Retro okénko: Sladké mléko Salko podle pamětníků stávalo za socialismu 5 Kčs a vyrábělo se v tzv. nestlovce
17. 12. 2024 Historie a zajímavosti
Jedním k nejvyužívanějším mléčným výrobkům v předvánočním období patří slazené kondenzované mléko Salko. Je základem spousty krémů, sváří se na mléčný karamel a figuruje i ve spoustě receptů na domácí vaječný koňak. Víte ale, že jeho historie sahá více než 80 let do minulosti?
Salko do kávy i do moučníků
Salko je jednou z důležitých ingrediencí při přípravě mnoha vánočních specialit, nejde však o ryze českou specialitu. Slazené kondenzované mléko je známé i v dalších zemích světa, třeba ve Vietnamu je důležitou ingrediencí do jejich proslavené kávy, používá se se i do mnoha dezertů v zemích Latinské Ameriky – zkrátka všude tam, kde je horko a husté trvanlivé mléko je tam více než praktické.
Salko je totiž ve skutečnosti doslazované kondenzované neboli zahuštěné mléko – tedy částečně dehydrované mléko, jehož předností je, že vydrží poměrně dlouho a není nutné ho skladovat v lednici – tedy, dokud ho neotevřete. V případě Salka jeho trvanlivost navíc prodlužuje i právě cukr, kterého je v něm opravdu hodně a zajišťuje salku ještě hustší konzistenci.
Mohlo by vás zajímat
Z mlékárny Hlinsko
Sladká zahuštěná mléka se u nás prodávají od více výrobců, obvykle se jim ale stejně říká salko podle toho nejslavnějšího, který u nás začali jako žhavou novinku vyrábět v Mlékárně Hlinsko již před více než osmdesáti lety v roce 1943, historie mlékárny však sahá ještě dál do minulosti, a to do roku 1939.
Tehdy ji na Vysočině založila švýcarská společnost Nestlé a roky se jí říkalo „nestlovka“. Místo si vybrali kvůli místní čisté přírodě a mléku od místních krav, které prý kvalitou odpovídalo tomu z alpských pastvin.
Když se z mléka odpaří voda
Mléko tu zpracovávali na sušené a sušené podmáslí, nejvíc se však proslavili právě výrobou kondenzovaného mléka, které dělali odpařením vody z mléka a následným přidáním cukru. Díky tomu vznikla typická hustá a sladká tekutina, která se hodí do kávy, čaje i do mnoha moučníků a také do cukroví. Ještě v roce 1948 byla Mlékárna Hlinsko jediným výrobcem kondenzovaného, ale i sušeného mléka, sušeného podmáslí a másla u nás.
Původně tajná receptura
Společnost Nestlé původně usilovala o to, aby receptura zůstala tajná, zaměstnanci mlékárny ji však přesto od švýcarského vedení získali. Dílky tomu se Salko mohlo vyrábět dál i poté, co mlékárnu převzal národní podnik Průmyslu mléčné výživy. Dodnes se tak k výrobě tohoto sladkého mléka používají stejné postupy, receptury i technologické zařízení. Jen cena se změnila, podle pamětníků z facebookové skupiny Milujeme retro prý dřív stávalo pouhých 5 Kčs.
Počátek značky Tatra
Roku 1964 se začaly výrobky prodávat pod značkou Tatra, která existuje dodnes. Na obaly se pak v rámci podpory československé vzájemnosti dostaly obrázky slovenských velehor, kravička a další motivy horských pastvin.
Mlékárna Hlinsko se však neproslavila jen svými kondenzovanými mléky v plechovce, ale i těmi v tubě, které zbožňují hlavně děti. V roce 1966 tu bylo instalováno speciální zařízení - první linka na plnění výrobků zahuštěného slazeného mléka do tub.
Z konzervy do tuby
První se začalo o rok později prodávat zahuštěné mléko Piknik, po něm následovala sladká zahuštěná smetana Jesenka a jako poslední se na trhu objevilo kakaové Pikao – to se dokonce původně prodávalo rovněž v konzervě jako Salko.
I když se tato „mlíčka“ obvykle konzumují tak, že se „vysosávají“ rovnou z tuby, zajímavostí je, že původní záměr byl jen vytvořit praktické kapesní balení kondenzovaných mlék z plechovky. Ale tak to ostatně tehdy bylo i s jinými výrobky. Vždyť z Vitacitu si také málokdo dělal limonádu.
Historické fotografie z Mlékárny Hlinsko a starých obalů si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Salko (to karamelové nebo zkaramelizované) využijete i pro přípravu oblíbeného nepečeného cukroví medovníkových kuliček.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více