Snadný hrnkový koláč s ovocem: Křupavá máslová drobenka jej dovede k naprosté dokonalosti
19. 5. 2025 Vaření
Koláč posypaný drobenkou je taková sázka na jistotu. Vypadá hezky, chutná skvěle a dá se přizpůsobit podle toho, co zrovna máte po ruce. Můžete ho péct na plechu i v kulaté formě, připravit ho z různých druhů těsta a použít do něj téměř jakékoliv ovoce. Drobenka koláč nejen dosladí, ale dodá mu i lepší chuť, a ještě zajímavější křehkou strukturu.
Univerzální koláč na celé léto
Léto je u nás takovým koláčovým obdobím. Vždyť koláče jsou jednou z nejlepších možností, jak zpracovat ovoce, které během letních měsíců postupně dozrává, a jež nestihneme sníst rovnou čerstvé.
Ovocných koláčů existuje celá řada. Mohou být z křehkého těsta, nadýchaného piškotového, tradiční kynuté, zdobené sněhem nebo právě drobenkou. Pokud ale hledáte jednoduchý, spolehlivý a univerzální recept, rozhodně vyzkoušejte ten náš hrnkový.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce můžete střídat
Předností tohoto jednoduchého koláče je, že do něj lze použít různé druhy ovoce. Můžete s ním odstartovat letní sezonu jahodami, pokračovat borůvkami, třešněmi nebo rybízem a nakonec letní koláčový maraton zakončit švestkami. Skvělý ovšem bude i s meruňkami, broskvemi nebo třeba ostružinami. A když zrovna nemáte po ruce čerstvé ovoce, bez problémů použijete to kompotované.
Koláč jako od babičky
Příprava je navíc opravdu rychlá a nenáročná. Těsto zvládnete promíchat během chvilky, žádné vážení – vystačíte si s hrnky. Díky prášku do pečiva nemusíte čekat, až těsto vykyne, a přesto bude koláč krásně nadýchaný, vláčný a šťavnatý. A i když těsto nemusí kynout, koláč stejně chutná jako ten tradiční od babičky.
Svůj podíl na tom má bezpochyby i drobenka. Právě ta koláči dodává ten správný šmrnc i špetku nostalgie. Pomůže dosladit i kyselejší ovoce, obohatí koláč o máslovou chuť a vytvoří na povrchu jemně křupavou, zlatavou krustu. Když do ní navíc přimícháte trochu skořice, vanilkový cukr nebo třeba citronovou kůru, posunete celý koláč ještě o kus výš.
Jak na jednoduchý koláč s drobenkou?
A jak tedy tento letní zázrak, který zvládne každý, a určitě se stane stálicí vašeho pečení připravit? Máme pro vás ten nejlepší recept.
Budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1/2 kypřicího prášku do pečiva. Na drobenku: 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru a 2 lžíce másla. Dále: ovoce podle sezony, tuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu.
- Plech vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu včas předehřejte na 180 °C.
- Hrubou mouku, cukr a máslo promněte v prstech, až vznikne drobenka. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přilijte olej a mléko a opatrně zamíchejte. Prosátou mouku smíchejte s kypřicím práškem a směs po částech zašlehejte do tekuté směsi.
- Těsto nalijte na připravený plech a stěrkou rovnoměrně rozetřete. Poklaďte ovocem, posypejte drobenkou a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 30 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je těsto správně propečené. Upečenou buchtu nechte vychladnout a můžete podávat.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více