Lečo - polotovar

isindy Kuchařka: isindy

dle velikosti sklenic Zavařeniny 17 názorů

Suroviny

5 kg čerstvých paprik
5 kg rajčat
3 IVA či OMEGA (ztužený tuk)
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu pokrájíme, podusíme spolu s tukem, naplníme do sklenic a sterilujeme cca 1hod.

    Cibuli nedávám, způsobuje kvašení a následné zkažení obsahu, takže tu až čerstvou při vaření - navíc její cena mimo sezónu tak výrazně nekolísá.

Poznámka

Zdroj: kdosi ze sousedů na chalupě, ale už mám ve svém sešitě receptů roky, takže netuším...:)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 119 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lečo - polotovar

  • seven seven(neregistrovaný)

    Klariska:
    souhlasím, zavařuji jen papriky a rajčata už 30 let sám od sebe, bez tuku, cibuli a ostatní přísady až v zimě při vaření. Přidávám i trochu rajčatového protlaku a ostrého kečupu, opečenou klobásu nebo kvalitní špekáček a vajíčka. Chuť parádní, jen jsem nevěděl, že jsem geniální . . .:-D

    Odpovědět

  • Hela Hela(neregistrovaná)

    Jo a na podusení trochu oleje-jinak bez tuku,fakt ho tam máte moc:-O

    Odpovědět

  • Hela Hela(neregistrovaná)

    Dobré je ještě přidat nastrouhanou cuketu,jinak jedině s cibulí,ale jen lehce podusit do skelnata,pak přidat rajčata,papriku,sůl,pepř,vegetu.Rajčata neloupu,ale nakrájím na menší kostičky.30min.zavařuji.Vyhnat na stovku a pak na 80.stupních dozavařuji.:-8

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Zavářet jen papriku s rajčaty a cibuli dávat až při vaření je takřka geniální nápad, ovšem tuk úplně vynechám. Bod :yes::-).

    Odpovědět

  • Vlastimil Mitrovský Vlastimil Mitrovský(neregistrovaný)

    Strašně moc tuku - zbytečně, jinak dělám i s cibulí.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Isahu, přesně, jak píšeš, je plno receptů a každý si stojí za svým, protože mi to nikdy nekvasilo, píšu tento komentář(od toho ostatně komentáře tady jsou...). Možná Ti to zkvasilo, že nedáváš sůl, nevím... A že vydusím šťávu, neznamená, že dělám do "bláta".Zavařuji lečo, jako je recept v podobných, cibuli na sádle trochu zesklovatím..;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    jahodo, dusím to nepřikryté, takže tekutina také mizí, s cibulí ale nemám dobrou zkušenost, má tendenci kvasit...a tím sterilováním to "dojede", takže kdybych to dělala úplně doměkka, tak je ta zelenina potom jak bláto...;-) ale každý máme své vyzkoušené ;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Ďakujem:-Kvyskúšam to:-)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Já dávám trochu sádla, ve sklenici nahoře potom krásně ztuhne a lečo vydrží několik let. Já dusím ale rozhodně i s cibulí, solí a pepřem úplně doměkka - vydusím vodu z rajčat - prostě nahotovo.Nic se nezkazí.;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Ivanko, není to mastné ;-) nepodlévám, zelenina pustí svojí vodu, podusím krátce, aby se úplně nerozvařilo...díky velikosti největšího hrnce to dělám po částech, 10kg zeleniny se mi najednou nevejde pomalu do kuchyně, natož do kastrolu :-D Takže na 1kg rajčat a 1kg paprik přijdou 3/5 kostky tuku (150g).

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Ivanka,chystám sa na lečo a hľadám nejaký recept,len som prekvapená že vo viacerých receptoch tam dávate tuk alebo sádlo:-ONie je to potom mastné?Neviem si predstaviť aký nálev vznikne.Ja som zeleninu vždy iba podusila a osolila,raz som mala recept aj s troškou octu a cukru...ale chcela by som vyskúšať niečo nové:-))

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    isahu:-Ktak přesně takovéto dobroty:-p do foroty:yes: přímo miluji;-) a 6.tý bodík uděluji:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Koukám, mám jiný recept na lečo, zásadně nedávám tuk, ale zato dávám cibuli. Z hlavy si to jaksi nepamatuji po roce. Ale bodíka zasloužíš, protože lečo zavařené ve sklenici je hned při ruce, když potřebuješ rychle nasytit rodinku a pod masem to také nemá chybu:-p:yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    díky současné ceně rajčat a paprik jsem dnes nadělala zásoby, takže konečně mohu vložit i foto - i když v tomto případě není moc co aranžovat:-8;-)
    Dávám do menších sklenic, používám jak pro přípravu leča, tak pod maso.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Jana Remková - díky, už jsem se tu zabydlela, rodina jásá - zkouším nadšeně nové a nové recepty...:-))

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zavařené lečo recepty na domácí lečo zavařené lečo zeleninové lečo zavařené lečo zavařené recept na zavarené lečo zavařené zeleninové lečo lečo zavařené recept lečo do sklenic jak zavařit lečo recept na zeleninové lečo do sklenic zavarene lečo recept zelenina na lečo lečo polotovar polotovar na lečo leco ze sklenice lečo jako polotovar zaváření leča nálev na zeleninové lečo zavarene recepty na domácí lečo

Zapomněl/a jsem heslo