Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Broskvový páj: Jeden z nejlepších letních ovocných koláčů vyžaduje křehké těsto, šťavnaté broskve a trochu skořice pro chuť
Zdroj: Freepik, mdjaff

Sezóna broskví právě vrcholí a je třeba si ji pořádně užít. Šťavnaté plody jsou výborné čerstvé nebo v marmeládách, ještě lepší jsou však v různých dezertech a moučnících. Nepřekonatelný je broskvový páj. Jakmile jej jednou vyzkoušíte, budete ho péct stále dokola. 

Tradiční nejen americký koláč

Páj je jedním z nejklasičtějších amerických koláčů. Peče se v kulaté koláčové formě (název je ostatně odvozen od výrazu „kulatý chléb“) a typické jsou pro něj dvě vrstvy křehkého těsta – jedna vespod a druhá zakrývající ovocnou náplň. Tento koláč je známý i ve Francii pod názvem tourte, přičemž zde se připravuje spíš se slanou, většinou masovou nebo zeleninovou, náplní. Slanou náplň má i italská obdoba koláče tielle s chobotnicí a rajčaty uvnitř nebo španělská verze empanada gallega. 

Páj může mít různé náplně

Nejpopulárnější jsou však páje v americké kuchyni, kde se pečou v mnoha podobách a s různými náplněmi. Mezi dvěma pláty křehkého těsta se obvykle ukrývají pudinkové krémy, náplň z dýní či sladkých brambor a nebo různé druhy ovoce. Americký páj je nejslavnější v kořeněné jablečné verzi se skořicí a hřebíčkem, podobně oblíbený je třešňový, borůvkový nebo právě broskvový z čerstvých či kompotovaných broskví. Šťavnaté a slaďoučké broskve se do tohoto koláče přímo báječně hodí a možná jsou v něm i lepší než známější jablka.

Dokonalá broskvová náplň

Půvab broskvového páje je založen na svěží a lehce krémové broskvové náplni s kousky broskví. Této úžasné konzistence se dosahuje pomocí kukuřičného škrobu, který se vmíchá do nakrájených broskví společně s cukrem a vše se pak nechá chvíli odležet. Z broskví se tak uvolní šťáva, která díky škrobu krásně zhoustne a po upečení má pak náplň lehce pudinkovou konzistenci. Výraznější chuť dodá broskvím skořice, případně muškátový oříšek nebo i pikantnější zázvor. K broskvím je dobré vmíchat i trochu citronové šťávy, která je příjemně osvěží. 

Jak na křehké těsto?

Dokonalým doplňkem broskvové náplně je křehké máslové těsto, které se přímo rozplývá na jazyku. Při jeho přípravě je hlavně důležité, aby byly všechny ingredience dokonale studené, jen tak dosáhnete té správné struktury těsta, které po upečení krásně lístkuje. Právě proto se do těsta přidává i ledová voda, navíc je třeba s ním pracovat velmi rychle, aby se neohřálo od vašich rukou.

Těsto není nutné vypracovat úplně důkladně, pokud v něm zůstanou malé kousíčky másla, jen mu to prospěje. Nakonec je nutné těsto nechat cca 30 minut odpočinout v lednici a pak už stačí je jen rozdělit na dvě části a rozválet. Spodní plát by měl být větší, abyste jím vyložili i boky formy. Horní plát může mít podobu kola, které zakrývá celou náplň – v tom případě je ale nutné do něj vyřezat otvory, aby měla kudy unikat pára. Nebo můžete z těsta vyřezat pruhy a vytvořit z nich na povrchu mřížku. Na koláči se také pěkně vyjímají různé ornamenty vykrojené z těsta. 

Recept na broskvový páj se skořicí

Pokud jste na broskvový páj dostali chuť, můžete si jej rovnou připravit podle následujícího receptu. A víte, jak jeho chuť ještě vylepšit? Podávejte ho s kopečkem šlehačky, kysané smetany nebo s vanilkovou zmrzlinou. Jak tedy na něj? 

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 120 g másla, 4-5 lžic ledové vody, ¼ lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 500 g broskví, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci kukuřičného škrobu, trochu skořice, špetku muškátového oříšku a žloutek na potření těsta.

  1. Mouku nasypejte do mísy, přidejte kypřicí prášek a sůl, studené máslo nakrájené na kostičky a ledovou vodu. Rychle vypracujte těsto a nechte odležet v chladu. 
  2. Pak jej rozdělte na dva díly, jeden vyválejte na plát, vyložte jím dno formy a na několika místech je propíchejte vidličkou. 
  3. Mezitím omyjte, oloupejte broskve a nakrájejte je na kousky. Dejte je do misky, přidejte cukr, citronovou šťávu a škrob, trochu skořice a muškátového oříšku, zamíchejte a nechte chvíli odležet. 
  4. Náplň naneste na těsto. Z druhé poloviny těsta vytvořte mřížku a zakryjte jí broskve. Potřete rozšlehaným žloutkem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte cca 30 minut dozlatova. 

Náš tip: Podobný koláč si můžete upéct i s hruškami podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více