Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbená vajíčková pomazánka má řadu variant od klasické s máslem přes jogurt či tvaroh až po ingredience, jako jsou ryby
Zdroj: toprecepty.cz

Pomazánky jsou vděčnou svačinou nebo večeří, a to i proto, že velice často tak zužitkujeme zbytky z lednice a spíže. Vajíčková pomazánka patří mezi ty nejoblíbenější.

Vajíčková pomazánka

Velikonoce jsou obdobím, kdy se v domácnostech často hromadí vařená vejce. Ať už jsou výsledkem tradičního barvení nebo koledy, jednou z nejlepších možností, jak je chutně využít, je právě vajíčková pomazánka. Tento jednoduchý, ale lahodný pokrm se skvěle hodí nejen na velikonoční snídani, ale i jako rychlá svačina či součást slavnostního pohoštění.

Co se dává do vajíčkové pomazánky

Základem pomazánky jsou vařená vejce, která se nasekají nebo rozmačkají do hladké či hrubší konzistence. K nim se přidává tuková složka, nejčastěji máslo nebo majonéza, která zajišťuje jemnost a krémovost. Pro chuť se pak používá hořčice (plnotučná či dijonská), sůl, pepř a cibule či pažitka. Mnozí také přidávají zakysanou smetanu nebo jogurt, aby byla pomazánka lehčí a méně tučná.

Jednou z největších výhod vajíčkové pomazánky je její přizpůsobivost. Lze ji snadno obměnit podle dostupných surovin nebo osobních chutí. Mezi nejčastější varianty patří:

  • Klasická vajíčková pomazánka, ve které kromě vajec nechybí máslo nebo majonéza, hořčice, sůl, pepř a jemně nasekaná cibule.
    Pro pět strávníků potřebujete: 6 vajec, dále dle potřeby: máslo (nebo margarín), plnotučnou hořčici, mletý pepř, sůl a petrželku.
    Jak na to? Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte ho a nakrájejte nadrobno. Nakrájená vejce nasypte do misky a přidejte změklé máslo. Podle chuti přidávejte hořčici, mletý pepř a sůl a opatrně míchejte. Všechny suroviny se musí spojit. Dobře vymíchanou pomazánku vložte na chvíli do lednice zatuhnout. Podávejte s vekou, bagetou či celozrnným pečivem.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak servírovat vajíčkovou pomazánku

Vajíčkovou pomazánku můžeme podávat na různých typech pečiva – od klasického chleba, přes bagetky a křupavé toasty až po celozrnné nebo bezlepkové varianty. Skvěle chutná s čerstvou zeleninou, například s ředkvičkami, okurkou nebo cherry rajčátky. Může být také skvělou náplní do plněných vajec nebo jednohubek.

Náš tip: Připravte si vynikající vajíčkovou pomazánku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli