Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký koláč s jablky: Jednoduchý moučník voní skořicí a ovocem a dokonale spojuje šťavnatou náplň a křupavé těsto
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Pokud máte doma jablka, není nutné péct jen štrúdl. Využít se dají i do mnoha dalších a minimálně stejně tak dobrých moučníků a dezertů. Po řezech z křehkého těsta s jablkovou náplní je určitě jen zapráší.

Co připravit pro nečekanou návštěvu

Když se ozve nečekaná návštěva a zrovna nemáme nic upečeno, je možnost připravit třeba rychlý pohár, ale také křehký jablkový koláč, který je krásně lahodný. Pokud chceme trochu něco jiného, než je linecký koláč, je toto dobrá volba. Ušetříme tuk, a přitom si pochutnáme.

Co je potřeba na křehký koláč

Křehký koláč se připravuje z mouky, menšího množství tuku, dále vajec a mléka. Chuť těstu dodá vanilková esence nebo vanilkový cukr, hodí se i citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu. Na náplň využijeme jablka, cukr a skořici. Jablečnou náplň můžeme i trochu pokapat citronem.

Chuťově můžeme povýšit dezert přidáním krájených vlašských ořechů. Aby vynikla jejich chuť, můžeme je předem nasucho opražit na pánvičce. Nasypeme je třeba na jablka, dají se ale využít i ve dvojité dávce: jedna vrstvička na těsto, následuje jablečná vrstva a znovu vrstvička ořechů. 

Na co nezapomenout při přípravě křehkého koláče

Plát těsta dostaneme na plech tak, že ho narolujeme na váleček a rozbalíme ho na plechu. Aby se těsto nekroutilo, je lepší ho na několika místech propíchnout vidličkou. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit křehký koláč s jablky

Na přípravu křehkého koláče s jablky budete potřebovat: 500 g hladké mouky,  1 prášek do pečiva, 150 g cukru, 2 vejce, 150 g másla nebo margarínu, 5 lžic mléka, ½ vanilkového cukru, citronovou kůru. Na náplň si připravte: jablka, cukr, případně pár kapek citronové šťávy a mletou skořici.

Jak na to? Troubu předehřejte na 250 °C. Plech vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Mouku nasypejte do mísy a promíchejte s pečicím práškem. Přidejte cukr a vejce. Studené máslo (nebo margarín) rozkrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Nalijte mléko, přidejte vanilkový cukr a citronovou kůru. Vypracujte těsto.

Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Polovinu rozválejte a dejte na plech. Propíchejte těsto na několika místech vidličkou. Druhou polovinu rozválejte na velikost plechu.

Jablka smíchejte s cukrem a skořicí, případně dochuťte kapkami citronové šťávy a rozložte směs na těsto. Přikryjte druhou polovinou těsta a před pečením potřete rozšlehaným vejcem nebo mlékem. Dejte plech do trouby a pečte asi 15-20 minut. Pak ho vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Posypejte moučkovým cukrem.

Náš tip: Připravte si křehký jablkový koláč podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více