Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda „ve vlastní šťávě“ má lehce kyselou pikantní chuť, je skvělou přílohou k masu a zavařená vydrží i několik let
Zdroj: Toprecepty, hoskovavl

Výborným způsobem, jak zužitkovat poklady ze zahrádky a uchovat je alespoň do příští sklizně, je zavařování a nakládání. Určitě stojí za to připravit i čalamádu. Tradiční pikantní směs určitě přijde chuti.

Co je čalamáda

Naše čalamáda má původ v maďarských zeleninových směsích (csalamádé). Čalamáda je zelenina nakrájená na nudličky a naložená do octového nálevu. Bývá pikantní. Obvykle se připravuje ze zelí, cibule, barevných paprik a mrkve.

Co se dává do čalamády

Ale v čalamádě může být kromě výše uvedených druhů i další zelenina, kterou jsme sklidili na zahrádce, nebo třeba koupili na trhu. Může jít o cuketu, okurky, feferonky, hodí se i nedozrálá rajčata, ačokča, celer, kedlubny, fazolové lusky, a také květák. Využitím různobarevné zeleniny získáme vizuálně přitažlivé jídlo, které skvěle chutná. Nezbytné ovšem je to, že kusy, které dáme do směsi, budou zcela zdravé a v bezvadném stavu. 

V níže uvedeném receptu se nálev nevyužívá. Někdy se ale připravuje podobný nálev jako na okurky s bobkovým listem, semínky koriandru, zrnky černého pepře a hořčičnými semínky.

Jak využít čalamádu

Čalamáda je pikantní směs, díky které si sezónní výpěstky můžeme uschovat i na zimu. Hodí se jen tak na uzobávání, ale také třeba jako příloha k pečenému i grilovanému masu. Vynikající je také k zapečeným jídlům. Skvěle se může uplatnit i jako náplň do sendvičů a burgerů. Čalamádu nejlépe uskladníte na delší dobu díky sterilování. V níže uvedeném receptu se nechává směs odstát do druhého dne (alespoň 12 hodin) a už pak je výborná k jídlu, na krátkodobou konzumaci čalamádu není třeba zavařovat. 

Zavařování

Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…

Jak připravit čalamádu

Na čalamádu budete potřebovat: 1 velkou hlávku zelí (cca více než 2 kg), 2 zelené papriky, 2 žluté a 2 červené papriky, 3 cibule, 5 mrkví, 400 ml octa, 300 ml oleje, 400 g cukru krystalu a 140 g soli.

Jak na to? Všechnu zeleninu očistěte. Ze zelí sundejte vrchní ošklivé listy, zbytek zelí nakrájejte do mísy. Papriky rozřízněte a vyberte semeníky, a pak je nakrájejte na proužky a dejte do mísy. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na půlkolečka, mrkev nakrájejte na proužky (nebo nastrouhejte nahrubo). Přidejte cibuli a mrkev do mísy, stejně jako cukr, sůl, ocet, olej, a vše dobře promíchejte. Zakryjte a nechte odležet do druhého dne

Nálev nebudete potřebovat, protože zelenina pustí šťávu. Připravte si dokonale čisté skleničky a víčka. Zeleninu dejte do skleniček (není ji třeba zbytečně pěchovat) a až pak do nich nalijte šťávu. Kdybyste zeleninu pěchovali, šťáva by ještě zbyla. Skleničky dejte do zavařovací nádoby a zavařujte 25 minut na 80 °C.

Jak skladovat čalamádu

Nesterilovaná čalamáda vydrží v chladu a temnu několik dnů. Sterilovanou čalamádu dáme do chladu a temna, kde vydrží až několik let bez toho, aby změnila chuť a křehkost.

Náš tip: Připravte si čalamádu ze zelí, mrkve a paprik podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více