Jak na pravé řecké tzatziki: Důležité je použít hutný řecký jogurt a okurku nechat vykapat. Konzistenci vylepší olej
11. 8. 2024 Vaření
Tzatziki někteří považují za dip, další za omáčku a jiní za salát. V každém případě jde o typickou řeckou specialitu, která si získala poměrně velkou popularitu i u nás. Jak ji ale správně udělat? Stačí dodržet pár zásad a tzatziki budou chutnat jako z řecké taverny.
Tzatziki jako dip i jako předkrm
Tzatziki jsou jedním z pokrmů neoddělitelně spjatých s řeckou kuchyní a vlastně i dokonalým letním pokrmem, díky němuž si budete připadat jako na pláži u Středozemního moře nebo mezi bílými řeckými domky s modrými okenicemi. V Řecku je servírují téměř ke všemu.
Hodí se jako omáčka ke špízkům souvlaki, do gyrosu, k pečeným bramborám i hranolkům, výborně ale chutnají i samotné třeba s pita chlebem. Řekové je rovněž rádi servírují v rámci mezze – nabídce malých pokrmů, které se podávají k drinkům. Jde vlastně o takovou obdobu španělských tapas.
Mohlo by vás zajímat
Stačí vám jen tři suroviny
Jednou z velkých předností tzatziki je rychlá příprava. Když pomineme nutnost odkapání okurky, hotovo je máte do 10 minut. Na tzatziki ani nepotřebujete žádné speciální suroviny - v základu se totiž skládají jen ze tří ingrediencí – jogurtu, okurky a olivového oleje. Dalo by se říct, že jde vlastně obdobu našeho okurkového salátu, jen mnohem hutnější. Narozdíl od něj v nich totiž paradoxně nejsou okurky tak důležité a dává se jich mnohem méně. Jak ale dosáhnout té správné konzistence?
- Jogurt – to, jaký vyberete, je při přípravě tzatziki zásadní. Nejlepší je použít pravý řecký, který je sám o sobě hodně hustý, neboť se z něj nechává odkapávat syrovátka. Tučnost jogurtu není důležitá (i ten řecký může být nízkotučný), ale samozřejmě s tučnějším jogurtem jsou tzatziki lahodnější. Pokud byste řecký jogurt nesehnali, můžete ten klasický nechat přes noc vykapat v utěrce.
- Okurka – zatímco jogurt zajišťuje krémovou konzistenci tzatziki, okurka jim dodává svěžest a křupavý element. U okurky je hlavně důležité, aby vám příliš nenaředila jogurt. Pokud je tedy větší, je lepší z ní vyříznout střed se semínky a pak ji nakrájet na drobné kostičky. V případě, že budete okurku strouhat na hrubém struhadle, je třeba ji pak raději nechat vykapat v cedníku a pak vymačkat, aby nebyly tzatziki moc vodové.
- Olivový olej – použijte nějaký kvalitní označený jako extra virgin nebo extra panenský – nejlepší je samozřejmě řecký, chcete-li přípravu tzatziki pojmout stylově. Právě olej se významně podílí na konzistenci tzatziki – dodává jim krémovitost a spojuje všechny ingredience k sobě.
- Ochucení – nejdůležitějším dochucovadlem v tzatziki kromě soli a pepře je česnek. Pokud je na vás ten čerstvý příliš ostrý, můžete použít sušený, který je jemnější. Kromě něj se často přidávají i bylinky (nejčastěji kopr a máta) – ty ale nejsou nezbytné. Na různých místech tak můžete ochutnat trochu jinak ochucené tzatziki. Někdy se přidává pro větší svěžest i trochu citronové šťávy nebo octa.
Pravé řecké tzatziki
Pokud jste na tzatziki dostali chuť a rádi byste si je připravili stejně jako v Řecku, můžete se do toho pustit podle následujícího originálního receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 300 g řeckého jogurtu, 1 okurku, 1/3 stroužku česneku, 3 lžíce octa nebo bílého vína, 1/4 svazku kopru, jemně nasekaného (lze vynechat), 2 lžíce olivového oleje, 1 špetku soli a pepř.
- Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte špetku soli a 1 lžíci bílého vinného octa. Promíchejte a odstavte, aby se uvolnila přebytečná voda.
- Mezitím smíchejte jogurt, 1/3 stroužku česneku (prolisovaného), 2 lžíce bílého vinného octa a 2 lžíce olivového oleje. Míchejte, dokud směs nezíská krémovou konzistenci.
- Okurku přeceďte a důkladně vymačkejte, pak ji vmíchejte do jogurtové směsi. Směs promíchejte. Přidejte pepř, sůl a případně i najemno nasekaný kopr. Hotové tzatziki vychlaďte a podávejte třeba s pita chlebem.
Náš tip: Tzatziki můžete udělat také s pomocí našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více