Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné papriky v rajské omáčce: Typickou sladkokyselou chuť zajistí cukr a citronová šťáva, vůni kombinace koření
Zdroj: Toprecepty, Lenka Škulinová

Plněné papriky v rajské omáčce jsou klasikou závodních i školních jídelen, ale i výborným způsobem, jak zužitkovat papriky a rajčata. Stačí dobře ochutit mleté maso a přichystat lahodnou omáčku.

Oblíbený recept z paprik

Plněné papriky určitě patří mezi oblíbená jídla, ale možná jste si na ně zatím netroufli. Kombinace jemné rajské omáčky ve spojení s plněnými paprikami je velmi lahodná a chuťově zajímavá. K tomuto jídlu se většinou podává houskový knedlík. Můžete ale přichystat i kopečky rýže.

Co dát do plněných paprik

Základem plněných paprik bývá mleté maso, většinou vepřové (může být ale i vepřové a hovězí půl na půl). Hodí se třeba plecko. K tomu se přidává cibule, vejce, vařená rýže, na ochucení pepř a sůl. 

Většinou se používají bílé papriky, ale můžeme sáhnout i po barevných paprikách. Pokud budou mít papriky hodně silou stěnu, nemusí jim stačit na změknutí půlhodina vaření. Pak se nabízí upečení v troubě. Stačí nastavit troubu na 180 °C, pekáč přikrýt pokličkou nebo alobalem. Papriky jsou upečené zhruba za 50 minut.

Jak ochutit rajskou omáčku

Rajská omáčka patří k pokladům české kuchyně. Existuje několik variant. Většinou se do ní dává rajský protlak nebo loupaná rajčata, hovězí vývar, mrkev, cibule, bobkový list, sůl a pepř. Z bylinek a koření se dá využít i tymián, bazalka, skořice, hřebíček, nové koření i kuličky pepře. Přikápnout můžeme i trošku červeného vína, případně citronovou šťávu (nebo ocet). Někdo do rajské omáčky přidává perník

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit plněné papriky v rajské omáčce

Na plněné papriky si připravte: 4 větší bílé papriky (příp. 6 menších). Na rajskou omáčku: 190 g rajského  protlaku, 500 ml hovězího vývaru, 2 lžíce másla, 50 g slaniny (nakrájené na kostičky), 1 větší mrkev, 1 větší cibuli, 2 bobkové listy, sůl, pepř, cca 1 lžíci cukru (podle chuti), 2 stroužky česneku, lžičku tymiánu, trochu citronové šťávy, asi 100 ml červeného vína (lze vynechat) a 2 lžíce hladké mouky. Na náplň: 1 lžíce másla, 1 cibule, 400 g mletého masa, 1 vejce, sůl, pepř a 100 g vařené rýže.

Jak na to? Uvařte rýži (do náplně). Na rajskou omáčku nejprve oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte ji na menší kostky. Do hrnce dejte máslo, rozehřejte ho a přidejte česnek, cibulku, mrkev a slaninu pokrájenou na kostičky. Vše poprašte moukou. Přidejte pepř, tymián, sůl, rajský protlak a vývar. Směs zamíchejte a nechte vařit asi půl hodiny. Pak přilijte víno, kápněte citronovou šťávu dle chuti a hotovou omáčku přeceďte.

Zatímco se omáčka vaří, můžete připravit náplň do paprik. Na pánvičce rozpalte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a orestujte, přidejte mleté maso a důkladně ho opečte dohněda. Na pánvičku rozklepněte vejce, přidejte rýži a sůl a vše dobře promíchejte. Papriky omyjte, odkrojte stopku (nechte ji na využití v další části vaření), vyndejte semeník a dovnitř vložte náplň z pánvičky. 

Do hlubšího kastrolu nalijte hotovou omáčku, do ní vedle sebe narovnejte plněné papriky tak, aby byl otvor nahoru a přiklopte ho odříznutou stopkou. Duste asi půl hodiny. K plněným paprikám s rajskou omáčkou jsou ideální houskové knedlíky.

Náš tip: Připravte si plněné papriky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více