Jak zavařit lečo na zimu? Směs letní zeleniny se sádlem a solí přijde vhod nejen v chladných měsících
8. 8. 2024 Vaření
Lečo je jedním z typicky letních jídel. S oblibou jej připravujeme na chatě nebo na chalupě, když nastane sezóna rajčat a paprik. Pokud je ovšem úroda větší, než zvládnete sníst, není nic jednoduššího než si zeleninu uchovat ve sklenici na horší časy. Pak už stačí jen přidat vajíčka a lečo máte hotové za chviličku.
Lečo nejen z Maďarska
Lečo je původem maďarská specialita, podobné zeleninové dušené pokrmy se ale vyskytují po celém světě. Za všechny lze zmínit třeba francouzské ratatouille nebo arabskou shashouku. Nejblíž má však právě už svým názvem k maďarskému lecsó, jež jsme si u nás trochu upravili k obrazu svému.
Ingredience jsou sice převážně stejné, tedy papriky, rajčata a cibule, jen Maďaři jsou u svého receptu trochu striktnější. Nejvíc kladou důraz na poměr zeleniny, který má být 1 díl cibule, 2 díly rajčat a 4 díly paprik. Důsledné maďarské hospodyňky papriky a rajčata před přípravou ještě loupou.
Mohlo by vás zajímat
Letní zeleninová směs
V zásadě jsou ale pokrmy téměř stejné – zkrátka vynikající směs letní zeleniny, do níž kromě rajčat a paprik můžete využít i další úrodu ze zahrádky, třeba cuketu nebo lilek. V případě, že máte zeleniny dostatek, přímo se nabízí si směs zavařit do sklenic a uchovat si ji do spíže. V zimních měsících pak jen oceníte, že si budete moci připravit lečo ze zeleniny ze zahrádky, která má mnohem lepší chuť. A hlavně ta v obchodech bývá tou dobou poměrně drahá.
Zeleninový základ už pak jen stačí doplnit na pánvi vajíčky, případně i nějakou uzeninou (nejen párkem či klobásou, ale třeba i slaninou) pro ještě lahodnější chuť. A pokud byste si chtěli pochutnat na pravém maďarském leču, můžete klidně přidat i onu zmiňovanou paprikovou pastu nebo mletou papriku.
Jak na dokonalé lečo do skla?
Při přípravě leča na zavaření je důležité nepodusit zeleninu úplně doměkka, neboť ta ještě změkne během samotného zavařování, a nakonec by vám místo leča vznikla jen kaše nevábné konzistence.
Zavařit si můžete jen jednoduše papriky a rajčata do slaného nálevu (tato směs se pak hodí i třeba i pod maso), chcete-li ale opravdový lečo polotovar, přidejte i cibuli. Máte-li rádi pikantní chutě, můžete směs doplnit i chilli papričkou.
Zeleninu doporučujeme připravit na sádle, na povrchu vytvoří tenkou vrstvu, která prodlouží trvanlivost leča. Nezapomeňte ani na dobře vymyté a vysterilované sklenice na zavařování, jen tak vám lečo dlouho vydrží a nezkazí se. A jak tedy lečo do sklenice uděláte?
Budete potřebovat: 500 g sádla, 1,5 kg cibule, 3 kg čerstvých paprik, 2 kg rajčat, 2 lžičky soli.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte. Papriky omyjte, očistěte a nakrájejte na proužky. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostky.
- Na sádle osmažte cibuli dosklovita až mírně dorůžova. Přidejte papriky a poduste 10–15 minut. Pak vmíchejte rajčata, osolte, ještě malou chvilku poduste a odstavte.
- Do předem připravených omytých sklenic přendejte ještě horkou směs, okraje sklenic otřete a sklenice zavíčkujte. Pak je vložte do hrnce s vodou ohřátou na 85 °C. Zavařujte 15-20 minut.
Náš tip: Při přípravě leča můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
Jak připravit sklenice na zavařování: Jeden způsob vyniká mezi všemi a využít jej může každý
Desatero rad na téma lečo: Tradiční a lahodné jídlo vás jen tak neomrzí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 21 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno 10. 9. 2024 01:23
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno 9. 9. 2024 20:45