Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polský okurkový salát mizeria voní koprem a v létě báječně osvěží. Smetana a citron dodají jemnou a lehce nakyslou chuť
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Pokud jsou okurky vaší oblíbenou zeleninou, zpozorněte. Okurkový salát trochu zvláštního názvu mizeria patří k nejoblíbenějším polským salátům vůbec. Použitými ingrediencemi trochu připomíná řecké tzatziki, jen konzistence je trochu jiná.

Když nastane okurková sezona

Okurky obecně mají Poláci poměrně v oblibě, není tedy divu, že jim stejně tak chutná salát, v němž hrají prim. Hlavně na začátku léta si na něm pochutnávají tak často, že tomuto období, kdy se nic moc neděje, říkají stejně jako my okurková sezona. Prázdniny zkrátka patří dovoleným, odpočinku a lenošení, je to čas, kdy je ideální posedět u ohně nebo u grilu a vychutnat si nějakou masovou dobrotu. Právě k masu se salát mizeria nejčastěji podává, i když je vynikající přílohou třeba i k pečeným bramborám. Jednou z jeho hlavních předností kromě vynikající a osvěžující chuti je i rychlá a snadná příprava. 

Salát s vůní bylinek

Salát mizeria se trochu podobá našemu klasickému okurkovému salátu vylepšenému zakysanou smetanou. Právě ta je jednou z jeho nezbytných ingrediencí, případně se nahrazuje kefírem. Nakyslou chuť pak salátu dodává ještě ocet nebo citronová šťáva, které zase naopak vyvažuje trocha cukru. A samozřejmě nesmí chybět sůl, pepř a hlavně bylinky. K salátu mizeria patří hlavně kopr, někdy se přidává i máta, pažitka nebo petrželka. A okurky? Ty můžete nastrouhat nahrubo jako u nás, častěji se ale krájí na tenké plátky

Mizeria rozhodně není mizerná

Pokud přemýšlíte, jak vznikl trochu zvláštní název salátu, tak vězte, že slovo mizerie jako označení pro ubohost nebo bídu s tímto salátem opravdu souvisí. Výraz pochází z latinského miseria, které znamenalo právě chudobu a bídu. Důkaz o spojení mezi těmito slovy lze najít i v Etymologickém slovníku polského jazyka.

Ačkoli je salát dnes tak oblíbený, původně byl považován za mizerné jídlo – chudé a málo výživově hodnotné. Smetanu v něm dříve nahrazovalo mléko, takže byl opravdu podstatně obyčejnější. Zajímavá je i jeho spojitost s italskou kuchyní. Podle pramenů v italské kuchyni existuje podobný okurkový salát nazvaný insalata della miseria. Ostatně podle jedné z legend prý recept na salát přivezla do Polska italská princezna Bona Sforza, která se začátkem 16. století provdala za italského krále Zikmunda I. 

Recept na polský salát mizeria

Chcete-li vyzkoušet nějaký dokonalý osvěžující a lehký letní salát, je mizeria navzdory názvu ideální variantou. A jak ji připravíte? 
Budete potřebovat: 500 g čerstvých okurek (hadovek), 4 polévkové lžíce 18 % smetany, 3 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa, 1 lžičku soli, malou hrst kopru a špetku moučkového cukru (nebo podle chuti). 

  1. Okurky omyjte, odřízněte oba konce a oloupejte. Každou okurku jemně nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Pokud obsahují okurky hodně semen, je lepší je vyříznout.
  2. Nakrájené okurky pak dejte do misky, posypte lžičkou soli a promíchejte. Odstavte na 10 minut. Poté je znovu promíchejte a jemně z nich vymačkejte přebytečnou vodu, kterou pustily. 
  3. Do malé misky dejte čtyři lžíce zakysané smetany. Vymačkejte do ní tři lžíce citronové šťávy a přidejte špetku moučkového cukru. Smetanu promíchejte. Kopr nakrájejte nadrobno. 
  4. K okapaným okurkám přidejte smetanu, šťávu a kopr. Jemně promíchejte a na několik minut odložte do lednice. Čerstvý okurkový salát se smetanou a koprem je nejlepší připravit 10-30 minut před obědem. 
  5. Před podáváním salát posypejte pepřem. Můžete jej i ozdobit čerstvou bazalkou nebo mátou.

Náš tip: Klasický český okurkový salát si můžete připravit i podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Pl.quora.com: Skąd wywodzi się nazwa dania - mizeria - i jaka jest jej historia?
Polacywewloszech.com: Dlaczego mizeria nazywa się mizerią? Włoski akcent?
Aniagotuje.pl: Mizeria
Wikipedia.org: Mizeria
Polishfoodies.com: Recept na 5minutový polský okurkový salát Mizeria, který chutná jako Polsko!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více