Domácí kečup podle šéfkuchaře Miroslava Mahela: Nechybí v něm badyán, překvapuje řepa, kapie nebo jablka
7. 8. 2023 Ostatní
Kečup patří k neodmyslitelným součástem našich spíží a lednic. Přestože už není tak „trendy“ jako dřív, stále po něm občas sáhneme. Když už to uděláme, vyberme si proto ten, který jsme si sami vyrobili podle své chuti a kvalitního receptu.
Parťák v české kuchyni
Někdo si ho dává k párku, jiný na špagety, patří ke grilování, někdy dochutí třeba moc kyselou rajskou omáčku. V českých domácnostech se kečup používá a ještě hodně dlouho používat bude. Přesto není od věci změnit alespoň jeden drobný detail a oblíbené dochucovadlo nemít z obchodu, ale podomácku vyrobené.
Mohlo by vás zajímat
Domácí je lepší než kupovaný
Jak říká šéfkuchař bistra YES v Třeboni Miroslav Mahel, není na tom nic složitého, i když podle seznamu ingrediencí se může zdát recept náročnější. „Tu trochu práce navíc vynahradí skvělá chuť domácího kečupu,“ říká Mahel. „Je to jako s každou omáčkou, kterou si vyrobíte sami, vždycky bude lepší než ta kupovaná,“ dodává s tím, že v podniku, kde pracuje, připravuje třeba originální chipotle omáčku (z pálivých uzených papriček – pozn. red.).
Musí být kečup v lednici?
Nedávno se kolem kečupu odehrála na sociálních sítích zajímavá slovní přestřelka. Společnost Heinz totiž na svém Twitteru uvedla, že její nejslavnější výrobek jednoznačně patří do lednice, což se setkalo s částečným odmítnutím. Mnoho lidí je totiž zvyklých, že i po otevření lahev s kečupem nechávají třeba ve spíži.
„Do otevření ho nechávám standardně v regále. Pak ho raději dám do lednice, protože dnes jsou kečupy kvalitnější a obsahují míň konzervantů než ty, které známe z minulosti,“ vysvětlil svůj postoj Miroslav Mahel.
Domácí kečup
Na přípravu jedinečného kečupu, kterým nahradíte ten kupovaný, budete potřebovat: 2 kg rajčat, 250 g jablek, 1 středně velkou cibuli (cca 50 g), olivový olej, 200 g třtinového cukru, 1 kapii, 1 červenou řepu, 15 g česneku (cca 5-6 stroužků), 15 g soli, 5 g mletého pepře, 5 g mleté sladké papriky, špetku skořice, špetku badyánu, špetku mletého nového koření, 3 ks hřebíčku, 3 ks bobkového listu, 30 ml vinného octa, 30 ml balzamikového octa, 150 g rajského protlaku a 2 l zeleninového vývaru.
Jak na to?
- Cibuli nakrájejte nadrobno, jablka nastrouhejte najemno, rajčata a červenou řepu nakrájejte na kostičky, kapii na nudličky.
- Do hrnce s rozpáleným olivovým olejem vložte cibuli. Po krátké chvíli nasypte nastrouhaná jablka a třtinový cukr. Nechte ho zkaramelizovat.
- Přidejte rajčata, kapii, červenou řepu, česnek, sůl, čerstvě mletý černý pepř, sladkou papriku, špetku skořice, badyánu, mletého nového koření, hřebíček, bobkový list, vinný ocet, balzamikový ocet. Vše promíchejte.
- Několik minut restujte, potom přidejte protlak, který nechte chvíli ve směsi povařit.
- Přilijte 1,5-2 litry zeleninového vývaru a vařte na mírném plameni 3-4 hodiny. Suroviny musí být rozvařené a vývar zredukován.
- Poté směs pasírujte až do chvíle, kdy bude mít jemnou konzistenci.
- Zchladlý kečup nalijte do vymytých a vysušených sklenic a při teplotě 80 °C zavařujte zhruba 30 minut.
Tip šéfkuchaře:
Do jednoho hotového kečupu rozmíchejte pár lžiček kvalitního kari koření a vzniklým kari kečupem přelijte ogrilovanou bílou klobásu. Posypte ji upraženou sušenou cibulkou. Přidejte domácí hranolky a těšte se z currywurstu, který můžete podávat například k večeři.
Pokud máte doma dostatek rajčat, zkuste podle našeho videoreceptu vytvořit skvělou klasiku:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Červená řepa je nenáročná a snáší dobře i období sucha. Před prvními mrazíky musí celá úroda pryč ze záhonu
Vítěz MasterChef Česko 2022 Martin Pecina o své první kuchařce: Napsal jsem receptář nejen na neděli. Obyčejná jídla vařím jinak
Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablka na másle a medu s ořechy
Přidáno před 23 minutami
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 5 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová káva z TikToku: Nejnovější hit sociálních sítí má krémovou konzistenci a je výtečným spojením kávy a dezertu
Recepty z Chorvatska: Komikša pogača je koláč plný šťavnaté cibule a rajčat, výtečnou chuť doplňují také slané sardelky
Jak ochutit domácí kečup? Máme pro vás 6 tipů na vylepšení jeho lahodné chuti