí urychlíte přípravu oběda či večeře. Výborným pomocníkem jsou zavařené zeleninové směsi, jako je Uncle Ben's. To domácí vám ale určitě zachutná víc než známé lahvičky z obchodů.
Rychlovka nejen k rýži
Když se před lety poprvé objevily v českých obchodech omáčky Uncle Ben's, byl to velký hit a mnozí je s oblibou používají dodnes. Sterilované zeleninové směsi ve sklenici přijdou vhod, když potřebujete rychle něco uvařit a nemáte k dispozici čerstvou zeleninu nebo jen nemáte čas na vaření omáčky. Tu od Uncle Ben's totiž stačí jen ohřát a pak smíchat s masem, těstovinami nebo s rýží a máte oběd či večeři hotové.
Mohlo by vás zajímat
Omáčky od strýčka Bena
Omáčky Uncle Ben's ostatně právě na rýži byly určené. Tato americká značka, jejíž historie sahá do 40. let minulého století, se totiž původně specializovala primárně na předvařenou rýží, k níž pak posléze začala vyrábět i speciální zeleninové omáčky a další již hotové rýžové pokrmy.
Dnes již produkty pod značkou Uncle Ben's neseženete, před pár lety totiž změnila svůj název na Ben's Original, neboť název s obrázkem černošského strýčka Bena byl kritizován jako rasistický.
Mohlo by vás zajímat
Nejslavnější je ta sladkokyselá
Nicméně, omáčky s typickou oranžovou etiketou se prodávají dodnes, a to dokonce v mnoha verzích. K těm nejpopulárnějším ovšem léta patří ta sladkokyselá neboli Sweet and Sour, která se na rýži báječně hodí a snadno s její pomocí můžete vykouzlit specialitu jako z nějaké asijské restaurace.
Omáčky nepatří k nejlevnějším – cena za čtyřsetgramovou sklenici se blíží 80 Kč, navíc u nás již nejsou tak běžně dostupné jako dříve. A tak se přímo nabízí si podobnou omáčku připravit domácí.
Domácí Uncle Ben's vás nejenže vyjde levněji, ale navíc víte, co jste do ní použili a můžete si být jisti, že neobsahuje žádné přídatné látky. A pokud máte na zahradě momentálně velkou úrodu rajčat, paprik a cuket, je tato omáčka dalším ideálním řešením, jak si zeleninu uchovat na zimu.
Jak na domácí Uncle Ben's?
Omáčky Uncle Ben's jsou vlastně takové čalamády, do nichž upotřebíte různé druhy zeleniny. Nejčastěji jsou to právě rajčata, dále do nich můžete použít i cukety, kterých je zrovna dostatek, ale třeba i lilek nebo mrkev.
Jestliže vám chutnají ty lehce nasládlé s trochu asijským nádechem, můžete si jednu takovou připravit podle našeho receptu. Chutná totiž téměř stejně jako originál a možná dokonce ještě lépe. A jak tedy na ni?
Budete potřebovat: 1 kg cukety, 1 kg čerstvých paprik, 500 g cibule, 1 velkou mrkev, 1 lžíci soli, 2 lžíce cukru, 6 lžic sójové omáčky, 6 lžic worcesterské omáčky, 250 ml oleje, 1 menší kečup pálivý a 1 větší kečup sladký.
- Cibule oloupejte, papriky a mrkev očistěte. Cuketu, pokud je starší a velká, oloupejte a odstraňte vnitřní měkkou část se semeny. Čistou zeleninu zvažte.
- Cuketu nakrájejte na kostičky, papriky na nudličky a cibuli nadrobno. Mrkev nastrouhejte na struhadle.
- Zeleninu smíchejte se všemi ostatními surovinami a vzniklou směs pomalu vařte 25 minut.
- Směs přendejte do menších sklenic, dobře jim otřete hrdla a pevně uzavřete víčkem. Sterilujte alespoň 20 minut při 85 °C.
Náš tip: Při přípravě omáčky můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Uk.bensoriginal.com: About Ben’s Original™ Rice History
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více