Rady na vyklopení velikonočního beránka z formy: Stačí využít osvědčený postup i pár fíglů a beránek bude výstavní
4. 4. 2025 Vaření
Chcete krásného svátečního beránka? Zjistěte, jak vyklopit velikonočního beránka, aby dělal na stole ozdobu a nepatřil do série kuriozit. Postupujte podle našich osvědčených rad.
Jak vyklopit velikonočního beránka
Velikonoční beránek je symbolem svátků jara a jeho pečení patří k tradičním zvykům v mnoha domácnostech. Po čase pečlivé přípravy, míchání těsta a pečení přichází klíčový okamžik – vyklopení beránka z formy. Právě v této fázi se může stát, že se beránek přilepí, rozlomí nebo dokonce zůstane ve formě po částech.
Možná se to už někdy stalo: beránek krásně upečený, ale při vyklápění se mu odlomí ucho, hlava nebo jiná část těla. A přestože se dá vždycky „zalepit“ cukrovou polevou nebo posypat cukrem, není to úplně ideální.
Podíváme se na nejlepší způsoby, jak a kdy beránka vyklopit, aby byl krásně tvarovaný a nepoškozený.
Mohlo by vás zajímat
Kdy beránka vyklápět
Zásadní otázkou je načasování. Formu s beránkem po vyndání z trouby necháme krátce odpočinout. Vhodná doba je zhruba 5-10 minut.
Příliš rychlé vyklopení může způsobit, že se beránek rozlomí, zatímco příliš dlouhé ponechání ve formě vede ke kondenzaci vlhkosti a přilepení těsta.
Jak pomoci snadnému vyklopení
Pokud jsme formu před pečením správně vymazali a vysypali (např. máslem a hrubou moukou nebo strouhankou), měl by jít beránek ven jednodušším způsobem. Pokud se mu na svět přece jen nechce, můžeme vyzkoušet následující:
- Formu obložíme chladnou mokrou a dobře vyždímanou utěrkou a necháme ji působit asi 3–5 minut. Vlhkost a mírné ochlazení pomůže uvolnit beránka od stěn formy.
- Lehce poklepeme na dno a boky formy vařečkou nebo rukou, aby se beránek sám uvolnil.
- Při lehkém poklepání můžeme ještě zkusit opatrně mírně otáčet do stran.
- Na formu dáme talíř nebo prkénko a opatrně obojí obrátíme tak, aby byl talíř na desce. Necháme chvíli být, beránek by se měl pomalu uvolnit.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Co dělat, když se beránek přilepí
Pokud se i přes veškerou péči beránek nechce pustit, můžeme okraje opatrně kulatým nožem uvolnit od krajů. Můžeme ale také zkusit formu lehce nahřát (např. krátkým vložením do vypnuté, ale ještě teplé trouby).
Když se nám nakonec podaří beránka vyklopit, necháme ho vychladit na chladicí mřížce. Díky tomu se nezapaří a zůstane krásně nadýchaný.
Náš tip: Upečte si velikonočního beránka podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat