Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři nejlepší recepty od mé maminky: Dušenou mrkev, plněné pečené papriky i jahody v misce si zamilujete taky
Zdroj: Freepik a Hana Malénková/koláž Toprecepty

Svátek matek se blíží a tak jsem to letos pojala trochu obráceně. Kromě toho, že dám dárek své mamince, podělím se s vámi o to, co předala ona mně ve vaření. Asi hlavně kvůli ní mě to v kuchyni tak baví.

Svátek všech maminek

Připomeňme si na začátek, že Den matek se slaví po celém světě, ovšem v každé zemi připadá na jiný den. U nás je to vždycky druhá květnová neděle.

Svátek matek byl v České republice zaveden v roce 1923 na návrh Československé ligy žen. V té době se slavil vždy 10. května, později se ustálilo, že se bude slavit vždy druhou květnovou neděli (více si přečtete zde).

Je to každopádně hezká tradice, mít možnost maminkám za všechno symbolicky tento den poděkovat. Jak už jsem napsala, já se letos rozhodla udělat to trošku jinak. Chci vzdát hold mé mámě, která byla a pořád je skvělá kuchařka

Od mámy k dceři

Říkává se, jaká matka, taká Katka. Co se týká vaření, to u nás doma platí stoprocentně. Jestli mě někdo přivedl k lásce ke gastronomii obecně, tak je to právě moje maminka Dáša, jejíž kuchyně je mezi známými proslavená. K nám se zkrátka na různé oslavy a večírky všichni těšili. 

Vyhlášenou kuchařkou bývala už moje babička, která spoustu receptů načerpala ze své oblíbené „Sandtnerky“. Zajímavé však, je že maminka se od ní nikdy vařit neučila a stejně tak já své první krůčky v kuchyni zvládala sama až v dospělosti a zpočátku jsem dokonce na všechny máminy dobře míněné rady reagovala spíš podrážděně. Teď po letech jí ovšem ještě ráda s nějakým kulinářským dotazem zavolám. 

Ohledně vaření asi v naší rodině zkrátka zafungovala genetika. Ostatně i můj manžel David říká, že když ochutnal první máminy kulinární výtvory, dalo mu to naději, že se mnou v budoucnu rozhodně nebude strádat. Důkazem je i mámina svíčková, kterou můj muž normálně nejí, ale na té od mojí maminky si vždycky pochutná. 

Svíčková ovšem není jediným pokrmem, který máma dělá úžasně. Dnes patří k jejím „majstrštykům" třeba líčka na kořenové zelenině, kuřecí roláda nebo králík na hořčici. V dětství jsem zase milovala její mleté s ředkvičkami a od mámy mi chutnalo i takové jídlo jako zelené fazolky ve smetanové omáčce. I když je toho spousta, co mám od mámy ráda, jsou tři jídla, která mám s její kuchyní spojené úplně nejvíc. A tady vám na ně přináším recepty. 

Pečené plněné papriky

Tím prvním jsou plněné papriky. Máma je nedělala klasicky v rajské omáčce, ale pečené jen se šťávou. Pamatuji si, že je vozila s sebou na chatu nebo je dělávala v remosce na dovolené. Byly pro mě zkrátka takovým symbolem léta a pamatuji si jen, jak jsem se vždy bála, aby papriky nepálily a mohla jsem si je dát.

Máma měla navíc na jejich přípravu takový trik, který právě odkoukala od babičky, a sice, že neodřezávala vršek paprik, ale vmáčkla stopku papriky dovnitř, tím se udělala dírka, kterou pak ven vydlabala semeník. Pak papriky ještě nařízla, aby se do nich vešlo víc masa, což je dělalo ještě lepšími. A jak je tedy uděláte?

Budete potřebovat: asi 6 zelených podlouhlých paprik, 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 1 menší cibuli, 4 stroužky česneku a 1 rohlík nakrájený na kostičky, krátce namočený do vývaru, sůl a pepř, případně bylinky. 

Postup: Maso dejte do mísy a smíchejte s namočeným vymačkaným rohlíkem. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a pepř, případně sušený tymián a promíchejte. Papriky očistěte, vyřízněte semeník a papriky nařízněte. Pak je zevnitř trochu posolte a naplňte připravenou masovou směsí.

Papriky vložte na vymazaný pekáč řezem dolů. Můžete je pro jistotu podlít i trochou vody. Pečte pomalu v troubě předehřáté na 170 °C asi hodinu. Pokud by bylo maso tučnější a vypeklo se moc šťávy, můžete teplotu zvýšit. Hotové papriky podávejte s vařenými bramborami a s klasickým okurkovým salátem

Dušená mrkev se smetanou

Když jsem byla malá (třeba jako na fotce v úvodu článku), naprosto jsem zbožňovala od maminky i dušenou mrkev s bramborem. Byl to jeden z jejích tradičních receptů, který dělávala vždy na jaře, když byla čerstvá mrkev.

Dodnes mám toto jídlo spojené s prvními jarními dny, které jsem už v dětství milovala. Maminka měla recept od babičky z Moravy, své tchýně, a i když děti většinou dušenou mrkev nemilují, mně tato vždy chutnala. Dávala se do ní kysaná smetana, citronová šťáva a navrch se zdobila pažitkou, která podtrhla jarní tón jídla. A s novými brambůrkami chutnala úžasně.

Pokud máte dušenou mrkev v oblibě, zkuste ji podle maminčina receptu z mého staršího článku

Jahodový dezert s piškoty

Maminka má samozřejmě ve svém repertoáru i spoustu koláčů, já ale v dětství měla od ní nejraději jednoduchý dezert z jahod, kysané smetany a piškotů. Vždy, když začala sezona jahod, byl to první dezert, který jsem po ní vyžadovala a milovala jsem ho možná i víc než samotné jahody.

Dokonce jsem díky němu měla v oblibě i zakysanou smetanu a přesvědčovala jsem kamarády, že je mnohem lepší než šlehačka. Maminka dezert dělávala do misky, ale klidně si ho můžete připravit i do dortové formy. A protože se jahodová sezona pomalu rozjíždí, můžete si jej připravit podle našeho rodinného receptu.

Je to snadná rychlovkaAsi 500 g jahod omyjte a očistěte. Část smíchejte s dvěma lžícemi moučkového cukru a trochu je rozmačkejte, aby z nich vytekla šťáva, která rozmáčí piškoty. Zbytek nakrájejte na plátky. Dva kelímky kysané smetany také smíchejte s dvěma lžícemi moučkového cukru a s vanilkovým cukrem.

Do misky nejprve dejte vrstvu piškotů, na ni naneste jahody a na ně vrstvu kysané smetany. Vrstvy střídejte, dokud nenaplníte celou mísu. Na vrchu má být vrstva kysané smetany. Tu pak ještě ozdobte plátky jahod. Dejte do lednice a nechte odležet nejlépe do druhého dne

Náš tip: Podobný jahodový dezert do skleničky s mascarpone si můžete pustit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli