Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kečup je jednoduché vyrobit, navíc má daleko lepší chuť, než ten kupovaný.
Zdroj: freepik

Kečup patří k neodmyslitelným součástem našich spíží a lednic. Přestože už není tak „trendy“ jako dřív, stále po něm občas sáhneme. Když už to uděláme, vyberme si proto ten, který jsme si sami vyrobili podle své chuti a kvalitního receptu.

Parťák v české kuchyni

Někdo si ho dává k párku, jiný na špagety, patří ke grilování, někdy dochutí třeba moc kyselou rajskou omáčku. V českých domácnostech se kečup používá a ještě hodně dlouho používat bude. Přesto není od věci změnit alespoň jeden drobný detail a oblíbené dochucovadlo nemít z obchodu, ale podomácku vyrobené.

Domácí je lepší než kupovaný

Jak říká šéfkuchař bistra YES v Třeboni Miroslav Mahel, není na tom nic složitého, i když podle seznamu ingrediencí se může zdát recept náročnější. „Tu trochu práce navíc vynahradí skvělá chuť domácího kečupu,“ říká Mahel. „Je to jako s každou omáčkou, kterou si vyrobíte sami, vždycky bude lepší než ta kupovaná,“ dodává s tím, že v podniku, kde pracuje, připravuje třeba originální chipotle omáčku (z pálivých uzených papriček – pozn. red.).

Musí být kečup v lednici?

Nedávno se kolem kečupu odehrála na sociálních sítích zajímavá slovní přestřelka. Společnost Heinz totiž na svém Twitteru uvedla, že její nejslavnější výrobek jednoznačně patří do lednice, což se setkalo s částečným odmítnutím. Mnoho lidí je totiž zvyklých, že i po otevření lahev s kečupem nechávají třeba ve spíži.

„Do otevření ho nechávám standardně v regále. Pak ho raději dám do lednice, protože dnes jsou kečupy kvalitnější a obsahují míň konzervantů než ty, které známe z minulosti,“ vysvětlil svůj postoj Miroslav Mahel.

Domácí kečup

Na přípravu jedinečného kečupu, kterým nahradíte ten kupovaný, budete potřebovat: 2 kg rajčat, 250 g jablek, 1 středně velkou cibuli (cca 50 g), olivový olej, 200 g třtinového cukru, 1 kapii, 1 červenou řepu, 15 g česneku (cca 5-6 stroužků), 15 g soli, 5 g mletého pepře, 5 g mleté sladké papriky, špetku skořice, špetku badyánu, špetku mletého nového koření, 3 ks hřebíčku, 3 ks bobkového listu, 30 ml vinného octa, 30 ml balzamikového octa, 150 g rajského protlaku a 2 l zeleninového vývaru.

Jak na to?

  • Cibuli nakrájejte nadrobno, jablka nastrouhejte najemno, rajčata a červenou řepu nakrájejte na kostičky, kapii na nudličky.
  • Do hrnce s rozpáleným olivovým olejem vložte cibuli. Po krátké chvíli nasypte nastrouhaná jablka a třtinový cukr. Nechte ho zkaramelizovat.
  • Přidejte rajčata, kapii, červenou řepu, česnek, sůl, čerstvě mletý černý pepř, sladkou papriku, špetku skořice, badyánu, mletého nového koření, hřebíček, bobkový list, vinný ocet, balzamikový ocet. Vše promíchejte.
  • Několik minut restujte, potom přidejte protlak, který nechte chvíli ve směsi povařit.
  • Přilijte 1,5-2 litry zeleninového vývaru a vařte na mírném plameni 3-4 hodiny. Suroviny musí být rozvařené a vývar zredukován.
  • Poté směs pasírujte až do chvíle, kdy bude mít jemnou konzistenci.
  • Zchladlý kečup nalijte do vymytých a vysušených sklenic a při teplotě 80 °C zavařujte zhruba 30 minut.

Tip šéfkuchaře:

Do jednoho hotového kečupu rozmíchejte pár lžiček kvalitního kari koření a vzniklým kari kečupem přelijte ogrilovanou bílou klobásu. Posypte ji upraženou sušenou cibulkou. Přidejte domácí hranolky a těšte se z currywurstu, který můžete podávat například k večeři.

Pokud máte doma dostatek rajčat, zkuste podle našeho videoreceptu vytvořit skvělou klasiku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více