Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční slaný mazanec nadchne ty, kteří si nepotrpí na sladké. Jeho chuť vylepšuje slanina, sýry a čerstvé bylinky
Zdroj: Toprecepty

Co by to bylo za Velikonoce bez mazance? Sladký bochánek z kynutého těsta se peče snad v každé rodině a je jedním ze symbolů Velikonoc. Víte ale, že jej můžete připravit i naslano? Na první pohled jej od toho sladkého nerozeznáte, jen chuť je jiná.

Mazanec jako tradiční velikonoční pečivo

Mazanec je tradiční velikonoční specialitou i ozdobou svátečního stolu. Ten klasický se připravuje z nadýchaného kynutého těsta ovoněného vanilkou, citronovou kůrou, případně různými druhy koření.

Do těsta se navíc přidávají rozinky, mandle a někdy i kandované ovoce. Jde o dokonalý velikonoční snídaňový pokrm, ovšem ty, kteří nemají rádi sladké pečivo, asi moc nepotěší. Pokud chcete dodržet tradice, můžete si jej naštěstí snadno upéct ve slané variantě

Mazanec ve slané verzi

Slané pečivo podobné mazanci se dokonce peklo poměrně běžně i za starých časů. Takovýto slaný bochánek byl třeba oblíbeným velikonočním pečivem na Valašsku a ve Slezsku.

Připravoval se z bílé mouky jako klasický mazanec, jen se do něj místo rozinek dávala klobása, slanina nebo kousek uzeného masa. Tomuto bochníku se velmi podobal tzv. plecovník, což byl již klasický chleba, do něhož se zapékala uzená plec a pekl se v peci společně s dalšími chleby. 

Místo rozinek slanina

Slaný mazanec by se dal zaměnit rovněž se staročeským pečivem známým jako baba, které mělo mnoho podob, a psali jsme o něm již v našem starším článku. Slaný bochánek má podobné složení jako klasický mazanec, připravuje se ze stejného kynutého těsta s droždím (případně z kvasu).

Rozdíl je jen v tom, že se v něm vynechává cukr, místo něj se přidává víc soli a také různé druhy koření vhodné do slaného pečiva, třeba kmín. Jaké další slané ingredience do něj přidáte, pak už záleží jen na vaší chuti. Nejčastěji se vylepšuje slaninou, tu ale můžete doplnit o nakrájenou klobásku, případně různé druhy sýrů. O výraznější chuť a jarní svěžest se pak postará jarní cibulka nebo nějaké bylinky

Recept na slaný mazanec se sýrem

Bochánek ze slaného těsta můžete podávat místo velikonoční nádivky jako netradiční občerstvení. Výborný je ale i třeba na večeři s máslem nebo s tvarohovou pomazánkou. A jak jej tedy připravíte?

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1,5 lžičky soli, 1 sáček sušeného droždí, mléko na kvásek (cca 50 ml), 1 lžičku cukru krupice, mletý pepř, nasekanou čerstvou pažitku a petrželku podle chuti, 1-2 jarní cibulky, 120 g parmazánu, 200 g čedaru (nebo jiného sýra), 1 vejce, 1 žloutek, 150 g anglické slaniny, 200 ml vlažné vody, 60 g olivového oleje, česnek (podle chuti), 100 g kysané smetany (nebo bílého jogurtu), 1 vejce na potření a sekané mandle (na posypání). 

  1. Prosátou mouku dejte do mísy a smíchejte ji se solí. Uprostřed udělejte důlek, nasypejte do něj droždí, zasypejte lžičkou cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Mísu přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (trvá to asi 5-10 minut).
  2. Mezitím nastrouhejte sýry a slaninu nakrájejte na kostičky. Česnek prolisujte. Do mísy s moukou a kváskem přidejte ostatní přísady a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj bochánek, dejte do mísy, lehce jej poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout na teplém místě. Troubu předehřejte na 190 °C.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na dva díly. Vytvarujte z nich dva bochánky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem, nebo do dvou dortových forem o průměru 17 cm. Mazance potřete rozšlehaným vajíčkem a navrchu lehce nařízněte do kříže.
  4. Nakonec mazance posypejte mandlemi a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 40 minut. Pomocí špejle nakonec vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené. Špejle by po vytažení měla být čistá.

Náš tip: Klasický sladký mazanec můžete upéct podle našeho video receptu.

Zdroje informací:
Skopová, K.: Velikonoční svátky o století zpátky

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli